Правят последна демонстрация за машинно гласуване пред НС

ЦИК вече разясни процедурата
Обновена: 9 юли 2021 09:07 | 9 юли 2021 08:52, Петя Славова
8

Последен шанс за пробно гласуване преди предсрочните парламентарни избори ще имат днес българските граждани. Демонстрация на гласуване с машина ще се проведе пред Народното събрание.
Още по темата

Процедурата за гласуване вече беше разяснена от Централната избирателна комисия на теория, а гражданите имаха възможност да тестват устройствата както в София, така и в страната, предава Bulgaria ON AIR.

Важно за гласоподавателите е, че за вота ще получат смарт карта, която да поставят в машината. След визуализирането на бюлетината на първата страница има 13 партии и коалиции отляво, а вдясно са преференциите. С бутон се преминава към втората страница, където са останалите партии и коалиции.

След като избирателят упражни вота си, той получава разписка, която трябва да бъде пусната в кутията. Целта на пробното гласуване е да внесе спокойствие сред гражданите, че са подготвени да дадат гласа си на тези избори единствено чрез машина.

МВР ще даде повече подробности за мерките за сигурност в изборния ден.

Очаква се да станат ясни и подробности около охраната и транспортирането на машините и бюлетините за гласуване до избирателните секции за вота на 11 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Припомняме, че заради тях на предстоящия вот на 11 юли на всички избиратели се отнема демократичното право на избор как да гласуват, както и вотът им ще бъде заснет от камери и регистриран от машината в точен час, което отнема правото на таен вот. Заради риска начина, по който гласуват, да стане веднага достояние на институциите, мнозина българи вече открито заявяват, че няма да упражнят правото си,а пък проведените вече с машини избори в Благоевград регистрираха рекордно ниска избирателна активност.
1
6
 
1
 
! Отговори
Ахмет Доган преди 2 години
Не гласувай,Остани си в къщи чети шок.Чудесно е да си мишок в най-бедната, най-корумпирана, най-необразована, най-застаряваща и най-висока е имиграция държава в ЕС.Преди 15г бяхме поне 5 години преди Румъния и не искахме да ни асоциират с тях като влизахме в ЕС.Сега сме 5г назад от Румъния и те не искат да се асоциират с нас.