Машините били достатъчно, вотът щял да бъде бърз и коректен

Големият проблем за ЦИК - липсата на машини за чужбина
161

ЦИК прекрати преговорите по поръчката за доставка на нови 1500 машини за гласуване на парламентарните избори на 11 юли. Ще успеят ли всички избиратели да гласуват?

"Остава ЦИК да реши дали да закупи машини на по-висока цена или не. Това не поставя някаква невъзможност за организирането на изборите. ЦИК започна да работи на 11 май и за първи път в нашата съвременна история има само 6 седмици, за да организира частичен вот в Благоевград и два месеца за парламентарните избори. В тази поръчка и този голям договор са заложили и президентските избори. Много е сложен процесът", обясни зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева в "България сутрин".

Още по темата
Според нея има логика при всички тези избори да се търси по-ниска цена (на машините - бел. ред.), имайки предвид, че това са много повтарящи се операции.

Дечева увери, че наличните машини в страната са достатъчни за провеждане на частичните избори в Благоевград и парламентарните избори на 11 юли.

"Категорично ще бъдат достатъчни и за следващи избори, ако няма някакви големи проблеми. Въпросът е, че ЦИК прецени, че ще бъде по-лесно за гражданите, за да се избегнат струпвания - да има повече от една машина в много натоварените секции. При добра организация на СИК-овете ще можем да гласувам безпроблемно", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

"Поради ограничения брой машини става невъзможно осигуряването на машини за чужбина. Това е големият проблем пред ЦИК - да осигури машини за гласуването в чужбина", каза още Дечева и уточни, че ще се гласува с бюлетини в местата, където нещо непредвидено се случи с машината.

Тя не смята, че има опасност от касиране на изборите заради евентуални проблеми с машинното гласуване. Машини се използват на много места по света, подчерта зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК.

"Машините произвеждат дълга разписка, там резултатите са разпределени по партии, коалиции и кандидати. Единствено ще има броене при гражданите, които ще гласуват с бюлетини. Гласуването с машини ще направи процеса много по-бърз и коректен", настоя Дечева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
що не си признаете, ба си мъката, ч е се срамувате,ч е не можете да си служите с електронни устройства, ами под вола теле! На мен 1 близка избирателка мна Герб си го призна!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спокойно другари - вота вече е нагласен и зададен у машините
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЕВДО, ВМЕСТО ББ ДО СЕКЦИЯТА ПРАТИ 1 ОБУЧЕН МАКАК, КОЙТО ЩЕ СЕ СПРАВИ ПО- ДОБРЕ ОТ НЕГО С МАШИНАТА! СПЕШНО С ПАРИТЕ ОТ ЧЕКМЕДЖЕТО ВНЕСЕТЕ МАКАЦИ ОТ КОНГО ДА ГЛАСУВАТ ВМЕСТО ТЪ ПИ Я ВИ МАТРЯЛ, ДЕТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С 2 БУТОНА!
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
що ли имам усещането че ще е голям цирк на това гласуване
20
2
 
6
 
! Отговори
абоната е на мо~~~ре преди 2 години
Туристите ще видят как бай *** прави Избори 2021`.Може и да снимат...все тая - ДС печели!!
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 12 Ако не си виждал машина: - От машините излиза и хартиен носител където си пише за кого си гласувал. Така се избягват гласуването с попълнена бюлетина и невалидните бюлетини. Като не ти харесва, стой си в маалата.
18
0
 
3
 
! Отговори
VB преди 2 години
Лятото идва - бъдете смели !
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ттиквите не искат машини, щото са тъ пи и няма да се справят с-те мозъчни клетки. Било щяло манипулации да иам! Щото те като торбалани дето се разкарваха, като дядо Коледа с денонощия висяха в Арена Армеец, и преправяха протоколите, беше много коректно!
16
1
 
3
 
! Отговори
кратък Виц преди 2 години
Честни ИЗБОРИ в Бг.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е че в Турция ще се гласуват по старо му с хартиени бюлетини. Тия в България да се редят на опашка пред машините.
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе достаъчно ще са машините, не бойте се, те герберите нали са тъ пи, няма да гласуват с тях, ще има достатъчно време за останалите гласоподаватели!
13
1
 
6
 
! Отговори
иван преди 2 години
Важният въпрос не е е броят на машините, а кой ще ги програмира.
12
6
 
12
 
! Отговори
БСП и ИТН бандити преди 2 години
Машините са опит за фалшификация на изборите от режима на радев и слави трифонов, нито е по бързо нито по лесно, идеята е да откажат възрастните хора да гласуват или ще ги баламосват да натиснат друг бутон и от ИТН да им откраднат гласа
11
0
 
8
 
! Отговори
антибсп преди 2 години
А кой купи наличните машини, помните ли?
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дечева нямастрана в Света, която да осигуряеа машини за своите поданици живещи в чужбина щ. Това а е решение на некомпетени депутати предимно от ИМА ТАКЪВ НАРОД /ИТН/
9
7
 
10
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
На жалкия фигурант му трябваха над 3 минути да гласува с машина...
8
8
 
20
 
! Отговори
Анонинен преди 2 години
ГЕРБ пак ще победи и ще гледаме още сеир. А фигуранта ще става на Лукашенко.
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжат като изоглавени. Ива Слафчува почти омозо микрофона от сълзи за тия машини.А за чужбина вече всичко е ясно.Карадайъ се похвали, че гласовете за Турция се очертавали с 50 000 повече. Пък за Слави - да питат Резидента. И без това ще фалшифицират поголовно та да наутат техните хора. Ставаме турско-чалгарска територия благодарение на революцията, която ни спретнаха.
6
4
 
19
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Какъв бърз и коректен процес след като софтуера може да се манипулира и времето за гласуване е по дълго отколкото с бюлетина! Но ввно целта е друга - по малко хора да гласуват о да влезат в парламента хоратс нс протеста!
5
3
 
20
 
! Отговори
Ванче Михайлов преди 2 години
На нас ни стигат и две машини! Една за Радев и една за Рашков! Лошото е че и Кацаров, Хамъра и другите министри искат и те да гласуват правилно, т.е искат и те машини. Иначе обикновенните българи си знаят че най е добре с бюлетини. Защото те не са болшевики а европейци!!! А на братчедите тях не им трябват нито машини, нито бюлетини на тях им трябват бира, кебапчета и чалга!!!