Шест партии влизат в новия парламент, БСП и ПП с изравнени сили

Под парламентарната бариера, но с шанс за представителство, са „Възраждане“ и ИБГНИ
Обновена: 10 ное 2021 09:01 | 10 ное 2021 09:00, Елка Василева
272
Шест партии влизат в новия парламент, БСП и ПП с изравнени сили
Снимка: "Тренд"

Шест партии със сигурно представителство в следващото Народно събрание. Изравнени сили между БСП и „Продължаваме промяната“ в битката за второто място.

Това става ясно от данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни и президентски избори. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 ноември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1013 души на възраст 18+.

Моментната снимка на електоралните нагласи, седмица преди изборите, сочи, че 6 формации със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание.

Още по темата

ГЕРБ задържа лидерската си позиция с 22.9% със сериозна дистанция от втория, която е близо 8% от заявилите, че ще гласуват.

Основната интрига ще е за втората позиция, за която спорят БСП (15.1%) и „Продължаваме промяната“ (14.8%), като разликата помежду им е само 0.3% в полза на столетницата.

Формацията около Петков и Василев разполага с по-голяма периферия от социалистическата партия и при по-висока избирателна активност може да се окаже на втора позиция. Твърдият и мобилизиран електорат на БСП би имал по-сериозна относителна тежест при по-ниска активност.

„Има такъв народ“ заема четвърта позиция с 12.8% от гласуващите, следван от ДПС с 10.3%. Демократична България събира подкрепата на 9.1%.

Под парламентарната бариера, но с шанс за представителство, е „Възраждане“ с 3.6% и „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 3.3%. Партията на Красимир Каракачанов остава с подкрепата на 2.2% от гласуващите.

Декларативната избирателна активност за предстоящите предсрочни парламентарни избори е 55%. Като се има предвид, че 1% от извадката в изследването отговаря на 55 хиляди души, то може да се очаква да гласуват малко над 3 милиона български граждани. От избирателните списъци това би било активност от около 45%.

Данните са получени от терен, който е проведен седмица преди изборите за Народно събрание и държавен глава. Те не могат да се приемат като прогноза за изборния резултат, а за моментна снимка към периода на провеждане на терена. Проучването е реализирано само на територията на Република България и не отчита вота на българските граждани, които ще гласуват в чужбина.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни и президентски избори. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 ноември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1013 души на възраст 18+.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
22,9% гласуват отново за шкафчето,Хемус и кражби къде ли не.Какво става тук?Кои е профилът на тези хора?Тотално ли деградира ме?
143
9
 
6
 
! Отговори
Мисля си преди 2 години
За първи път в историята си русите живеят по-добре от нас, средномесечният им доход е със 100 долара ПОВЕЧЕ от нашия, при 2,5 пъти по-ниски цени на горивата и еднакви на останалите стоки. Гледам руските туристи лятото във Варна, харчат 2 пъти повече от западните, това са фактите.
142
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безплатно образование, здравеопазване, спокоен живот и високо ниво на безопасност. На бедните държавата даваше повече, а на хората от средното ниво и високото (не средна класа, при соца няма такова понятие) на тях не додаваше (поне така смятаха те, че заслужават повече) и за това те решиха да разрушат системати и ето сега ще живеем като капиталистите на запад. В резултат тази прослойка, която унищожаваше соца, самата тя беше унищожена изцяло, и станаха бедни. Ето сега - живейте богато като капиталисти а, с мисълта дали следващия месец ще имате пари за хляб, и това ще стане скоро.
141
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западът го очаква рязък спад на жизнения стандарт, и това ще бъде катастрофа защото при спадане на стандарта минимум два пъти не е възможно да се запази инфрастуктурата и стабилността на обществото, ще бъде много по-страшно отколкото 90те в Русия и в България. А в България като периферия и депо за черноработници ще дойдат още по-тежки времена, ще бъде просто ужас.
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономиката на ваксинирана Германия спадна тази година с 10%, до максималното ниво на най-острата фаза ковид-19 пандемията 2020 година. 10% това е твърде много.
139
8
 
3
 
! Отговори
Червен чугун преди 2 години
До Анонимен 176 Като не се ваксинират дъртите комунисти как няма да сме първи в света по смъртност?
138
4
 
13
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Тъй като никой никога не ме е питал аз пък смятам,че Кирил Петков ще финишира преди Бойко Борисов с фотофиниш според мен.
137
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Че ние и сега живеем по-добре от руснаците, но не сме затворени в конц лагер като едно време." - гледам много добре живеете, първи по смъртност в света, бедни като африканци, умираща държавичка... ха ха хааа
136
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня професора с 80те процента може да си разправя колкото си иска, че всичко завиви от българските политици и от българския наро да се озъзнае, не знам дали си вярва изобщо, но нищо не зависи ното от народа, нито от политиците - ЕС по дизайн е създаден източно европейците да са бедни, за това ги взеха. А вие гласувайте, и се надявайте нещо да се промени, гласувайте....
135
4
 
9
 
! Отговори
реалист преди 2 години
много наивни българи има,не си взеха поука ,когато гласуваха за царя...и сега правят нова грешка ,гласувайки за протестърите , които гледат алчно към властта ,само че това ще плащаме всички ние..
134
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - когато бяхме със СССР бяхме сред 30те най-развити икономики в света, българите живееха на средно европейски стандарт на живот, впрочем по-добре от руснаците. А в ЕС България е слугиня, страна от третия свят, няколко пъти по бедни от западно европейските господари.
133
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И цената на газа е по-висока, а освен това и дефицитът започна да пълзи по веригите.
132
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са големи шансовете това проучване да е истина но дори и така да е ясно е че мутрата никога повече няма да бъде на власт. Ще гледаме нови негови сеири като получава мандат и веднага го връща, като това отново да се отказва да бъде депутат щото той на стол в НС не може да седи ако не на трибуната. На тези столове в залата той не може да се побере че гъзът му е голям и много добре охранен. Какво следва. 4-5 партии без ГЕРБ и ДПС да съставят най-накрая правителство защото после Радев няма вина.
131
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Eнергетическият преход на Зелената сделка може да се извърши само в случай на съгласие от страна на Русия, и само на условията на Русия.
130
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гражданите за европейско развитие на БОЙКО (ГЕРБ) ни докараха до там, че България е най-корумпираната и съответно най-бедна държаваа в ЕС. Иначе не може да се оспори, че Бойко се разви - от сикаджийска мутра шофьор, крадец на коли и пазач на паркинги стана милиардер! Не е луд този дето яде зелника, а онези, които му го дават!
129
1
 
4
 
! Отговори
в Белорусия преди 2 години
Белорусия е съвършено изолирана и под жестоки санкции наложени от ЕС. В Белорусия няма увеличение на цените на тока, отоплението и на хранителните продукти. В Белорусия няма криза.
128
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фолксваген уволни 30 хил работници. Продажбите на Мерцедес са паднали с 32% за първото полугидие. Пежо и Ситроен затварят заводи. На запад е почти невъзможно да си купиш кола, не се знае кога ще я доставя - 2023, 2025, или никога...
127
2
 
2
 
! Отговори
Минаващ преди 2 години
Коректно уточнение. Изследването не отчита българите от чужбина. Колко гласове ще дойдат от там никой не знае. На предишните два избора около 180 хил гласа Сега колко ще бъдат никой не може да каже. ИТН имаха 60 хил гласа (ДПС и ДБ по 30хил) и с тях победиха ГЕРБ. Сега колко ще имат"ПП"? Най вероятно при ниска активност (под 50 %) ГЕРБ са победител. При над 50 %(3,3млн) гласа "Продължаваме промяната"
126
6
 
3
 
! Отговори
умен красив талибан преди 2 години
Възраждане са вътре номер 5 Костадинов на балотаж за тях ще гласувам мен не сте ме питали пак няма да познаете
125
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България глобален енергиен играч?!!! България винаги е била слуга - на Визанития, на османците, на Германия , на СССР, на ЕС и НАТО. Само болни мозъци може да сънуват, че малка и бедна страна ще е някакъв голям играч. Спрете да се биете в гърдите - Болгар! Болгар! това буди само смях и съжаление.