Харалан Александров: Борисов няма да слезе кротко от сцената

Кампанията била странна, а посланията не към хората
Обновена: 8 юли 2021 11:15 | 8 юли 2021 10:55, Анисия Иванова
202

Подготовката за парламентарните избори на 11 юли тече с пълна сила. Каква кампания видяхме от страна на партиите?

"Много странна беше тази кампания. За да бъде разбрана, трябва да се мисли в по-дълга перспектива, именно на протестното движение, свързано с промяна на управлението. Това някак преминава през различни фази, разгръща се на етапи. След като не успя да бъде сформирано правителство на промяната, тази кампания и изборите, които предстоят, са нещо като поправителен за протестните партии", заяви социалният антрополог Харалан Александров в "България сутрин".

Той добави, че посланията не са насочени към хората, а по-скоро към другите политически субекти. Според него големият въпрос, пред който са изправени протестните партии, е как ще функционират в бъдеще в съгласие едни с други.

"До момента това не стоеше толкова остро, тъй като конфронтацията с ГЕРБ беше спояващ фактор, но с всеки изминал ден става ясно, че се налага те да управляват", посочи още социалният антрополог пред Bulgaria ON AIR.

Александров е на мнение, че публичното присъствие на "Демократична България" е най-силно.

"Голямата загадка е дали свръхприсъствието работи. Това, което истински работи, е отсъствието. Не видях нито един билборд на Борисов и Трифонов - очевидно те са фаворитите", уточни още той и добави, че най-талантливата и успешна кампания е тази на неучастието, на неприсъствието.

Александров е на мнение, че е много вероятно да видим остри проблеми, свързани с амбициите, които имат политиците.

"Имаме изключително настървени, обсебени хора, които просто не могат да стоят мирни, когато се доближат до властта. Това е голям риск. Толкова много хора, обсебени от властта - дори да успеят да конституират обща идеологическа ценностна платформа, ще срещнат сериозни проблеми, ако се окаже, че има икономически предизвикателства", категоричен е гостът в студиото.

По нищо не си личи, че Борисов ще слезе от сцената кротко, както разчитат неговите противници, това е добре, защото всяко общество има нужда от силна опозиция, прогнозира Александров.

Той отбеляза, че цялостното настроение е да има някакво управление, някакво правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това коленичене пред турския диктатор е върха на PR-a на Тиквуний.Това му изяде доста проценти
117
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ане, и аз гледах Радев пред руското знаме? Как може да има топкова продажен президент.
116
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е,че герб се сринаха и крадливото им управление стана достояние на всички.Не вярвах,че някой може да краде така но като видях пачките и кюлчетата в шкафа на лидера им се отвратих.Минаха всякакви граници.
115
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам Тулупа изтъпанен пред двете турски знамена и си мисля-не може да е чак такова продажно турско ***.
114
21
 
9
 
! Отговори
магистралка преди 2 години
Хараланчо ми е добра колежка. Здраво захлеби покрай ГЕРБ. Браво.И не, не партиите са против ГЕРБ, а гражданското общество.То е истинският коректив на властта. Не на срастването на партията с държавата.БКП ни беше достатъчно.
113
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който и да "управлява" след 11 юли ще е за кратко и няма да направи и 1/100 от това, което успя да постигне ГЕРБ за България .
112
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще бъда много доволен, ако до края на годината остане "кабинета" на Фигуранта и заКоледа народа да ги линчува на жълтите павета за кризата към която тласкатБългария...
111
18
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Боко Банкянски водач и едноличен...собственик на т.н....партия ГЕРБ има подготвени два...плана за след...изборите.Първи план- как най...бързо след деня на вота,кат разбере че няма да го...бъде,да напусне страната в...неизвестна посока.Партията ще я...хариже на Митоф,Дончефф или някой от...сорта.Втори план - да си стои в Банкя,ама пак да сдаде...партията и да чака кога Гешефф ша...падне и тогава да се...измете.
110
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Аскьойско са все таквиз потомствени геинйчета като наш Кокорко, особено ако поне две поколения преди тах дедите им са били "шумкари" в равните тракийски поля. интересно, дали всички тамошни "харварди" си падат по бодибилдъри, или това се отнася само за кокорцовците?
109
15
 
26
 
! Отговори
Отровна гад преди 2 години
Без значение за кого ще гласувате, изборите ще ги спечели или Бойко Борисов или Румен Радев! Ако ги спечели Радев ще гледате мутрата на Бойко Рашков още неопределено дълго време!
108
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да гласувам за депутата ГНОМ!
107
20
 
11
 
! Отговори
Я подай ми мила мамо преди 2 години
синьото елече, че излизам да чегъртам герберите вече.
106
12
 
19
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
Не разбирам вярваме за чекмеджета, недоказано, не вярваме, че Божков оргснизира и плаща ДБ и Славиту. Вярваме за подслушване, недоказано, не вярваме за Деси и скриването на проверката, доказано. Вярваме на задкулисие и корупция, недоказано, не вярваме как чухме с ушите си за Маджо и Христо Иванов?????
105
21
 
14
 
! Отговори
И ти ли Александров преди 2 години
Не, господин Александров, и вие ли ще внушавате? Как разбрахте колко силна е Да България?И на вас ли ви се иска Герб да слезе от сцената? Доскоро изглеждахте обективен,но личи, че не сте в час.България има нужда от Герб, за да продължи нормалния живот в страната и положителните тенденции. Хората не искат освирепели реваншисти, които странно наричате новите. Това са едни от най-***'ливите лица на Прехода, отвратили немалко хора, под сянката на един юмрук,готови да избутат, за да седнат и лапат.
104
9
 
20
 
! Отговори
българин преди 2 години
До " военна диктатура". То щото при мутрата нямаше диктатура така ли? При него беше еднолична! Но свърши вече тая! -:) Гласувай масово българино на тези избори! За когото искаш! Просто гласувай!-:)
103
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро гербавите ще бъдат издирвани и извличани от мазета и тавани, където са се укрили като мишки, каквито и са!
102
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
106 Вождът е Васил Божков, който преди да избяга в Дубай, "обсъди" бъдещето на България, със Слави, в офиса си. Който плати протеста и продължава да плаща министрите.
101
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този човек е много нагъл господине! Знаем че без бой няма да си тръгне!Има опит от мутренските времена! То той си е и нагъл по рождение де! Но ще си тръгне иска не иска! ГЕРБ приключи с властта!-:)
100
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
92 Божков плати и яхна протестите, щурма срещу парламента, оглавяван от президента-раволюционер, в мирно време, руския слуга Радев, превратът, който вкара третата политическа сила БСП, във властта. Плаща сега и министрите на Радев. С крадените пари от неплатени данъци, за което е преследван от закона, избягал е в Дубай. Където спецът по източване на ДДС, Спецов и министър Петков, имат бизнес.
99
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те си мислят майтап! Значи не помнят Виденовата зима! Aмеби!