Най-вероятният сценарий: Правителство на малцинството

Съставянето на редовен кабинет вече било неизбежно
52
Най-вероятният сценарий: Правителство на малцинството
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съставянето на редовно правителство е неизбежно. Какъв ще бъде неговият хоризонт е друг разговор, смята  социологът Кънчо Стойчев.

„Струва ми се, че няма да се мине през излъчване на коалиция, а ще се върви към по-скоро правителство на малцинството, подкрепено в парламента. Ще имаме изпълнителна власт, която ще бъде под постоянен, много силен парламентарен контрол. Ще имаме възстановена роля на българския парламент“, коментира той пред БНР.

Още по темата

Такъв кабинет ще тръгне с някакви приоритети, но не би могъл да се нагърби с целия комплексен товар на българското общество, поясни Стойчев.

Твърде вероятно е служебният кабинет на президента Радев да се окаже прототип, прогнозира Стойчев.

„Най-вероятно така ще изглежда едно ново правителство – доста по-експертно, доста по-пъстро, доста по-технократско“, смята той.

Сред картите на политическата маса нови избори съществуват, отбеляза още социологът.

„Едно бързо потретване на изборите обаче ще удари сериозно партиите на промяната“, смята той.

По думите му ГЕРБ не е залязваща формация, но ще престане да бъде онази партия, която назначава и уволнява всичко, „поради наличието на парламент, който е гумен печат“.

Запитан дали ИТН не е тръгнала по същия път на партия хегемон, Стойчев посочи, че ще бъдем свидетели на много грешки и лъкатушения, защото става дума за съвсем млада формация от граждански тип.

„Излизаме от един много дълъг период, повече от десетилетие, през който беше направена подмяна на думата „управление“ с думата „властване“, коментира Стойчев.

Според Стойчев българите демонстрират зрелищен тип участие в политиката и трябва да се откажем от подобен тип участие, като гласуваме по-ефективно.

"Гласуването беше нормално. В страната нямаше напрежение, заяви още социологът за парламентарния вот вчера. По думите му решително е бил ограничен купеният вот и въпреки че той продължава да съществува под уродлива форма – дали няма да бъдеш уволнен, постепенно ще тръгне да изчезва", каза той.

Кънчо Стойчев открои няколко основни причини за ниската избирателна активност. На първо място той посочи сериозното ограничаване на стимулирания вот -  около 200 хиляди не са отишли да гласуват, защото не им е било платено. На летния сезон пък се дължи отливът на други 200 000 гласоподаватели. Третата причина – не са гласували и онези, които са преценили, че нещата вече са решени на 4 април и страната е тръгнала по пътя на промяната.

Стойчев отбеляза като слабост в организацията на отминалите избори това, че не са били изчистени избирателните списъци. Той допълни, че на фона на реалния брой хора с право на глас в страната, делът на гласувалите вчера е около 50%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
999 преди 2 години
Славчо вече обяви Правителство на малцинството Без никакви коалиции, премиер - Николай Василев от ндсв- то! ХАРВАРДЦИТЕ МУ ОТКАЗАЛИ???!!! ЗАЩО, БЕ? САНЯ АРМУТЛИЕВА - МИНИСТЪР НА ХАЛТУРАТА!
35
0
 
3
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 2 години
Здраствуйте паляци!Продължава шоуто на тримата баджанаци!В центъра на прожекторите е баджо Славуца и нема вече накъде да са гуца,като 36тото врабче на х,я на бай Иван!Вече му се връчва горещия жезъл на властта за която години драпа и я играеше по телевизията виртуално!Сега обаче ще зинат пенсиите,даскалите,полицаите,пожарникарите и всички останали натурално и не знам какви хапове ша тряба да гълта освен бялото?!А и ГЕРБ не можа да бъде изстърган и ша ни мъти водата,а и *** и другия баджо?!
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Боко уж губи, а май пак се очертава да е първи", бойко си напазарува ейтакива "капацитети" като тебе, като ги назначи на знайни и незнайни службици в администрацията и си осигурява над 100 000 гласа. Да не забравяме, че точно тези търтеи получават средни заплати над средните в частният сектор т.е. ги тресе голям страх, че ще трябва да излязат на пазара на труда.
33
1
 
6
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Гледах Андрей Райчев по БТВ. Според него БСП била в трудна позиция защото ИТН няма да потърсят споразумение с нея, но ако при избор на правителство не ги подкрепи, ще я обвиняват, че връща на власт ГЕРБ. Но БСП има и друга възможност: Добре, не искате подкрепа от нас, не искате споразумение за политика. Ние няма да присъстваме в залата тогава, когато се гласува правителството на ИТН. Изберете си го, но как после без БСП ще гласувате законите, които са ви необходими. Със скрита коалиция с ДПС?
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8Прав си! Тва е оня ***, който все обяснява, че няма значение колко са заразени от коронката, а има значение колко са в интензивните отделения (на новините за вирусчето). Стила му е като на бавноразвиващ се петокласник и не е трудно да се разбере кой е. Не мога да повярвам,че плащат на такива, но в този сайт нещата са ДЪНО!
31
4
 
5
 
! Отговори
Герб завинаги преди 2 години
Радостен сьм от победата на - герб на тези избори тъи като разбирам , че те работят за управлението на служебният кабинет на - ген Румен радев
30
4
 
3
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Каквото и правителство да се направи експертно, на малцинството в него, нема да има Дух;))) Пак ви го казвам: вие може да сберете един МС под един куйрук;))) но, това не може да се нарече управление, защото ще му липсва Духът, който Го живототвори т.е. Властта;)))Не усещате ли по общото настроение в населението, това? Унилост, отпадналост, безверие, слабоволевост, нерешителност, всичко най-лошо за един народ, в момента гостува на българите. Колкото до хипотетиката правителство, БСП замени ДПС;)
29
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другари,плоха.Няма да играем казачок на площада,защото герберите апять ни завряха в *** ***!
28
6
 
7
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
До АнонименГерберите не са никак прости, но жизненият им хоризонт е много материален сиреч интересчии са. В същата степен, това важи из а тези от ИТН;))) те са пак,з а парата, но вече осигурена от техният Бос. Реално тези две партии са мутренски групировки и проф. Иво Христов бе прав да казва,ч е към момента БСП е единствената политическа партия в България в класическият смисъл на понятието, останалото са сдружения по интереси, икономически групировки и т.н. и т.н.
27
13
 
14
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
ГЕРБ показа, че може и има политическа воля.Слави се крие, за да не разтълкуват зениците на очите му и ще се появи с тъмни очила в 7/8 ми тв. Журналистите няма да ги отрази като преди. Пишман лидера, ще чака заповеди от Божков и Радев, кой колкото повече плаща. Сега ще наддават за предложения. Трябва ценоразпис.
26
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пичове, герберски тролчета, колкото и да се пените тук файда няма. Изборите минаха вашата партия е наказана жестоко от българският народ, никога повече няма да имат властта да вършат поразии. Кофти е боли ви, но това е. Ако ви олеква да коментирате тук и да търсите съпричастност и съчувствие, да по плачете на рамото на някой друг заблуден ваш гербер събрат, Ок плачете, споделената болка ще намали тягостното чуство обзело душите ви..
25
0
 
5
 
! Отговори
200 преди 2 години
Хиляди те бяха на брой, // и паднаха всички във втория бой. // От 30 лева до 50 // загубиха днес.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е на дъното, защото 70% са повече 30%... Няма, как да изплува при това съотношение...
23
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб, БСП и ДПС могат да приключат с чалгата и всичко да си дойде на мястото. Без много напъни. Но Корни едва ли може да го направи. Комунистът освен "светлото си бъдеще" друго нищо не може да види. Късогледство трудно се лекува.
22
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доказа се единствено, че 70% от избирателите са много ***...
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, че е елементарно. ДПС каквото каже-това ще се случи. Иначе позитанковците трябва да полегнат и на следващите избори са при патриотчетата.
20
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
12 години плюете по Бойко и ефекта е zero...
19
21
 
10
 
! Отговори
Fakt преди 2 години
Още веднъж се доказа,че гласовете на ромеите са най големия фактор за спечелване на изборите.Но след 20г те ще управляват...
18
5
 
13
 
! Отговори
Спеца преди 2 години
Правителство на малцинството е голяма глупост с нестабилна конструкция!Най-правилния подход е изграждане на обща програма от подкрепящи партии за едно експертно правителство!Колкото повече партии подкрепят такава експертна програма , толкова по-стабилно и работещо ще е правителството!Тъй като се съмнявам в добронамеренността на Мая Манолова , Тошко Йорданов и джуджето от ДБ , много ме съмнява успеха на този модел !Още повече че Слави е с мътна представа какво е нужно в момента на България!Знаели
17
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея гербери не виждат ли че се свърши тяхната. При най- честните някога провеждани избори се видя как са печелили досега. Ми когато и местните кметове и дерибеи се сменят, тогава при едни избори 4 или 5 място най-много за греб.