Лорер: България умишлено е била държана в зависимост от "Газпром"

Той е категоричен, че на руската компания не може да се разчита
11 авг 2022 14:34, Нели Христова
108
Лорер: България умишлено е била държана в зависимост от "Газпром"
Снимка: БГНЕС

"Българската държава може и трябва да защити българските граждани от високите цени и на електроенергия, и на газ. Това го показа нашата администрация миналата зима, като определихме над 4 млрд. лева за този вид помощи за енергийни нужди на гражданите и на бизнеса".

Това заяви пред БНР бившият министър на иновациите и растежа Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" и добави, че няма съмнение, че който и да е на власт през следващата зима, отново ще направи всичко възможно, за да не остави никого на студено.

"Основното нещо, което трябва да бъде ясно на всички, е, че на "Газпром" не може да се разчита", категорично заяви той.

"Те доказаха, че когато България има най-голяма нужда, те не изпълняват своя договор. България плати за газа, както беше определено по нашия международен договор, а "Газпром" спряха доставките за България", уточни той.

По думите му е политически несериозен дебатът за връщането на страната ни в преговори с доставчик, който е доказал, че не може да гарантира нашата енергийна сигурност.

"Дълбоко се съмнявам това изобщо да е вариант. Правителството "Петков" до последния си ден работеше за доставки на газ, които се увенчаха със седемте танкера", каза Лорер.

Лорер подчерта, че България умишлено е била държана в зависимост от "Газпром" в продължение на едно десетилетие.

"Нито имаме подсигурени терминали за втечнен газ, нито имаме интерконектора с Гърция и всичко това умишлено не се е случило 10 години. ... Политическата отговорност за това, че България е оставена да зависи от един доставчик на петрол и газ, който е Русия, може да бъде обяснена само и единствено с корупционни практики по веригата на тези доставки", отбеляза той.

Във връзка с предстоящите предсрочни избори и очакваното решение дали ПП ще се яви в коалиция с ДБ Даниел Лорер коментира, че се изчаква дълбок социологически анализ, данни от който се очакват до края на тази седмица.

"Основно е дали избирателите на ПП и ДБ виждат по-силно послание в това двете партии да са заедно още преди изборите, или предпочитат да се явим отделно, с ясното съзнание, че след това ще управляваме заедно", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То Лорер, България е зависима и от Лукойл, ама интересно за тех дума не обелвате, даже им осигурихте екстра дерогация, в момента те най легално внасят бензин от русия на 1,2-1,3 лв. и го продават по 3 лв. даже в момента и не преработват
40
3
 
29
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Ех Лорер докога щр заблуждаваш както и Харвардските мошеници хората? Излезнаха и фактите , а когато те говорят и Боговете мълчат! Защо р назначен шефа на МЕТ инжинеринг за шеф на Булгаргаз и защо без конкурс е избрана бившата му фирма за доставка на газ от Русия с 30% по скъпо и Булгаргаз трябва да плаща на частната фирма! Стига мошеници , отивайте си оттам откъдето сте дошли и повече не се връщайте и е време съда да се заеме!
39
3
 
22
 
! Отговори
И нито преди 1 година
Е красив, нито умен!
38
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислиш ли, че тези от ПП са спечелили честно изборите? Защо искаха това машино гласуване- за да могат по-лесно да манипулират изборите. Какви бяха тези смешници преди изборите, кой беше чувал за тях? Ще си заминат бързо, както много преди тях, лошото е, че ни разоряват и затъваме в дългове.
37
2
 
16
 
! Отговори
Тоа Ж и д преди 1 година
не моя да го гледам, точно както и Украинският Император - Грийнберг!
36
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До кога такива предатели ще бъдат допускани да се изказват? Умнико, да предположим, че спрем доставките от Газпром , тогава от къде ще получаваме газ? Нима танкерите с газ от краварника пристигнаха, или сключи сделка с някой друг, който пак ще доставя газ от рашите? Върви се скрий някъде, и се търси, ти си пълен абсурд.
35
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата година по това време сметката ми за газ беше - 35лв, а тази година - 112лв. Така че хвани се за парапета и скачай с него!
34
3
 
16
 
! Отговори
И за чий *** преди 1 година
българите са спасявали евреите през войната...
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че не може. Като и се дзвериш насреща, не руска, а каквато и ще да е, няма как да разчиташ на нея, не ти е длъжна. С дребните си душици и злобицата, дето ви владее, нищо няма да постигнете. Като политици имам предвид, иначе, джобчетата си пълните.
32
6
 
23
 
! Отговори
лъжливото еврейче преди 1 година
Няма кой да ви търпи! Върви развивай тези опорки в Израел!
31
5
 
29
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Клоунът-Просто Киро хищникът Кокорчо а тоя евреин е главния ковчежник ! Ама не е луд тоя където яде баницата ! Утре пак гласувайте за новите юпитата на Пълен провал !
30
4
 
25
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
ЛОРЕР ТИ СИ НИКОЙ ДОЙДЕ С ПРЕВРАТ НАЛОЖЕН ОТ БАЙДАНОВЦИТЕ ОТ БОЖКОВИСТИТЕ ОТ БЪКЪПЪ ДОБРЕ ФАЛИРАХТЕ СТРАНАТАНИ НАГРАБИХТЕ СЕ БЕЗНАКАЗАНО С КОМИСИОННИ И СИ ХАРЧИТЕ ПАРИТЕ БЕЗНАКАЗАНО В АФРИКАНСКА БОГАТА БЪЛГАРИЯ
29
2
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТ преди 1 година
Другите са АУТ....
28
20
 
7
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Не на московския газ!
27
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
не може да се разчита разбира се, друго си е щатите
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 29))))не може да се разчита ... евреин да е загрижен за благоденствието на България!)))))Що си мислиш, че управниците българи са се загрижили за благоденствието ни? Изминалите 32 години демокрация са доказателство, че преди всичко се грижат за собствените си финансови интереси.
25
8
 
3
 
! Отговори
Щом казва е така преди 1 година
До цитатирам - eвреите знаят най-добре. Имат си агентурна мрежа в Русия и черпят информация от първа ръка.
24
4
 
28
 
! Отговори
цитатирам преди 1 година
"Основното нещо, което трябва да бъде ясно на всички, е, че не може да се разчита ... евреин да е загрижен за благоденствието на България!
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Твоите израелски дружки се престориха, че НЕ са изобретили чекмеджето с кюлчетата, за да предпазят радьовско-десиното Бабикянче, чиято ПЕТГОДИШНА люта черна пропаганда сатанизира "тикво-мутрата" и ни натресе на главата разкрачения "рундьо-модел". Ха да са ви "сладки" сребърниците от рундьо-ИНФЛАЦИЯТА, международното презрение и изолация, и отхвърлянето от цял един народ!
22
5
 
33
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
НЕВЕРОЯТНО!!!!!...ЛЕШПЕРИТЕкоито ДОКАРАХА газовата криза имат НАГЛОСТТА да плямпат за некаква "зависимост" на Бг от руския газ?!?!?!..."Наглост" е много меко и не подходящо определение за БЕЗОЧИЕТО на тия!..."Напляскаха Путин" ,подлагайки ..не своя,а гза на българите на Кравария, а когато кризата загрубя,започнаха да каканижат шизофренни небивалици!..Абе ей,аланкоолу,да купуваш евтино ОТ КОГОТО И ДА БИЛО НЕ е "зависимост",бе.."""" !...Това е търговията,това е "СВОБОДНИЯ ПАЗАР"!..абе немам думи,о