Алфа Рисърч: ПП изпреварва БСП с 0,5% и излезе втора сила след ГЕРБ

Интересът към вота за парламент по-висок от изборите за президент
212
Алфа Рисърч: ПП изпреварва БСП с 0,5% и излезе втора сила след ГЕРБ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повишена мобилизация за парламентарния вот, който седмица преди изборния ден привлича по-висок интерес от президентската надпревара, сочат данните от изследване проведено в периода 7 – 9 ноември 2021 г. от Алфа Рисърч, което се реализира със собствени средства на агенцията. Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Пет дни преди изборния ден готовност за участие във вота заявяват 47% - 48% от хората с право на глас в страната, други около една четвърт се колебаят, дали да отидат до урните. Взаимното влияние и припокриване между президентската и парламентарна кампании в комбинация със съпътстващите я скандали, здравната и социално-икономическа кризи връщат интереса на избирателите към битката за парламент. В началото на кампанията, както обичайно, мажоритарният президентски вот фокусираше по-силно внимание от партийната надпревара. Три седмици по-късно обаче решилите да подкрепят партийна листа надвишават с около 2 пункта участниците в президентските избори.

Кампанията вече е консолидирала твърдите симпатизанти на основните политически сили и това определя електоралните им позиции в навечерието на вота.

ГЕРБ-СДС запазват лидерското си място с подкрепа от  24.1% от твърдо решилите да гласуват като увеличават дистанцията пред преките си опоненти. Бившите управляващи успяват да възвърнат част от оттеглилите се от тях през юли избиратели в столицата и големите градове. Преднината им се допълва и от динамичния обмен на симпатизанти между протестните формации, който не позволява на нито една от тях да се открои като безапелационен носител на промяната.

Най-оспорвана остава втората позиция. В пряка конкуренция за нея и с променлив успех в периода на кампанията са „Продължаваме промяната“ и БСП. Седмица преди вота подкрепата за формацията около бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев е във високо плато от 16.5% и надделява леко над тази за социалистите (16.0%). Изходът от тази битка ще се реши не само от възможността на двете партии да мобилизират симпатизантите си, но и от ситуативни фактори. Влошаване на ситуацията с коронавируса и машинното гласуване крият рискове за БСП, но не са сериозно предизвикателство за привържениците на „Продължаваме промяната“. Неясният идеологически профил, казусът с двойното гражданство на Петков и по-слабата мобилизация могат да имат негативен ефект върху „Продължаваме промяната“.

„Демократична България“, „Има такъв народ“ и ДПС са другите три партии със сигурно присъствие в следващото Народно Събрание. Техните резултати са силно сближени и е възможно разместване на позиции помежду им в оставащите дни.

Обявяването на проекта „Продължаваме промяната“ нанесе електорални щети на всички протестни партии. След първоначалния отлив на симпатизанти, „Демократична България“ успява да възстанови част от тази загуба и на финала на кампанията заема 4-то място с 10.2% от твърдо решилите да гласуват.

Победителят от изборите през юли „Има такъв народ“ търпи най-сериозна продължителна ерозия през последните месеци и приключва настоящата кампания с 9.9% подкрепа.

ДПС, въпреки активната  кампания и кандидатурата на лидера си за президент, не постига обичайното високо равнище на мобилизация на избирателите си (към момента тя е около 65 на сто при обичайно равнище над 85 на сто в предишни избори). Това носи 9.8% за Движението, което не му позволява да подобри съществено позициите си от юлския вот.

Две други формации са близо до 4%-та бариера и запазват шанс за присъствие в парламента.
„Възраждане“ с 3.8% частично консолидира фрагментиралия се при последните два избора радикален националистически вот.

Обменът на симпатизанти между протестните партии засяга и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Коалицията около М. Манолова, която също търпи загуби от „Продължаваме промяната“, увеличава леко подкрепата си и с  3.6% също остава близо до изборния праг.

Последните дни преди вота ще бъдат период на битка за перифериите, която трудно може да промени цялостната картина, но ще е решаваща за второто място и за преминаване на бариерата.  При наблюдаваната динамика се очертава  отново фрагментиран парламент и трудно сформиране на мнозинство.

*******

Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: ДПСБСПизборигербппДБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво,измамници,но предпочитам да ме мамят умни измамници,а не фростаци,които казват и аз съм като вас,но гепя с удоволствие.По обидно е някакси и неоправдано
30
8
 
6
 
! Отговори
дам преди 2 години
Чорапът вече всичко е организирал с рашката. 200 машини от скритите ще печатат за маяма, 200 за гологлавия чалгар и 200 за кирчо лъжеца, но всичките 600 за фуражката
29
5
 
5
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
До АнонименКак? Всичке честни хора са за ГЕРБ и за лидера им, който досега лъжа не е изричал. Само истини сипе във вид на обилни монолози.
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сред тези 1017 души не открили 40 антиваксъри които да подкрепят АБВ. Нещо не е наред в проучването ви. Както и с гласуванките два пъти вече.
27
9
 
13
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
хаха б.алъците кълват на харвардските възпитаници. Вчера бтв в сериала пътя на честта едни лешояди задкулисни точно това казаха : трябват ни нови лица от вън и завършили чужди университети за нови месии. Тия ***, дето единия погази конституцията, втория е изпечен мошеник и препродава фирма на клошар, а третия е с дела за плагиатство са новия БГ морал. Да не говорим за съпротивата им да се броят разписките от машините. Явно са в играта с машинките. Толкова ли изпростяхме ?
26
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в такъв случай харвадския измамник и приятелят на Спецов с оцъкления поглед ИМАТ ЛИ СИ шах-матистка за министър-председател или поне плувец с шнорхел и плавници
25
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До П П първи !Ами първи ще са! След като машините дават отговор вместо избирателите! Та социолозите да спрат да се пънат. Нещата са решени. Айде, да си ходим събота неделя да си почиваме, или свършим някаква работа. Казаха ни вече Кирчо и Кокорчо са "почетени" и няма мърдане. Каквото и да значи.
24
14
 
9
 
! Отговори
Кирил Петков преди 2 години
Ще мачкам гербери! До последно!
23
9
 
6
 
! Отговори
Лично преди 2 години
аз мисля, че султан Ердоган, само чака резултатите от изборите. И ако ГЕРБ и ДПС не са в управлението, просто ще насочи мигрантските потоци насам!
22
12
 
4
 
! Отговори
Чалга-тайм преди 2 години
много е рано да отписвате чалгарите, няма как да се състави правителство без тях... А Слави заяви, че подкрепя Промяната, но корочо и кокорчо няма да бъдат в правителството иначе ЙОК
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я, Костя е на бариерата!
20
13
 
8
 
! Отговори
П П първи ! преди 2 години
Колкото и Гроб да се дърви
19
15
 
9
 
! Отговори
истината преди 2 години
НЕуважаеми гербери, много ли ви е страх от ПП, от Петков и Василев??? Не ви ли е срам, много ли ви харесва положението до което докарахте страната? Вие сериозно ли продължавате да мислите, че всичко ви е супер прекрасно или....просто сте готови да сринете окончателно държавата за да запазите чиновническите си заплатки? Как ще живеете с мисълта за разрухата, която причинихте?
18
11
 
6
 
! Отговори
Пешо секирата!!! преди 2 години
Ха ха ха!Идва и пак идва времето,когато Джон Траволта(а.к.а. Кирето) ще възседне местните ***(дето са на изчезване,бре!) и ще въздаде правосъдие!А пък Кокорчо ще въведе еврото през 2024 година!И тогава ще ви се разгони фамилията най-сетне на Вас,дето се домъкнахте на коне и кобили от дивите алтайски степи преди 1340 г.в нашата мила родина Европа,бре!Ха ха ха-идва ви ПОСЛЕДНОТО ВРЕМЕ!
17
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то по складовете и на къра всички гласуват за Слави, за фигуранта, за БСП, за Кирчо и другите спасители. Как да познавате някой дето гласува за ГЕРБ.
16
13
 
14
 
! Отговори
LIVERPOOL CHAMPION преди 2 години
П П мачкайте статуквото и най вечеГерберастите
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То тук пише един човек от няколко машини и мрежи и създава фалшиво впечатление за мнозинство. А всъщност е ясно кой е той.
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя резултат по новите намерени машини ли го изчислиха? Защото всеки път, когато намерят машини, резултатите се променят.
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапът е взел ноу хау от Мадуро. Знае , че с машини може най лесно да си нагласи победата. Мадуро всеки път 80% победа, явно не му се занимава да сменя софтуера.
12
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП, ДБ, всичко е БСП, всички са на конци дърпани от Кремъл. ПП от къде толкова пари за реклами, каквото цъкна и все тия излизат.