Манолова: Бензинът и дизелът са с лев по-скъпи

Да не се отлагат преговорите с "Газпром", защото било "цъкаща бомба"
Обновена: 20 авг 2022 09:39 | 20 авг 2022 09:35, Петя Славова
94
Манолова: Бензинът и дизелът са с лев по-скъпи
Снимка: БГНЕС

Бензинът и дизелът са с 1 лев по-скъпи от нормалната цена, пресметна Мая Манолова от "Изправи се България".

По думите й, доказателството било в цената на руския суров петрол, която беше договорена от Асен Василев”. 

"74 долара беше вчера цената на суровия руски петрол, колкото беше и в края на миналата година. Тогава дизелът и бензинът беше 2,4-2,5, сега е 3,4-3,5 лева. Проблемът е в „Лукойл Нефтохим”. Дадена е възможност на една частна фирма да преработва на ишлеме евтиния руски петрол и тя след това продава на бензиностанциите на тази спекулативно висока цена. Това са по 10 милиона на ден", обясни пред Нова тв Манолова.

Тя коментира и решението на България да приеме офертата за 1 танкер американски газ.

Още по темата

"Добре е, че 1/3 от необходимия газ за един месец през зимния сезон е осигурен. Не е добре, че не чухме цената. Предполага се, че ще е 300-400 лева. Това значи около 370-380 лева, ако следим цените на газовите борси. Това е бич срещу българските потребители. И в момента цена от 300 лева повлече повишаване на всички енергоносители. Скъпият ток, скъпият газ и скъпите горива са  трите фактора на инфлацията. Ако служебното правителство не предприеме решителни действия, хората ги чака тежка зима", заяви Манолова.

"Трябва да има публичност и прозрачност при сключването на сделките. Това не може да е търговска тайна, след като ние ще плащаме сметката", уточни още тя.

"Не трябва да се отлагат разговорите с "Газпром", защото това е цъкаща бомба", смята още лидерът на „Изправи се България”.

Според Манолова обаче страната ни трябва да постави три условия на "Газпром". "На първо място „Газпром” да поеме ясен ангажимент, че няма да търси отговорност за неустойки от българската държава. На второ място – тъй като е ясно, че количествата по договора, който приключва в края на тази година, няма как да бъдат взети,  че през зимните месеци ние ще имаме право да получим тези количества на цените, които са договорени. И трето Българското правителство да се опита да предоговори цената", каза Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
16
 
! Отговори
северозапад преди 1 година
Манолката ,ако си пази черните чували да се завира в един от тях и да ляга и вряка пред НС ,хората искат и малко безплатен цирк да погледат, нищо ,че май мунката е малко проскубана.
43
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази жена няма ли най-после да се хване на някаква работа - касиерка в супермаркет или още по-добре на някоя сергия на пазара?! Капацитетът й, знанията и пр. пасват напълно. Но само за това!
42
2
 
6
 
! Отговори
"Искам в Маями преди 1 година
да живея, искам да ходя бос по кея,с гадже по монокини под ръка-аааа.... Да заживея като бял човеееек! "
41
1
 
22
 
! Отговори
нагла и безочлива ! преди 1 година
Нашият канадски Остап Бендер ни оправи хубаво и без вазелин !!! Честито харвардски чалгаристанчета !!! Петролът днес е около 97 долара за барел!!! При "лошият" Бойко и ГЕРБ при цена от 120 долара за барел цената на бензин и дизел бяха ПОД 2 лв !!! Maя-Общата и тя скачаше по павета за да се докопа до депутатските кИфтета, а сега рИве като вдовица за .... . Коментарите са излишни !!!
40
3
 
17
 
! Отговори
мина време преди 1 година
айде бе майо , кажи кво правихте с черепа в офиса му .
39
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мая почна и от газове да разбира колкото от всичко друго.
38
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мая с много издържана позиция. Борисов никога няма да излезе с нещо такова.
37
20
 
6
 
! Отговори
Дизелът и преди 1 година
бензинът в България са най-евтини в ЕС, това защо никой не го пише ? Аман от ревльовци, а никой не обръща внимание, че българинът е дивак и пещерняк, вчера пак са газили дюни по морето някакви джипки но за българската природа не ви пука, затова сте бедняците на ЕС и такива ще си останете, хората с разум превръщат пустини в рай, вие неразумните превръщате природният рай в пустиня, а искате да сте богати, как да стане като сте пRости и диваци ?
36
3
 
19
 
! Отговори
7777 преди 1 година
Ех Майче пак се появи. Ам че къде е Хаджи и Татянка с голямото д.упе. Какви сте лешояди и урунгели. Айде поздрави от мен на женската ти рода и не се много натрапвай по инфо сайтове че си много противна.
35
3
 
16
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Че то далаверите на Харвардските измамници всички ги знаехме, но дойдоха избори и Мая Костинбродска го забеляза!
34
4
 
17
 
! Отговори
та така преди 1 година
мая общата е в режим на исчакване , нема спонсори , чака оферти .
33
5
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Газпром първо трябва да започне да изпълнява действащият договор и едва след това могат да се водят преговори за нов договор.
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При управлението на простото Киро, Булгаргаз без да се бави, започва да купува без търг и конкурс руски газ от МЕТ.МЕТ е заплащала на Газпром в рубли, след което е продавала на България руски газ с 30% надценка, понеже Кирчо и Кокорчо не са позволявали на "Булгаргаз" директно и по-евтино купуване от Газпром.Купували са руски газ през цялото време и са лъгали обществото, докато са го ощетявали.Евроатлантизмът трябва ли да е оправдание и параван на корупционни сделки?Това как се нарича, освен изплетена от Кирчо и Кокорчо схема за крадене в особено големи размери!?
31
0
 
11
 
! Отговори
До българин преди 1 година
Измисли нов шаблон, малко въображение!
30
4
 
4
 
! Отговори
Богатов преди 1 година
цената следва пътно тренда на европейския пазар, ако сега е с 1лв по висока, значи и преди е била с 1 лев по висока, и когато безна беше 1.50 е трябвало да бъде 50ст. Ръйш ли>
29
3
 
15
 
! Отговори
абе преди 1 година
мая що се е озъбила така ?
28
2
 
11
 
! Отговори
таз пък преди 1 година
сериозно ли *** майо ? това за левчето в повече от ГЕРБ го казаха преди повече от месец . опитваш се да си интересна но не ти се получава . реши ли към коя партия ше се залепиш щото от бсп те не сакат :)
27
17
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Не е морално да купуваме руска газ. По добре да обеднявам и да студувам, отколкото да финансирам убийството на украински дечица от путинските агресори които носят болка и страдание. Газта може да е скъпа, но моралната чистота е безценна.
26
2
 
13
 
! Отговори
Монополи преди 1 година
Когато цената на петрола се вдигне на борсите, се реагира моментално, със задна дата и се повишава цената по колонките, а когато цената на петрола пада, винаги имат останали запаси на по-високи цени.
25
2
 
12
 
! Отговори
С МИСЪЛ ЗА НАРОДА преди 1 година
НА КАКАТА ПАК И СЕ СТАВА ДУПЕТАТКА МАЙ? НАЛИ ДОКАТО БЕШЕ ЗА КРАТКО ТАКАВА, ПЪРВАТА Й РАБОТА БЕШЕ ДА СИ ВДИГНЕ ЗАПЛАТАТА? ПРЕДЧУВСТВАЛА Е ИНФЛАЦИЯТА?