ГЕРБ са първа сила, ПП измести Слави и компания

"Сова Харис": БСП става приемлив партньор на новите формации
5 ное 2021 16:30, Анисия Иванова
391
ГЕРБ са първа сила, ПП измести Слави и компания
Снимка: Bulgaria ON AIR

ГЕРБ ще спечели парламентарния вот близо 24% от гласовете, ако изборите бяха днес, втори остават  "БСП за България" с 16,7 на сто. Това показва проучване на "Сова Харис", проведено в периода 27 октомври – 2 ноември сред 1000 български граждани по поръчка на Dir.bg.

"Продължаваме промяната" заемат третото място с 15,6% и изместват "Има такъв народ", които събират малко над 13% подкрепа.

Следват ДПС с 9,7% и "Демократична България" с 9,1%, като разликата е под процент помежду им. На ръба за влизане в паррламента са "Изправи се БГ! Ние идваме!" с 4,1%.

Според социолозите наличието на нов силен проект в пространството на партиите, желаещи промяна, води главно до вътрешно преразпределение в този сектор.

"Продължаваме промяната" се очертават като лидер сред новите формации, измествайки "Има такъв народ" от върха. "Демократична България" също понася значителни загуби за сметка на партията на бившите министри от служебния кабинет. "Изправи се БГ! Ние идваме!" също търпи загуби. Социалният профил на формацията на Мая Манолова засега удържа нивото за преодоляване на бариерата за следващия парламент.

Според "Сова Харис" на фона на политическата криза и неспособността да се излъчи редовно правителство подкрепата за системните партии се стабилизира. 

За ДПС се отваря шанс да възстанови влиянието си в някои от традиционните за тях райони. Втвърдяването на позициите на тези две партии, изразено и в кампаниите им, обаче води до още по-изразена изолация от останалите.

Обществените настроения в момента в голяма степен възпроизвеждат ситуацията от миналото лято, когато избухнаха протестите. За мнозинството от хората оттогава нищо не се е променило. Основните играчи на сцената са същите, въпреки желанието за промяна.

При този баланс на силите нараства значението на социалистическата партия. Бидейки опозиция във времето преди протестите и подкрепяйки политики, близки до желаещите промяна, БСП става приемлив партньор на новите формации, смята "Сова Харис".

Тази роля води и до известно укрепване на електоралния й резултат. Разбира се, съставянето на правителство от 4 или 5 политически субекта, изповядващи различни идеологии, е задача с повишена трудност. Провал за трети път ще дискредитира идеята за промяна.

Избирателите се съмняват в успеха на новите партии: само около една трета смятат, че следващият парламент ще излъчи стабилно управление. Почти толкова са и тези, които са настроени песимистично, а останалата една трета не могат да преценят.

Относно активността на предстоящитне избори напълно сигурни, че ще гласуват, са малко повече от половината живеещи в страната избиратели - 52%. Това показва, че в следващата неделя до урните се канят да отидат около 3 милиона души. В сравнение с последните парламентарни избори от юли регистрираме увеличение с около 200 000 гласа, но в сравнение с тези от април намалението е в същия размер.

Според резултатите от проучването, не се наблюдава възможност за възникване на допълнителна мотивация, която да стимулира колебаещите се 21% да упражнят правото си на вот. По-скоро пикът на пандемията, умората от участие в избори, езикът на омразата в предизборните кампании биха могли да откажат и част от твърдия електорат.
------------------------------------------------------

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от "Сова Харис" в периода 27 октомври - 2 ноември 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Стохастична грешка: максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка и финансирано от "Dir.bg".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 301"Ти видял ли си референдум, проведен в поне една държава, на който предварително не се знае резултата?" - Брекзит.Отделно в Холандия два, след което забраниха референдумите в Холандия, защото пречат на демокрацията.Отделно Чавес беше направил три референдума, като загуби единия и за разлика от Франция и Холандия, уважи избора на хората.
255
10
 
6
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
В чекмеджето не се налага даньк вьрху тях
254
0
 
13
 
! Отговори
Политолог преди 2 години
А пък ЕБНИГИ стават издатели на политическа Кама Сутра !
253
4
 
13
 
! Отговори
Ъхъ! преди 2 години
" Почтените" овладяват държавата и скоро ще живеем в рая ! Даже сме с единия крак в рая = олиото, бензина, хляба, храните скочиха с повече от 20 % !!! Вече сме рая , мЪдурковци !
252
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
302 - юроде - веротно идва от юродив, тоест отшелник, странен човек, пустинник, див човек.
251
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
юлски избориИТН -24Герб 23БСП - 13ДБ-12ДПС-10ИБГНИ - 5сегашни избориГерб 23БСП - 16Кирил и Методий - 15ИТН -13ДПС -10ДБ - 9Какво се промени - ДБ и ИТН слязоха надолу, ИБГНИ изхвърча и влязоха мошениците Кирил и Асен. Другото е същото.
250
1
 
0
 
! Отговори
байхей преди 2 години
До ежко. Ха-ха, май си объркал позата от Камасутра. Обратното е.
249
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТи видял ли си референдум, проведен в поне една държава, на който предварително не се знае резултата?В България Червената армия провежда референдум дали да бъде република или монархия - 97, процента ЗАВъв Франция като приемаха Конституцията на ЕС, проведоха референдума, народа се обърка каза против, и Франция направи втори референдум, на който се гласува ЗАОт друга страна на Шотландия обещаха втори референдума, а не й дават такъв, за да не се отцепи.
248
1
 
11
 
! Отговори
Габи преди 2 години
О,неразумни юроде, защо се срамуваш да запазиш достойнство и човешка свобода?Наистина ли ти харесва полицейския терор, лъжливите обвинения и самохвалството на недоказани българолюбци?До кога ще вярваме само на мазни слова, а не на истински дела?
247
3
 
9
 
! Отговори
много изненадан преди 2 години
За който и да гласувате все комунисти управляват!
246
7
 
7
 
! Отговори
Само герб преди 2 години
С гн борисов напред кьм пьлна ваксинация на населението и децата над -5г нека заедно победим коварният вирус
245
0
 
12
 
! Отговори
монархокомунист преди 2 години
Българина върти суче и все на комунизъм го избива!Не му се работи и чака на готово,и това е!
244
6
 
6
 
! Отговори
akudд1 преди 2 години
/бях силно притеснен, че България ще е без редовно правителство и парламент преди половин година. ДНЕС виждам само ПОЛОЖИТЕЛНИ моменти от това, че нямаме правителство. аз като обикновен гражданин днес виждам, че с правителство което ме ограбва и от временно правителство което НЕ може да краде, единствено страда политика и депутата. което ме устройва прекрасно. АЗ вярвам, че целта оправдава средствата. АЗ искам и други политици да отслабнат с по-сто килограма също като пеевски, нека се погр
243
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само ***, може да прави всеки път един и същи експеримент, и да очаква различен резултат. Най-големите национални предатели са тия, които избират крадци и мошеници да ни управляват, за това България изчезва.
242
5
 
4
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Бате кюлчан ще ви оправи изберете го и ще бьдете бодри , здрави , ваксинирани
241
16
 
16
 
! Отговори
ежко преди 2 години
Герб мачкат таралеж с голо д... Тия са изпята песен, никога повече хунтата гербдпс на власт.
240
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдещето на България е в обединението на комунистическите формаци БСП, ДБ, Мутрите, ПП. Тези формации са лъгали и крали и вярвам, че вече са се променили и ще оправят България окончателно. Гласувайте българи за БСП, ДБ, Мутрите или ПП. Няма значение за кой, гласът ви отива при опитните и хитрите комунисти.
239
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костадинов е за референдуми за всичко важно. Ако народът реши, ще си останем в ЕС и НАТО. Той е и за реформа в здравната система, която да бъде подготвена за подобни пандемични кризи. Един от малкото нормални.
238
8
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ ПЪРВА СИЛА, Е И преди 2 години
Всички партии на Радев са путинистки и са срещу ГЕРБ. Творението на дс и кгб- ДПС има кандидат-президент не защото може да спечели изборите, а за да обедини всички турци срещу ГЕРБ при гласуването, а на балотажа ще гласува за Радев. Шансът на Бойко Борисов ще излезе догодина, когато не легитимните партии бъдат поставени извън закона, но и тогава не е сигурно, защото рестарта на АЕЦ Белене и строителството на Турски поток няма да му бъдат простени от Белия дом.
237
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПроцентът на Възраждане не е понижен, ами избирателите им отидоха към К. Петков.Впрочем аз се чудя кои са тези луди, които гласуват за Възраждане - Костадинов има "екстремни" идеи, това е новият Волен Сидеров.Не иска ваксини, а не обяснява как ще спре Ковида. За него това е измама.Не иска НАТО. Но в същото време е съгласен да предадем Македония.странен човек.А парите му идват от Русия.