ГЕРБ: Поне половината от кризите в страната са домашно производство

От партията имали поредица от мерки, с които да овладеят ситуацията
Обновена: 1 сеп 2022 13:31 | 1 сеп 2022 13:28, Нели Христова
108

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

След седмица ще представим цялостна програма за управление на страната. Кризите в България не са вносни. Ако бяха, можехме да се надяваме някой отвън да ги оправи. Поне половината от кризите в страната са домашно производство. Има поредица от мерки, с които могат да бъдат овладени. В това бе категоричен зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев на пресконференция в централата на партията.

Нужен е отговор кой ще е лечителят. България трябва да е управлявана от ясна програма, ясна подкрепа и от партии, които нямат идеологически разнобой. Кризите, макар че някои от тях имат секторен характер, не могат да бъдат преборени секторно. МФ няма достатъчен инструментариум да пребори инфлацията, например. Най-бързо тя може да бъде намалена през цените на енергоносителите, каза Дончев.

За България е от ключово значение да увеличим на два милиона резервирания капацитет.

Като втора мярка "Булгаргаз" следва да обяви публичен прозрачен международен търг за доставка на втечнен газ. Така ще се гарантира сигурността на доставките за българските потребители. Ще имаме дългосрочни договори и няма да купуваме газ ден за ден както сега. Нужна е и диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво.

Високите цени на природният газ станаха причина една част от предприятията да намалят производството си. Ние смятаме, че изключително важна мярка е да бъде преструктуриран фонд сигурност. Ние виждаме възможност той да обхване цялата сигурност на енергийната система. Така ще можем да компенсираме и небитовите потребители на природен газ. Така ще запазим конкурентоспособността и ще успокоим галопиращата инфлация.

В резултат на наше предложение се даде възможност българският бизнес и небитовите потребители да плащат тавана на цената на електричеството - 250 лв на мегаватчас. Изключително важно за страната ни е да се усъвършенства механизма за подпомагане. Затова и трябва да са ясни съответните критерии как това ще се случва. Трябва да има критерии, на база на тези критерии да се подкрепят най-подходящите компании. Рецептата за излизане от кризата е да има стабилно и компетентно управление на страната. Това обясни бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Цените скачат неудържимо и това не се дължи само на международната обстановка, а и на управленски решения. По отношение на небитовите потребители обяснихме какви са нашите предложения, а те се отнасят и за училища и болници. Преструктурирането на фонд "Сигурност" е едно решение, което още от сега слагаме на масата. Ние предвидихме, че ще има все повече хора в нужда от помощ за отопление. Поне 400 000 души ще се нуждаят от такава помощ според нас. Все повече хора търсят дърва за огрев тази година вместо да вървим напред - хората се връщат назад. Смятаме, че е изключително важно единствено държави предприятия да могат да добиват дърва. Почти 200 лева вече е цената на кубик дърва, а миналата година беше 90 лева. Нужни са специлизирани оператори, които да могат да осигурят добри цени, обясни бившата социална министърка Деница Сачева.

По отношение на нелегалните мигранти Сачева обясни, че е важно сътрудничеството по превенцията с Гърция и Турция, както и предприемането на наказателни мерки срещу мигрантите. Тя настоя и за разработването на национална програма за право на настаняване, труд, образование и социално подпомагане за бежанци, тъй като миграционните вълни не се очертава да спрат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дoмaшнo ko3яшko...
59
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и вие от герп ще ни оправите нали, цели 12 години ни оправяхте, и пътищата оправяхте, че все на бабуни и кратери, и нас ни оправихте, от предпоследни по бедност станахме последни, и селското стопанство оправихте, вече е на изчезване... абе работа работа
58
7
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
гробари,та ВИЕ САМИТЕ СТЕ ДОМОРАСЛИ "политици" бе!!!!!!...Ега ти шамандурите!
57
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 4 път ще загуби изборите ГЕРБ!!!!!
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички кризи ги създават политиците . Всички бюджетни дефиците ги създават политиците заюото крадат (30 години не го ли схванахте )
55
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До като има ДОМАШНИ като , Доган , Пеевски , Баце и Гешев , защото при всяко престъпление все до тях опираме , няма да помръднем , нито от 113 място на медиите , нито от каквото и да било !Най-гнусното е че докараха държавата , за 33 г. до :ВСЕКИ 2-ри да е НЕГРАМОТЕН , и БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ НАЙ-БЕДНА И НАЙ-КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА ...ГОРДЕЙТЕ СЕ С ТАКИВА УСПЕХИ . И през управлението на герб , България напуснаха ''само'' над 1 млн. българи ... да Баце .
54
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве Томи , само ти си единственият СВЕСТЕН в най-корумираната партия , НЕ СЕ ПЛЪЗГАЙ ПО ДИНЕНИТЕ КОРИ НА ''вожда'' ви , започна да говориш като него , НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ! Не случайно има един лаф : ''Погледни приятелите му , и ще видиш какъв е и той ''!
53
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
крадливите пак се точат да прилапат кокала, но няма да стане. Дано живеете дълго, та да се мъчите ненаситни създания. Желая ви от все сърце окрадените пари само по болници и по погребения да си харчите.Амин.
52
9
 
12
 
! Отговори
kiril преди 1 година
Как да му вярваме на този след като открадна 2 милиарда за електронно правителство
51
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 73 "До аз... Ко да праИш , наследството от герб , е доста очеВадно , Бате !" Нали "изчегъртахте" ГЕРБ бре трольо юмручков? ГЕРБ ги няма, от две години те обира до голо "модела Фатмачко Кремълски" със служЕБНИте си кривителства, че и едно "редовно" - и то, яловото - също фатмашко. Какво си зинал с овехтелите си юмручковски лозунги, клишета и опорки - поредната микрофонка като мОньото вече ЩЕСТА ГОДИНА повръщаме от вонята на радьовчета като теб.
50
11
 
9
 
! Отговори
аз преди 1 година
От една година ГЕРБераст не е на власт и кризите станаха 50% родно п-во. Хахахаха
49
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласуваме зада ни крадете. Кой от кого по голям крадец, но законен.
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се съглася, че всички управляващи сте алчни , безскрупулни българо....убийци!Ядохме ви на всички попарите! Има възмездие!
47
5
 
14
 
! Отговори
Том Боросович преди 1 година
Томи, да допълним - поне половината са заради вас с Боко и компанияХората оплешивяха от притеснения за разлика от вас които от яд оплешивяхте ,че не можахте да изсмучете целите евро и народни средства....
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надежда имахме, че младежите са с нов морал, а те се оказаха по-големи вълчета и от милиционерите. Никога повече няма да подкрепим чужденци и родоотстъпници - те ако са ставали за нещо, щяха да се реализират в родината си. Тук дойдоха да завлекат, кой кавото може, и то набързо. Вече да е обица на ухото.
45
14
 
7
 
! Отговори
До 49 преди 1 година
Скоро ще си мечтаеш да достигнеш пак стндарта си на живот като при херб, ама няма.А иначе си заработвайте храната, разбирам ви
44
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко почна предизборната кампания.
43
9
 
7
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
Ти като си толкова умен, моля те да предложиш нещо по добро, защото от всякъде чуваме само кой е лош и с кой няма да управляват, а мен ме интересува кой и с какво ще оправи кризата дето тия от ПП забъркаха
42
7
 
11
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Арестувайти всичи герберастки престъпници,за да се оправи държавата.Начело с багдатския крадец.Има ли още хора с изкукало мислене,които да гласуват за банкянската престъпна организация?
41
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вътрешно е, защото мафията клати държавата, с откраднати милиарди по време на управлението на ГЕРБ, не е много трудно.