Машините били достатъчно, вотът щял да бъде бърз и коректен

Големият проблем за ЦИК - липсата на машини за чужбина
161

ЦИК прекрати преговорите по поръчката за доставка на нови 1500 машини за гласуване на парламентарните избори на 11 юли. Ще успеят ли всички избиратели да гласуват?

"Остава ЦИК да реши дали да закупи машини на по-висока цена или не. Това не поставя някаква невъзможност за организирането на изборите. ЦИК започна да работи на 11 май и за първи път в нашата съвременна история има само 6 седмици, за да организира частичен вот в Благоевград и два месеца за парламентарните избори. В тази поръчка и този голям договор са заложили и президентските избори. Много е сложен процесът", обясни зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева в "България сутрин".

Още по темата
Според нея има логика при всички тези избори да се търси по-ниска цена (на машините - бел. ред.), имайки предвид, че това са много повтарящи се операции.

Дечева увери, че наличните машини в страната са достатъчни за провеждане на частичните избори в Благоевград и парламентарните избори на 11 юли.

"Категорично ще бъдат достатъчни и за следващи избори, ако няма някакви големи проблеми. Въпросът е, че ЦИК прецени, че ще бъде по-лесно за гражданите, за да се избегнат струпвания - да има повече от една машина в много натоварените секции. При добра организация на СИК-овете ще можем да гласувам безпроблемно", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

"Поради ограничения брой машини става невъзможно осигуряването на машини за чужбина. Това е големият проблем пред ЦИК - да осигури машини за гласуването в чужбина", каза още Дечева и уточни, че ще се гласува с бюлетини в местата, където нещо непредвидено се случи с машината.

Тя не смята, че има опасност от касиране на изборите заради евентуални проблеми с машинното гласуване. Машини се използват на много места по света, подчерта зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК.

"Машините произвеждат дълга разписка, там резултатите са разпределени по партии, коалиции и кандидати. Единствено ще има броене при гражданите, които ще гласуват с бюлетини. Гласуването с машини ще направи процеса много по-бърз и коректен", настоя Дечева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
12
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Те ако машините бяха достатъчни нямаше да пищите че ви били изнудвали.не само че няма да са достатъчно машините а самите избори ще бъдат пълен провал.И затова цялото служебно правителство и цик ще носите пълната отговорност.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изборите на 11 юли ще са голяма мъка и след тях вече никой няма да продума за машинно гласуване
42
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБЕ ПРИЕМЕТЕ ГЕРБЕРИТЕ ДА ГЛАСУВАТ С ПАЛЕЦ АКТО ИНДИАНЦИТЕ, БЕЛКИМ МЛЪКНАТ!
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРЕДЛАГАМ ЗА ГЕРБЕРСКИТЕ ГЛАМА РИ МАШИНИТЕ ДА СА С 3 БУТОНА, ХЕПТЕН ДА СЕ ОБЪРКАТ НЕГРАМОТНИЦИТЕ!
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питам...защо да гласувам след като ми сложиха условна присъда за боен пистолет,без да съм направил нищо с него?
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хартиената квитанция е точно за да не се манипулира машиния вот. На нея се разпечатва за кого си гласувал. Защото ти може да натиснеш 1 а машината да отчете 11. След това разпечатките се сравняват с това което е в паметта на машината за да се избегне маниполиране на паметта. Само че в България няма да се прави такова сравняване.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев се срещата с албанците за договори албански машини за гласуване, само дето те ще са като албански реотан
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да се въведе в машините тези които гласуват за герберите вота да им го показва като незачетен или поне не гласувам за никого
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е моментът за бунт срещу машините!Станахме за посмешище на света!Използват ни за опитни зайчета на глобализма заедно с Венецуела и явно лишените от мисъл и право на реакция бели американци.Призовавам българската земя да прибере предателите!Нека реченото ми да бъде сторено!
35
4
 
2
 
! Отговори
ДО 33 преди 2 години
МАШИНИТЕ НЯМАТ ВРЪЗКА С ИНТЕРНЕТ, ЛЪЖЕЦ ГЕРБЕРСКИ!
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КВИ ХАРТИЕНИ КВИТАНЦИИ БЕ, ПИТЕК НЕГРАМОТЕН? НЯМА НУЖДА ОТ ТЯХ - ВИЕ СТЕ ГЛА *** ВИ И НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ!
33
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Машините отнемат правото на глас. Машините са свързани с интернет. На живо при гласуването в САЩ се видя, че вотът се манипулира:еднакви резултати до стотната в различни секции, намаляващ вот за Тръмп т.е.няма как при подаден вот да се върнеш и да си го прибереш от машината.
32
2
 
2
 
! Отговори
ДО 31 преди 2 години
ТЕ ТИ БУЛКА СПАСОВ ДЕН! А ДА ВИДИШ СЕГА КЪВ Е КЕФ ДА БРОИ ДРУГ БЮЛЕТИНИТЕ ХАХАХА ЯКО СЕКС!
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма да се брои хартиената квитанция защото ще покаже разлика между отчетеното от машината и това което ще е по хратиен документ уж от машината - сещате ли се защо - ами машината ще бъде нагласена
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБЕРСКИТЕ ПИТЕЦИ СА ЕЛИМИНИРАНИ ХАХАХААНЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ С 2 БУТОНА ХАХААХАХАБОКО НЯМА ДА ПРЕСКОЧИ И 4%!
29
4
 
2
 
! Отговори
ТА...АК преди 2 години
ИСКАМ ДИРЕКТНО ПО БНТ ДА ИЗЛЪЧВА ТИКВАТА КАК СЕ ПОТИ ДА ГЛАСУВА С МАШИНАТА. БАС ЛОВЯ, ЧЕ БЕЗ ПРИДРУЖИТЕЛ НЯМА ДА МОЖЕ ХИХИХХИ
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега вече вотът на ГЕРБ в Столипиново и Факултета ще е по-висок. Вече няма да изпитват тази трудност с писане на Х
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ, АМИ ОБУЧЕТЕ СИ МАТРЯЛА КАК СЕ ГЛАСУВА МАШИННО, ДА ВЛЕЗЕ ВСЕ ПАК В 21 ВЕК! ИЛИ Е БЕЗДНАДЕЖДНО ПОЛОЖЕНИЕТО?В 21 ВЕК КОЙТО НЯМА ЕЛЕМЕНТАРНА КОМП. ГРАМОТНОСТ, НЕ ТР. ДА ГЛАСУВА! НАЛИ ПАТЕРИЦИТЕ ВИ ПАТРИОТИ ТОВА ИСКАХА - ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ! ЕТО ВИ ГО! НА 4 КАТА!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да но от ЦИК обявиха, че хартиената квитанция от машината няма да се брои и да се сверява с паметта в машината, защото било много трудоемко и ще отнеме много време. Ще се отчита само това което е в паметта. Тоест каквото излезе от флашката в машината това ще е резултата. Хартийките няма да имат никакво значение.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното че СИК вече не е гербаджийски