Шест партии влизат в новия парламент, БСП и ПП с изравнени сили

Под парламентарната бариера, но с шанс за представителство, са „Възраждане“ и ИБГНИ
Обновена: 10 ное 2021 09:01 | 10 ное 2021 09:00, Елка Василева
272
Шест партии влизат в новия парламент, БСП и ПП с изравнени сили
Снимка: "Тренд"

Шест партии със сигурно представителство в следващото Народно събрание. Изравнени сили между БСП и „Продължаваме промяната“ в битката за второто място.

Това става ясно от данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни и президентски избори. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 ноември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1013 души на възраст 18+.

Моментната снимка на електоралните нагласи, седмица преди изборите, сочи, че 6 формации със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание.

Още по темата

ГЕРБ задържа лидерската си позиция с 22.9% със сериозна дистанция от втория, която е близо 8% от заявилите, че ще гласуват.

Основната интрига ще е за втората позиция, за която спорят БСП (15.1%) и „Продължаваме промяната“ (14.8%), като разликата помежду им е само 0.3% в полза на столетницата.

Формацията около Петков и Василев разполага с по-голяма периферия от социалистическата партия и при по-висока избирателна активност може да се окаже на втора позиция. Твърдият и мобилизиран електорат на БСП би имал по-сериозна относителна тежест при по-ниска активност.

„Има такъв народ“ заема четвърта позиция с 12.8% от гласуващите, следван от ДПС с 10.3%. Демократична България събира подкрепата на 9.1%.

Под парламентарната бариера, но с шанс за представителство, е „Възраждане“ с 3.6% и „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 3.3%. Партията на Красимир Каракачанов остава с подкрепата на 2.2% от гласуващите.

Декларативната избирателна активност за предстоящите предсрочни парламентарни избори е 55%. Като се има предвид, че 1% от извадката в изследването отговаря на 55 хиляди души, то може да се очаква да гласуват малко над 3 милиона български граждани. От избирателните списъци това би било активност от около 45%.

Данните са получени от терен, който е проведен седмица преди изборите за Народно събрание и държавен глава. Те не могат да се приемат като прогноза за изборния резултат, а за моментна снимка към периода на провеждане на терена. Проучването е реализирано само на територията на Република България и не отчита вота на българските граждани, които ще гласуват в чужбина.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни и президентски избори. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 ноември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1013 души на възраст 18+.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
14 г ЕС заплати по 600-700лв пенсии 370 лв.За мен ЕС се оказа голяма измама.
123
0
 
2
 
! Отговори
ябадабаду преди 2 години
До Дидо Интересно защо не цитираш герб и дпс!
122
3
 
11
 
! Отговори
анди преди 2 години
Важно е И...биги и сестра Г..алева, да не влезнат......
121
8
 
8
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
ГЕРБ е временно явление. Може да съществува само ако е на власт. Останат ли трайно извън централната и местна власт плъховете ще се разбягат от потъващият кораб. Те просто нямат друго освен далаверата, което да ги обединява.
120
2
 
10
 
! Отговори
Не със Слави и Тошко преди 2 години
Нещо ми подсказва, че Слави и сценаристите му и този път ще се опитат да провалят съставянето на правителство. Някой да е чул какво мислят да правят след изборите? Какво ще поискат за да подкрепят коалиционно правителство? Пълно мълчание. Как ви звучи една червена линия, която Тошко ще обяви след изборите: Ще подкрепим само ако .......(нещо неприемливо за ПП и ДБ). И като нищо пак няма да се състави правителство. Ако искате да има редовно правителство след изборите не гласувайте за ИТН.
119
7
 
4
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Вижте ся, браточки;))) Това са най-простите и лесни избори в историята на България! Партии, които говорят за задължителни ваксини, масова ваксинация, сертификати, тестове и друг вид издевателства ги пращаме "под чертата", т.е. не гласуваме за тях! А, сега, кажете колко партии ще влязат в НС? Точно 0! Барабар с тази на шапкара Румбурак - ПП! Слушайте ме и гласувайте така и ще видите, как всички ще клекнат и ще ви се подчинят на НВИ-Негово Величество Избирателят!
118
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно у нас промяната е да си отиват поне по 300 българи на ден!!! Но според народната далновидност може и повече...
117
10
 
5
 
! Отговори
Жертвите са тук преди 2 години
Борисов е продавал Българи като роби на ЦРУ за сателитно проследяване и гаври
116
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо е доказан изманик, Асенчо също, а ще гласуват за тях. Затова ще сме бедни защото няма ум в тоя народ.
115
5
 
16
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 2 години
ПРАВИТЕЛСТВО? МОЖЕ. НО САМО БЕЗ ФИГУРАНТА!
114
8
 
13
 
! Отговори
Дидо преди 2 години
Наивните за лесен живот и обидени на собствената си некадърност отново ще си набутат гласа при Кирил,Корнелия,Мая и сие ,чалгарите дето само плямпат и уж демократичните! Чакат ни нови мъки. Ако пък сменим Фигуранта, следващия път може и да проумеем за правилния избор под напора на неизбежноста.
113
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако това е вярно, Иво Христов е прав- българите сме ***.
112
1
 
3
 
! Отговори
До 133 преди 2 години
Нуждаеш се спешно от психиатър!!
111
5
 
2
 
! Отговори
Хей МВР ДАНС преди 2 години
От ДАНС знаят ли че в Перник се изтезат хора с прийоми на ЦРУ-тип Абу Гариб-Гуантанамо Бей-Диего Гарсия Чагос - това са извращения в България
110
3
 
11
 
! Отговори
Сега преди 2 години
СЕГА СМЪРТНОСТТА ОТ КОВИД Е ПОНЕ 3 ПЪТИ ПО- ВИСОКА В СРАВНЕНИЕ С ПРЕДНИ ВЪЛНИ. ФАКТ.
109
11
 
5
 
! Отговори
Жертвите са тук преди 2 години
Борисов е продавал Българи като роби на ЦРУ за сателитно проследяване и гаври
108
2
 
5
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 2 години
ЦЕЛТА Е: БЪЛГАРИЯ = БЕЛАРУС! ТОЧКА ХО ВЪПРОСА. ВИЖДА СЕ ОТ КОСМОСА!
107
6
 
15
 
! Отговори
Ц до 116 преди 2 години
А беее, ти го пишеш това от месеци и го приписваш на Герб, а те НЕ са на власт от 7 месеца!!!!
106
8
 
7
 
! Отговори
Елетроженист преди 2 години
При ГЕРБ електроженистите живеехме добре, даваха добри заплати.
105
4
 
12
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 2 години
Калеко Алеко написа: Честно казано, като знам каква е маята и застройката на протестърската чорба, бих предпочел и тези от Мутренската колегия на Сестрите галеви да са в борша и гулаша за да е още по-пиперлива манджата и да се види за поредн път пълната несъстоятелност на метежната шлака орисана от вдигнатия юмрук на тукашния Мадуро ... !!!