Първан Симеонов: Съставяне на правителство изглежда още по-трудно

Румен Радев е малко под ръба от победа на първи тур, смята той
10 ное 2021 18:47, Анисия Иванова
109
Първан Симеонов: Съставяне на правителство изглежда още по-трудно
Снимка: БГНЕС

Ако данните се запазят, БСП седи в удобната кръстопътна позиция, ще имаме една част ДПС и ГЕРБ, от другата страна са ПП, ИТН и ДБ. БСП може да бъде определена и като партия на статуквото, и като партия на промяната. От БСП може да зависи много. Ако вторият мандат отиде при БСП, ще бъде по-трудно, отколкото, ако отиде при ПП. Първият мандат може би ще отиде при ГЕРБ, а те смятат, че могат да съставят правителство, каза пред БНР социологът от "Галъп" Първан Симеонов.

Още по темата

По думите му интересно е при кого ще отиде второто място на изборите, защото дистанцията е много малка.

Според него и тотално нови хора, и гласове от други партии ще отидат при ПП.

"Те преструктурират протестното пространство... По-мъдрите от протестните партии трябва да проумеят това не като загуба, а като възможност... ПП са като флуид, могат да се разпускат и свиват в големи амплитуди. Важно е как ще завършат кампанията си. Ако активността е висока, това ще е в полза на ПП", смята социологът.

Според него този път съставяне на правителство изглежда още по-трудно. "Има нещо, което е оптимистично, че самият народ едва ли ще прости, ако няма правителство", смята Първанов.

Според него двете партии - ПП и ДБ, са могли да тръгнат заедно на изборите. "Но дори без обща група в НС, както се говори напоследък, трябва да оставят вратите отворени помежду си", смята Първанов. Интересното е как протестните партии ще си сътрудничат с БСП, добави той.

Социологът сравни ситуацията днес с тази от 4-ти април - заради Covid вълната и новата формация, "която вдигна млада вълна". "Всичко е възможно, ситуацията е трудно предвидима, много хора решават накрая", допълни той.

Ако активността е висока, това ще е в полза на "Продължаваме промяната", каза той.

По думите му президентът Румен Радев е малко под ръба от победа на първи тур. "Тук зависи какво ще мобилизира през последните дни. Парадоксално кандидатът на десницата Лозан Панов работи за Анастас Герджиков".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цоцалозите много искат да има избори през три-четири месеца. Харесва им много цоцането. Дано се задавят тия алчници!
51
1
 
1
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
До Един от повечето Съвсем разумен и точно на време изведен коментар.
50
1
 
1
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
-По-мъдрите... трябва да проумеят това не като загуба, а като възможност... Това, казано от представител на клана райчев уловка ли е за наивници, или просто внушение?
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахахахаха. "БСП партия на промяната". ТАКЪВ АБСУРД СКОРО НЕ БЯХ ЧЕЛ.
48
6
 
13
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
Хората по света копаят биткойни, богатеят , а ние тук, под управлението на Фигуранта, си копаем гроба !
47
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С Радев България ще копае дъното
46
4
 
10
 
! Отговори
Един от повечето преди 2 години
И още нещо. Държавите, където машинното гласуване и гласуването по интернет никога не са били прилагани, са Австрия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Великобритания, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия, Швеция и Исландия.В Германия, Холандия, Финландия и Норвегия машинно или друго електронно гласуване са били използвани, но са премахнати заради опасения, свързани със сигурността. Кои подкрепиха машините?
45
5
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
...ПРОС ТАЦИТЕ , КАТО ТЕБ ВА......УМИРАТЕ ОТ КОВИД!..А , ГЕРБ И УМНИТЕ БЪЛГАРИ ЩЕ ЖИВЕЯТ ВА...!САМО ЩЕ НИ СМАЧКАТЕ ВЪЛНАТА , ВА....ХА,ХА,ХААААААА
44
2
 
13
 
! Отговори
Мъдрец преди 2 години
Нещо не си спомняме някога Първанчо да е познал нещо. Но, виж , да се подмаже на комунист или друг невзрачник, това го може много !
43
8
 
4
 
! Отговори
РАДЕВ МА4КАААА преди 2 години
До НАРОДА Е С ГЕРБ....КОИ народ ва???
42
4
 
6
 
! Отговори
НИЩО НЕ СТАВА ОТ ТИЯ преди 2 години
...ЗАТОВА И НЕ ГЛАСУВАМ !!!!!!!!!
41
5
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Като гледам как са я замотала тъз работа , резултата е ясен ! Радев пак ще прави служебен кабинет )))
40
14
 
5
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Трагедия е,че този комунист-престъпник Винету има над 600 000 избиратели!Толкова много *** !
39
1
 
6
 
! Отговори
akudд преди 2 години
БЪЛГАРИСКИЯ парламент се съставя от 240 БЪГАРСКИ депутата!!!!! значи, ако тези 240 депутата избрани от всички ГЛАСУВАЛИ БЪЛГАРИ не съставят БЪЛГАРСКО правителство а лобират за ПАРТИИНИ такива са за РАЗТРЕЛ и не излизайте с минимума от 121 бройки.
38
4
 
18
 
! Отговори
РАДЕВ-НЕКАДЪРНИК.. преди 2 години
Няма и една сфера, в която да не пълна катастрофа...... Днес признаха и за ковид-след като проспаха цяло лято, сега искат помощ от ЕС.... Апокалипсиса едва започва..... Народа ще изпъди фалшивите герои....
37
1
 
12
 
! Отговори
Един от повечето преди 2 години
Поредния червен шаман. Старите се скриха на завет, омазани са. На новия проект на БКП-ПП млади, необременени и дръзки до арогантност им трябва нов обществен обяснител. Бойко ги подведе, Слави е непослушен, ДБ още не могат да почервенеят достатъчно, кресливата Мая си отиде, какво им остава на БКП. Нов проект да придърпа "умните и образованите" и с техните гласове да са по-категорични. Реставрация на мутро-комунизма. Честито!
36
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да е сложно като онзи сатанист Гешев луцифера, създава хаос.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СМЕХ....Ами май наистина ще ходим,колкото и да не ние приятно!
34
1
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
ЩО ,БЕ ПЪРВАНЧО ........ПАК ЛИ ШЕ ХОДИМА НА ИЗБОРИ НАПРОЛЕТ???!!!!
33
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предполагам, че отчитате факта при несъставено и на втори предсрочни избори хората повече няма да отидат да гласуват и ще се стигне до конституционна криза. А за претенциите на Л.Панов защо ДБ би се съюзила с БСП, за да има кабинет: ами защото това е правителство на националното спасение, иначе нови избори и ПП да дойде на власт. Другият вариант, който се изключва, е банкянският пожарникар и Каскета да командват БГ.