Машините готови за избори 2 в 1, но може да се стигне до хаос

Най-тежко би било 3 поредни уикенда да има избори, заяви Веселин Тодоров
20 авг 2021 11:12, Красимир Ангелов
42

Близо 40 дни след последните парламентарни избори политическата ситуация в страната остава неясна. При невъзможност за реализиране на трети мандат предстоят трети поред избори. Същевременно през есента предстоят и президентски избори. Могат ли машините да издържат избори 2 в 1 и технологично възможен ли е вотът?

"Те са способни и за 3 и 4 в 1. По договор сме длъжни да осигурим такава възможност. ЦИК беше предвидила такава възможност. Ние сме подготвили софтуера в тази посока и очакваме да разберем каква ще е методиката на ЦИК и дали ще ни ангажира. Може да реши самостоятелно да организира изборите", заяви в "България сутрин" изпълнителният директор на "Сиела норма", компанията доставчик на машините за гласуване, Веселин Тодоров.

"Трябва просто технологично време между изборите заради логистиката. Трябва да се приберат, да се инсталират бюлетините и преработи софтуерът за другия вид избор. От технологична гледана точка е добре между 1 и 2 тур да има поне две седмици, а не една. Най-тежко би било 3 поредни уикенда да има избори и би струвало двойно по-скъпо. Ако са 2 в 1 ще бъде по-евтино", обясни Тодоров.

И даде подробности за процеса на работа при вот с машини 2 в 1.

С една карта -  да я постави, да се появи бюлетина за 1-ви вид избори, след това да се появи втората бюлетина за втория вид избор, да има две разписки, но може да бъде и една, да се слагат в различни кутии. По-сложно би било ако има две смарт карти. Това означава секционните комисии да управляват два комплекта карти и ще се стигне до хаос. Най-логичното според нас, е с една карта", посочи изпълнителният директор на "Сиела норма".

Според него при избори 2 в 1 времето за гласуване би било с около 30% повече.

"На последните избори нямаше струпване или опашки по причина на машините. Ние можем да доставим още 1200 машини, ако ЦИК имат желание. Според нас би дало още малко спокойствие. Трябва да спрем да работим на ръка", категоричен е Тодоров пред телевизия Bulgaria ON AIR.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да се връща Тиквата, за да пресече най-после този хаос в държавата!
40
0
 
2
 
! Отговори
Canadian преди 1 седмица
Прецаканите дишуошъри и ягодоберачи се усетиха, отказаха се от авантюрата и 90% вече са ГЕРБаджии. Баце и бацевистите се връщат със страшна сила, а пРезидентът ще се откаже сам от надбягването, защото печалбата на ГЕРБ ще му подейства като стрихнин в супата.
39
0
 
0
 
! Отговори
Canadian преди 1 седмица
Изречението "...но може да бъде и една, да се слагат в различни кутии." Значи, картатА може да бъде и ЕДНА, но ще се слагаТ в различни кутии. Майката му разкатахте на българския язЪк.
38
1
 
1
 
! Отговори
до к.31 преди 3 седмици
Тази мандра с хартиени бюлетини и накрая броене от фирмата на проф.Мишо К. мина. Сега нека БиБи си обикаля по селата, но големите градове: София, Пловдив, Русе, Бургас и вотът от чужбина - САЩ, ВБр, Германия, Испания решават резултата.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До никакъв хаос няма да се стигне. Хората, омерзени от махленското, направо гаменско поведение на депутатите от ГЕРБ, ИТН, ДБ, на част от тези от ДПС и БСП няма да гласуват за тях, а само за президента Радев. Т.е. гласуването 2 в 1 ще се *** в 1 от 2. Това устройва ли ви, Тиквун? А ако в ход се включат младите ексминистри Василев и Петков с почти 400хил. електорат, съдбата ви е решена. Причината за това ще бъдеш ти, Баце!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаоса го прави единствено миризливия зелен чорап .....
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 72годишен - "Хаос няма да има, ако предварително се разпространят указания сред избирателите за гласуване с машините." - ;;;;;;; - Точно така, да се разпространят указания да се гласува масово за ГЕРБ и за нов читав президент!
34
2
 
0
 
! Отговори
72годишен преди 1 месец
Гласувах машинно без проблеми. Хаос няма да има, ако предварително се разпространят указания сред избирателите за гласуване с машините.
33
0
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 1 месец
ХАОСЪТ Е В ГЛАВИТЕ НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ПОЛИТИЦИ, АКО ИЗОБЩО ИМАТ ГЛАВИ!!!! БЕЗСРАМНИЦИ НАГЛИ И ДОЛНИ!
32
0
 
1
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 1 месец
Я СТИГА!!!! ПО- ДОБРЕ ВИ Е ДА ХАРЧИТЕ И ПОЛУЧАВАТЕ МИЛИОНИ НА НАШ ГРЪБ!!!!! И. Д. И О.ТИ!!!!
31
2
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 1 месец
Кой си купува машина дето ще я използва на няколко години веднъж? При това за 15000 лева!Хартиените документи са доказали от векове надеждността си.Подписите на хартия могат да се анализират графологично и при спорове мпгат да са доказателство в съда.Това с машините си беше далаверата на годината!
30
6
 
4
 
! Отговори
Активист на БСП преди 1 месец
Важното е ГЕРБ да не изсипва чували с бюлетини !!!!
29
2
 
8
 
! Отговори
с партията напред преди 1 месец
хаос в президентството , хаос в НС , хаос в България . резултат от адекватното управление на личното правителство на фигуранта .
28
1
 
7
 
! Отговори
Данко Харсъзина преди 1 месец
Ще се стигне до такъв голям хак, който може да бъде сътворен от радевите некадърни калинки.
27
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 1 месец
готви се поредната грандиозна фалшификация.
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може да имаизбори две в едно, защото изборът за президент е мажоритарен.
25
4
 
1
 
! Отговори
Тълковен речник преди 1 месец
Хаос - /определение/. Всяко вмешателство в завладените структури и бизнес от страна на Доган-Пеевски, Бойко и ченгесарите от външни играчи, които не играят по техните правила и спират притоците на пари към тях.
24
13
 
2
 
! Отговори
Петко преди 1 месец
Стига с тези избори 2 в 1. Първо ще са президентските, за да бъде подсигурен 2-я мандат на Радев, а след 3 седмици ще са парламентарните. На ДПС и ГЕРБ ще им става все по-трудно да определят дневния ред в държавата. За съжаление цената ще я платим всички ние, защото, за да разклатят Радев и новото правителство, ще предизвикат инфлация , а не изключвам и опити за покушения. Въобще нещата са дебели и за да бъде изкоренена мафията трябва Байдън да прати няколко дивизии елитни тюлени да прочистят
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ние можем да доставим още 1200 машини, ако ЦИК имат желание." ---- и накрая колко ще дадем за избори - 2 млрд .лева . Н.е,нор.малн,а работа
22
0
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Реда е друг: първо хаоса и после 2х1