Машините били достатъчно, вотът щял да бъде бърз и коректен

Големият проблем за ЦИК - липсата на машини за чужбина
161

ЦИК прекрати преговорите по поръчката за доставка на нови 1500 машини за гласуване на парламентарните избори на 11 юли. Ще успеят ли всички избиратели да гласуват?

"Остава ЦИК да реши дали да закупи машини на по-висока цена или не. Това не поставя някаква невъзможност за организирането на изборите. ЦИК започна да работи на 11 май и за първи път в нашата съвременна история има само 6 седмици, за да организира частичен вот в Благоевград и два месеца за парламентарните избори. В тази поръчка и този голям договор са заложили и президентските избори. Много е сложен процесът", обясни зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева в "България сутрин".

Още по темата
Според нея има логика при всички тези избори да се търси по-ниска цена (на машините - бел. ред.), имайки предвид, че това са много повтарящи се операции.

Дечева увери, че наличните машини в страната са достатъчни за провеждане на частичните избори в Благоевград и парламентарните избори на 11 юли.

"Категорично ще бъдат достатъчни и за следващи избори, ако няма някакви големи проблеми. Въпросът е, че ЦИК прецени, че ще бъде по-лесно за гражданите, за да се избегнат струпвания - да има повече от една машина в много натоварените секции. При добра организация на СИК-овете ще можем да гласувам безпроблемно", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

"Поради ограничения брой машини става невъзможно осигуряването на машини за чужбина. Това е големият проблем пред ЦИК - да осигури машини за гласуването в чужбина", каза още Дечева и уточни, че ще се гласува с бюлетини в местата, където нещо непредвидено се случи с машината.

Тя не смята, че има опасност от касиране на изборите заради евентуални проблеми с машинното гласуване. Машини се използват на много места по света, подчерта зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК.

"Машините произвеждат дълга разписка, там резултатите са разпределени по партии, коалиции и кандидати. Единствено ще има броене при гражданите, които ще гласуват с бюлетини. Гласуването с машини ще направи процеса много по-бърз и коректен", настоя Дечева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с тези машини американците директно ще нареждат плейлистата , пряка демокрация хаха
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо и несмятам да ходя да гласувам на 11. Ще ида на море. Нека мозъците дето изтекоха в чужбина да си гласуват парламент в България..
62
0
 
3
 
! Отговори
Бързи и Яростни преди 2 години
Жените с доказаха със светкавични умения за гласуване. Жените влюбени в мъжкаря Бойко ще гласуват по-бързо от светкаца за него.
61
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като са достатъчно какво пускате поръчки за милиони да купувате още машини? Нито ще е бърз вотът, нито коректен. Ще се извият едни километрични опашки, ще ни се скъсат нервите, но няма да им стоя нито една минута като някакво д.о.б.иче.
60
0
 
17
 
! Отговори
ИДЕЯ!!! преди 2 години
Цик да вземе машини под наем от Венецуела.Били настроени на 99 % вот за печелившия.
59
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
машини има
58
0
 
9
 
! Отговори
emigrant преди 2 години
Златни ти уста Дражко,от твоите уста в Божиите уши!Само,че добре знаеш,че уйдурмътъ е на дрогаря Радюв с машинките.Но нищо,има нужда и от гласчета като твоето,дано твоите катили да се заслушат,защото както изкарвате,че Боко е най големия мафиот на света,милиардер,какво пречи да плати най много и да ви удари с 56% например?!Така,че играчите да внимават когато играят вабанк,да не се върнат ваште камъни по ваште глави и да излезеш прав както никога преди?!
57
0
 
7
 
! Отговори
От Мадрид преди 2 години
Карате си я по нашенски. Все нещо не е направено ,както трябва. Машинки. Добре! Нищо лошо, но.....ще се случи натрупване и опашки в чужбина.Някои пък дошли отдалече ще си тръгнат без гласуване.Познавам си хората, а нашите калпазани политици НЕ познават характера на българина. Малко им трябва , че да се разпалят.Ще им остане само пътуването до Мадрид, като туристи. Помнете или научете това,другари!
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧичоСъмнявам се,всичко се прави с цел и тя е да не спечели ГЕРБ.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
машини има, не бива да се разсъждава, а трябва да се вярва сляпо и да се молим че няма да ни мине котка път
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
изчегъртай си мозъка и вервай на машините
53
1
 
10
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 2 години
Здраствуйте паляци!Прав бил баджо,Има такъв народ!!Какво за машинити!Те са параван за изтъргванету на ГЕРБ и Пожарникаря!Сички знайм ,чи ни харесвати Боко,щот не ви дава да краднити,я ДДС,я бензинец,я данъци,я валутка!Затуй и врещити против негу и гласувати за мен,щот аз съм *** вашто царству.Аз съм шест,отлежах си 5 годинки,сгъвам по 15 бинки,клатя държавата и я приготвям да я оженя пак за Рашистан,а пък вий мигайти и гласувайти за Мен,вирете ми рейтинга до небесата!Шъ ви дувидем АДЪТ с Баджо!!
52
10
 
2
 
! Отговори
Драго преди 2 години
Всъщност, с машини е много по-лесно. Препрограмираш ги да пренасочват всяко гласуване към ГЕРБ и готово. Бързо и чисто.
51
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебното правителство има една главна задача - да организира честни избори спазвайки законите на РБ. Вместо това всички министри се занимаваха са гонене на вещици и даване на интервюта
50
0
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 2 години
А ти как можеш да бъдеш сигурен в това ?
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвам в искреността на протестите, защото никой не протестира срещу безобразията в организирането на изборите. Очевидно се подготвя фалшификация, машините ще работят тук там, няма да достигат бюлетини, ще има пълен хаус на 11-ти
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо цензурираш ту луп, хванах ти цаката как да ти заобикалям примитивната цензура, ту луп е обръщение на началника ти Боко към народа!
47
4
 
14
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Не мога да разбера за какво са тия драми - с машини или без, още от сега е кристално ясно, че изборите ще спечелят ГЕРБ.
46
2
 
4
 
! Отговори
За 36 преди 2 години
Всъщност в оригинал имат.Просто за предишните избори бяха махнати комуникационните модули.И няма никаква гаранция че за тези избори тези модули няма да бъдат върнати обратно в машините.В интернет можеш да провериш модела на машината и да прочетеш техническите и параметри.
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
радев едни избори трябваше да организира и се изложи