Експерти: Отказът на Борисов от депутатско място бил очакван

В такава ситуация всеки лидер трябва да обърне внимание на партията си
9 апр 2021 12:06, Петя Славова
127

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от депутатското си място и заяви, че няма нужда от имунитет. Очаквана ли беше тази стъпка?

"Напълно очаквано, ако имаме предвид ситуацията през 2013 г., когато ГЕРБ беше първа политическа сила и остана опозиция в парламента. Тогава Борисов не се отказа от мандата си, но много рядко влизаше в Народното събрание. В ситуацията, която се намираме, всеки лидер трябва да обърне сериозно внимание на партията си. Депутатската група се очертава с много силни говорители", каза политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "България сутрин"

По думите ѝ в нея са министрите, които имат най-много информация и са министри, които са доста словесни.

"Първата стъпка на президента е да даде мандат на ГЕРБ, а личността, която ще бъде излъчена за министър-председател, ще бъде Бойко Борисов. Съвсем естествено е той да не бъде депутат, защото това ще наруши процедурата. Най-нормалното е той да не приеме, защото той доказа, че в оперативната сфера е най-добър, предпочита да е в действие", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Тя смята, че престоят му в парламента е като контрапункт на този стереотип на поведение.

Още по темата

"Започвам да се обърквам от заявките. Досега ГЕРБ беше достатъчно последователна и нямаше разминавания. За първи път чуваме представител на ГЕРБ, който да казва, че ще се предложи правителство, но без Борисов. Интересно какво ще предложат те. Едно е сигурно - ще предложат формат "експертно правителство", допълни доц. Буруджиева пред водещата Мария Константинова.

Според Христова, ГЕРБ се чувства отговорна към избирателите си, особено в тази ситуация.

"Те бяха длъжни да направят този жест - да предложат правителство и да отворят врата за относителна стабилност. От лявата част на спектъра политическата структура е тотално разбита, вдясно нещата не са драматични. В лявата част има много партии и те са разнородни. Те не са достатъчно разговорни по отношение на ценностното си присъствие, защото популизмът се изговаря лесно, когато е предизборна кампания, но трудно се самоопределя, след като си влязъл в парламента. В сравнение с ГЕРБ, проблемите на другите са толкова големи, че в момента дисбалансът е силен", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Татяна Буруджиева смята, че ГЕРБ и Борисов няма нужда да правят ясна заявка кои са, защото от 12 години това е в живота ни.

"За Борисов е по-важно да каже на България, че е по-важно да има правителство, отколкото какво ще е това правителство", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това сега от новата власт, която още не встъпила ли е или пак от Разбоническата крадлива и некадърна дружинка на Инспектор Жипков ?
68
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакам по добро управление90 дни и чао
67
15
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТОЛКОВА МНОГО КАЛИНКИ РАБОТЯТ ЗА ГЕРБ , ЧЕ Е ГРОЗНО!!!ПОВЕЧЕТО ПОЛИТОЛОЗИ БОРИСОВ ИМ ПЛАЩА ЗАПЛАТАТА!
66
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Под нивото ли му е на краля Слънце да бъде депутат? *** нарциса
65
15
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До АнонименПроблемът на нашият премиер беше че се опитваше да седи на няколко стола едновременно ! Хем да е с EU и USA хем и да е с Русия ! Хем да сме в NATO хем да нямаме модерна армия че русия щяла да се сърди ! ужким е съюзник с Америка но въпреки многобройните предупреждения на американците построи турски поток Западните държави искат България да има праволинеен предвидим про натовски и про европейски лидер а не балкански шмекер ! Както се казва от два стола на земята!!!
64
10
 
27
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Тези експерти пак са открили колелото и топлата вода, разбира се че е очакван - какво да прави ББ в Парламента, да гледа и слуша опитите за управление на начинаещи политици или на такива които българската политика изхвърли отдавна на бунището ... Бойчето ще чака целият този цирк да приключи през служебният кабинет на мUнчо и после пак ще подкара "Джипката" за да довърши започнатите си проекти, че в тази държава все някой трябва и работа да се върши ... !!!
63
11
 
10
 
! Отговори
Сериозно преди 3 години
Ама сериозно....никога не му е било мястото в политиката !!!! И от друга гледна точка....не се е махнал и няма да се махне....ще остане в сянка да дърпа конците... !!! Повече му приляга да гледа поле с тикви или картофи ....Докато държи Гешев на поста му...не му трябва имунитет
62
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Току що от ИТН са заявили, че ще затворят ТЕЦ Марица Изток и АЕЦ Козлодуй. Не й трябвала на България енергетика.
61
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тук България вървеше на пред макар и бавно , скоро ще удари спирачката ,но понеже вървеше на горе спирачката не държи и композицията със сигурност ще се върне на изходно положение-89г.
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8 милиона кокошки и един петел.
59
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 37Това не е поръчково убийство, а битов инцидент. Вие от една седмица откакто сте на власт сте инкасирали над 10 поръчкови убийства, които вашето МВР прикрива.Задкулисни си бяхте на протести, задкулисно управлявате и в момента!
58
8
 
11
 
! Отговори
Боко преди 3 години
Ами да, какво да прави там да му се лигавят и плюнчат всеки ден. Той е човек да действията и рационалност.
57
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не управлявате ли, бе протестър дрипав?
56
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До макЗащо да напуска шефскто място? ГЕРБ победи от 31 в 26 много мандатни района. ДПС в 3, твояте протестни парти ИТН и БСП в по един.Вашите лидери са тези дето трябва да подадат оставка.
55
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тикви вънТикви вън, но ви видяхме вас, които не можете да управлявате страната. Започнаха поръчковите убийства и грабежите, а банкова система е на ръба заради хиперинфлацията предизвикана от протестърските партии.
54
6
 
7
 
! Отговори
селянин преди 3 години
някой чел ли е конституциятаако не се избере ново правителство Бат ви Бойко остава премиер до нови избориа ако се закълне като депутат е длъжен да си подаде оставката и служебен кабинет
53
3
 
3
 
! Отговори
Антоанета Христова преди 3 години
Аз и Татяна сме съгласни с колежката Бикова, но искаме да сме вицепрезидентки.
52
2
 
4
 
! Отговори
Петрова преди 3 години
Отеглянето на Борисов е знак към ИТН. ГЕРБ е единствената партия, която подкрепи исканията на Слави за 120 депутата, 1лв. партиина субсидия, мажоритарно гласуване и т.н. Съмнавям се, че Слави се е отказал от тях, а БСП, ДБ и ИМВ са против.
51
12
 
7
 
! Отговори
Тикви вън преди 3 години
Че то ДъПъСъ са по българи от антибългарската хунта на Тиквата под чието "управление" 12 години народа мизерства и се хвърля от етажите заради безизходица и без бъдеще!
50
1
 
5
 
! Отговори
Тома Бикова преди 3 години
Антоанета Христова - ПРЕЗИДЕНТ ПРЕЗИДЕНТ