Медиана: 8 или 9 партии в следващото НС и ниска избирателна активност

Прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне до 85 – 88 хил. избиратели
Обновена: 6 сеп 2022 09:32 | 6 сеп 2022 09:25, Анисия Иванова
346
Медиана: 8 или 9 партии в следващото НС и ниска избирателна активност
Снимка: Медиана

В следващия парламент може да влязат 8 или 9 партии, а на предстоящите избори се очертава ниска избирателна активност, прогнозира социологическа агенция "Медиана" въз основа на последното си проучване за електоралните нагласи.

Изследването е проведено от 30 август до 4 септември сред  1008 души чрез пряко стандартизирано интервю и е финансирано от социологическата агенция "Медиана".

Мненията на анкетираните определят, че партия ГЕРБ води с близо 6% пред "Продължаваме промяната". БСП, ДПС и "Възраждане" се борят за трето, четвърто и пето място с изравнени позиции. Тук обаче не са отчетени гласовете, които ДПС традиционно получава от Турция, допълват от агенцията.

Въпреки че „Има такъв народ“ бележи значителен отлив на избиратели, засега те определено запазват възможностите си за представителство в парламента. „Демократична България“ и „Български Възход“ също са стабилно над 4 %-ната бариера за влизане в Народното събрание. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва шансове да бъде деветата партия в новия парламент.

Като проценти резултатите са: за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,8% от запитаните, за „Продължаваме Промяната“ (ПП) – 17,1%. Подкрепата за „БСП за България“ е 13,3 на сто, за „Възраждане“ – 12,5%, на пета позиция се нарежда ДПС с 11,1%. Партия „Има такъв народ“ (ИТН) получава гласовете на 6,9% от хората, участвали в проучването, а „Демократична България“ (ДБ) и „Български възход“ – 5,5 на сто. Под 4-процентовата бариера остават „Изправи се, България“ с 3,4% подкрепа.

Според "Медиана" може да се очаква много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80% заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 милиона избиратели.

При това положение прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне значително  - до около 85 – 88 хил. избиратели. Това дава добра възможност на по-малките партии да се борят за попадане в парламента.  Като цяло, това ще даде на всички партии по-голяма „тежест“ в процентно отношение (при относително нисък брой реални избиратели). Същевременно ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина, допълват от Агенцията.

"Данните от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще", пише в анализа. 

Близо 70 % от хората споделят, че в последната година материалното положение на тяхното семейство се е влошило, като имат опасения, че това е само началото. Също толкова очакват, че в следващите месеци положението им ще става още по-лошо (а 9% се опасяват, че могат да изпаднат в крайна мизерия). 40%  от хората  споделят, че ще им се наложи да пестят от храна и отопление в предстоящите месеци, като само 20% са уверени, че ще могат да се справят безпроблемно с тези си разходи.

 

 

 

----------------------------------------------

Изследването е проведено в периода – 30 август - 04 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
9
 
9
 
! Отговори
Ако Машините преди 1 година
не са Пипнати, т.е. ПроГрамирани, Възраждане 100% Печели! Нарадът е с Русия и си иска евтиният газ и ниските цени, без инфлация от Енергийни далавери!!
179
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да излезем и да закопаем мошеника Костадин. Ще е много хубаво да видим тъпата му муцуна уклюмана.. Гласувайте срещу комунистите от ***. Да наритаме славуци и копейкаджии.
178
12
 
4
 
! Отговори
ГЕРБер преди 1 година
Елате ми долни путинофилчета да ви шляпа здраво Батко от Банкя. Гласувайте за ГЕРБ-ДПС-ИТН-Възраждане за да имаме силна комунистическа и корумпирана система. Путин ще ни помогне ... вервайте ми
177
14
 
10
 
! Отговори
Опаа преди 1 година
Гласувайте за Възраждане за да станем роби на руските олигарси и колония на Путин. Живота ще въ бъде пълен с комунистически лозунги и малограмотно население ......45 години явно не ни стигат
176
5
 
6
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Фейсбук резултатите са подправени от хиляди хакнати акаунти и фалшиви душици. Възраждане са един въздух под налягане който е прислуга на ГЕРБ-ДПС, че даже си ходят на погребенията заедно. Копейкин колкото и да се прави на света вода ненапита е яко вързан за ДПС !
175
6
 
11
 
! Отговори
ъхъъ преди 1 година
Пумитата от Възраждане могат само да врякат във Варна столицата на Руските продажници на друго място са анатемосвани, същата е работата с ИТН най големите фенчета са от Плевен столицата на чалгарската култура
174
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 204 Резултатите във фейсбук са по достоверни. Вижте кой колко последователи има.))))))))Верно е, пенсионерите в България, групата която най-много гласува, не гледа турски сериали и въобще ТВ, а по цял ден кибичи у Фейса и се интересува от клюките в политическият живот.
173
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане
172
2
 
5
 
! Отговори
Машините на Мадуро преди 1 година
на Хакерската Конференция в Лас Вегас показаха 10ки начини как да ги хакнете и да заложите какъвто си искате резултат, но при нас били Сигурни и ги ползваме!
171
11
 
6
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Гласуваш за ГЕРБ,ДПС,ИТН-Възраждане получаваш Руски кен__ф без закони един вожд и олигарси.
170
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 197Нормалните хора в тази държава НЕгласуват)))))))И после същите тези хора са най-кресливи срещу управлението на държавата.
169
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за възраждане!
168
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте за една от четирите комунистически партии: БСП, ДБ, ПП или Янев! Няма никакво значение за коя точно. Гласът ви отива на правилното място и корнелия ще ви преведе през зимата :)
167
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултатите във фейсбук са по достоверни. Вижте кой колко последователи има.
166
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С поголовно тpиeнe на политически неудобни коментари, блокиране на коментиращи и манипулации с лайковете, сайтът на Дойче Веле, "Днес.бг" цели да създаде фалшиво представяне на общественото мнение! В полза разбира се, на петоколонните copocoиgни НПО-napтии, ДБ и ПП...
165
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито глас за троянския кон на исляма-ДБ.
164
2
 
6
 
! Отговори
Как се закрива преди 1 година
Посолство се закрива със заповед и предизвестие. Ако не напуснат в дадения срок държавата отива с булдозерите и ги изрива както се изриват незаконни ромски къщи.
163
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен копейчо преди 1 година
До 188. На Митрофанова ако казваш мъж ще я обидиш, недей така.
162
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако нещо зависеше от изборите досега да са ги забранили!
161
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормалните хора в тази държава НЕгласуват. Защото знаят, че няма абсолютно никакъв смисъл и е чиста загуба на време. Гласуват заробени от лихвари, чиновници и роми.