Медиана: 7 партии в следващото НС и кабинет на малцинството

ГЕРБ-СДС - 22,5%, ИТН - 21,7%, БСП - 20,6%, сочи проучване
5 юли 2021 12:15, Анисия Иванова
195
Медиана: 7 партии в следващото НС и кабинет на малцинството
Снимка: Агенция Медиана

Седмица преди изборите ГЕРБ, "Има такъв народ" и БСП са с почти изравнени позиции към момента. За ГЕРБ-СДС биха гласували 22,5% от запитаните; за ИТН - 21,7%; за БСП за България - 20,6%, сочат данните от последното изследване на агенция "Медиана", свързано с предстоящите парламентарни избори. 

Проучването е проведено в периода 26 юни - 02 юли тази година, с 920 души (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната.

Битката за първото място ще е не между две, а между три партии и ще се реши в оставащата седмица до изборите.

Според допитването на четвърто място е ДПС с 11,1%, Демократична България - 10%, "Изправи се! Мутри вън" - 5,1% и Българските патриоти с 4,8%. Под чертата остава Възраждане с 2,2%.

Демократична България и ДПС са с близки позиции и воюват за четвъртото място. Най-вероятно в следващия парламент ще има седем партии, като засега „Изправи се! Мутри вън!“ и Патриотите са над 4 %-ната бариера. От останалите партии най-значимо е присъствието на „Възраждане“, които биха могли да поднесат изненада.

Като цяло доминира желанието за политическа промяна – ГЕРБ да слезе от власт и да има ново управление без участието на ГЕРБ - 58% от запитаните са потвърдили това. Проблемът е доколко това желание ще се изрази в реално политическо действие. Засега данните показват, че избирателите на ГЕРБ, макар и намалели, са изключително мотивирани да гласуват.

Още по темата

При симпатизантите на останалите партии това не е така – мнозина от тях споделят, че  все още се колебаят дали и за кого да гласуват, други, че им е безразлично кой ще управлява (стига това да не е ГЕРБ). Очертава се следната картина – силна мотивация при симпатизантите на ГЕРБ и относително слаба при избирателите на техните опоненти. При това положение изборите и битката за първото място далеч не са предрешени.    

 Към момента данните показват, че ще бъде невъзможно сформирането на управляващо мнозинство (коалиция), около която и да е от трите водещи политически формации – независимо от това коя ще бъде първа, втора или трета. Вероятният изход от тази ситуация е правителство на малцинството, разчитащо на ситуативна подкрепа от „неприемливите партии на статуквото“ или нови избори.

Това е картината към момента (седмица преди изборите) и е напълно в правото и възможностите на избирателите да променят тази картина. Засега изборната активност се очертава близка или дори по-ниска от тази на предходните избори – около 3,1 – 3,3 млн. избиратели.    

Допитването е проведено от агенция "Медиана" в периода 26 юни - 02 юли тази година с 920 души на възраст над 18 години чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Изследователският проект е реализиран със собствени средства на Агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес имаше пресконференция на ГЕРБ и се изнесе информация, че служебното правителство се е съгласило да вдигне корпоративния данък с 50%. Кога ще публикувате това и кога ще питате Радев, как се подписва международно споразумение, вдигащо данъците в България без предварително обсъждане и без действащ парламент?
131
19
 
31
 
! Отговори
Видов ден преди 2 години
Пълен кьорфишек! Още една Радева социоложка се изока. Аз познавам много хора, които или не са гласували изобщо досега, или не за Герб. Сега всички са потресени от този зверилник и твърдо решени да гласуват за Герб, между които съм и аз. Така, че вашите социологически си ги сложете на отхо'дното място. Проблем може да се окаже обаче манипулацията на машинарията. Но, идва видов ден!
130
4
 
25
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Само Тошко Африкански ще оправи България и живота на всички българи.След изборите започваме да живеем като швейцарци.Гладна кокошка,просо сънува.Какво очаквате от ИТН. Нали вече доказаха,че не могат да направят нищо.Липсата на коалиционна култура,е неразбиране,че сме силни само когато сме обединени и знаем какво искаме.
129
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тия партии, още поне 100 години, ще сме зле.
128
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излезте и гласувайте вместо да мрънкате. Става за 2 минути с машината, освен ако няма някоя баба - саботьорка от ГЕРБ, която е "загубила" картата.
127
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре е, че ГЕРБ се сгромолясват. За 12 години те се превърнаха в новото БКП и на практика овладяха административния апарат на страната по същия начин както го правят в тоталитарните общества. Лошото е, че от всички партии на протеста, народът дава предимство на ИТН, които са най-некомпетентни - и не само. Демократична България трябваше да е водеща в тая конфигурация. Но каквато попара ни надроби народът, такава ще я сърбаме.
126
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изборите в Благоевград ясно показаха ситуацията в този момент. Агенциите не са глупави, продажни са.
125
14
 
7
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Партиите в следващия парламент може да са и 77, ако Бойко Борисов иска подобно нещо. Разбира се, че ще трябва да си плати и подобаващо на социологическите агенции и политолозите. До кога ще има избори в България ? Докато Герб започне да печели като БКП по 99 % от гласувалите ли ? Ами, то така така си беше преди 30 и повече години, когато България се управляваше от една вече несъществуваща партия. Борисов беше най-младия комунист в страната, но вече си има своя лична собствена партия.
124
6
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Упорито "вкарват" патроидиотите в парламента...
123
4
 
2
 
! Отговори
ТЕОКРАЦИЯ преди 2 години
БЕЗ ДЕМОКРАЦИЯ!
122
17
 
9
 
! Отговори
Реално преди 2 години
ГЕРБ не е на никое място. Тя е извън класацията. А дпс нямат и 3 процента с гласовете от България.
121
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕДИН Е БОГ-ТВОРЕЦА ....една партия!!!
120
9
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Какъв ще е резултатът от изборите зависи от избирателната активност. При много ниска избирателна активност, ГЕРБ може и да има най-много гласове, но пак няма да управлява. Колкото е по-висока избирателната активност, толкова по-малък ще е процента на гласувалите за мутрите. Изводът е ясен - гласувайте и не чакайте другите да определяте какво да става в България.
119
16
 
11
 
! Отговори
Магунго преди 2 години
За къв *** вие да сменяте бат Бойко? При него и котараците и мишоците си бяха намерили местата. Сега тепърва всичко да се наместв пак , къде ще му излезе края?
118
13
 
9
 
! Отговори
paul61 преди 2 години
До Гражданин - Аз може и да съм балама но мисля че ще има хора в затвора и ВИЕ ще видите че ще са високопоставени хора от ГЕРБ . А колкото до Благоевград - това ще е разпределението на гласовете и при парламентарните избори , сега когато далаверите излизат наяве редовите гербаджии може и да не гласуват за своите защото виждат че има хякои от своите откраднали значително повече от тях самите !
117
10
 
12
 
! Отговори
Локако преди 2 години
слави е чалгар , а бат Бойко не е ли? Държи се като чалгар и слуша чалга(доказано в записите които изтекоха)
116
3
 
15
 
! Отговори
Рошко Африкански преди 2 години
Не знам Бойко къде ще се скрие, но ми е интересно Славун къде ще се покрие и под какъв предтекст. Короната, която при него продължи 40 дни, я изкара. Сега от какво ли ще заболее рязко, само и само да не се покаже и не отговори на въпросите. Пак малък тошко ще се поти, а онзи 20 дни ще мисли кой гълъб да прати за връщане на мандата. Както казва демократично НА СЕКУНДАТА да се върне.
115
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чака ни ниска избиратела активност заради машините и следователно интересни резултати, нито една агенция няма да познае нищо.....твърдия и *** електорат умря с машините......
114
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За предстоящите избори на нито едно социологическо допитване не вярвам,защото ИТН и БСП ,ДБ,Мая,са с по-големи % от последните избори,а ДПС ,горе-долу със същите%.,и то при положение ,че в Турция ще отворят 3пъти повече секции.Това показва колко са верни тези социологически проучвания.
113
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиана ще познае толкова, колкто позна кмета на Благоевград... хахах, платени манипулатори.