Медиана: 8 или 9 партии в следващото НС и ниска избирателна активност

Прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне до 85 – 88 хил. избиратели
Обновена: 6 сеп 2022 09:32 | 6 сеп 2022 09:25, Анисия Иванова
346
Медиана: 8 или 9 партии в следващото НС и ниска избирателна активност
Снимка: Медиана

В следващия парламент може да влязат 8 или 9 партии, а на предстоящите избори се очертава ниска избирателна активност, прогнозира социологическа агенция "Медиана" въз основа на последното си проучване за електоралните нагласи.

Изследването е проведено от 30 август до 4 септември сред  1008 души чрез пряко стандартизирано интервю и е финансирано от социологическата агенция "Медиана".

Мненията на анкетираните определят, че партия ГЕРБ води с близо 6% пред "Продължаваме промяната". БСП, ДПС и "Възраждане" се борят за трето, четвърто и пето място с изравнени позиции. Тук обаче не са отчетени гласовете, които ДПС традиционно получава от Турция, допълват от агенцията.

Въпреки че „Има такъв народ“ бележи значителен отлив на избиратели, засега те определено запазват възможностите си за представителство в парламента. „Демократична България“ и „Български Възход“ също са стабилно над 4 %-ната бариера за влизане в Народното събрание. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва шансове да бъде деветата партия в новия парламент.

Като проценти резултатите са: за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,8% от запитаните, за „Продължаваме Промяната“ (ПП) – 17,1%. Подкрепата за „БСП за България“ е 13,3 на сто, за „Възраждане“ – 12,5%, на пета позиция се нарежда ДПС с 11,1%. Партия „Има такъв народ“ (ИТН) получава гласовете на 6,9% от хората, участвали в проучването, а „Демократична България“ (ДБ) и „Български възход“ – 5,5 на сто. Под 4-процентовата бариера остават „Изправи се, България“ с 3,4% подкрепа.

Според "Медиана" може да се очаква много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80% заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 милиона избиратели.

При това положение прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне значително  - до около 85 – 88 хил. избиратели. Това дава добра възможност на по-малките партии да се борят за попадане в парламента.  Като цяло, това ще даде на всички партии по-голяма „тежест“ в процентно отношение (при относително нисък брой реални избиратели). Същевременно ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина, допълват от Агенцията.

"Данните от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще", пише в анализа. 

Близо 70 % от хората споделят, че в последната година материалното положение на тяхното семейство се е влошило, като имат опасения, че това е само началото. Също толкова очакват, че в следващите месеци положението им ще става още по-лошо (а 9% се опасяват, че могат да изпаднат в крайна мизерия). 40%  от хората  споделят, че ще им се наложи да пестят от храна и отопление в предстоящите месеци, като само 20% са уверени, че ще могат да се справят безпроблемно с тези си разходи.

 

 

 

----------------------------------------------

Изследването е проведено в периода – 30 август - 04 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
7
 
9
 
! Отговори
Иван Костов преди 1 година
До ВъзражданеАло, възрожденеца, Костя Копейкин ли ще определя монетарната политика на България? Много сте ми забавни - хем прости, хем уверени в глупостите, които говорят. Валутният борд е въведен по принуда, защото комунистите печатаха пари като за последно. Сега само ми кажи - кой би осигурил по-голяма стабилност на валутата - ЕЦБ с топ финансисти и валута, разпространена сред стотици милиони души или шепа продажни банкери в БНБ с валута за 6 млн. души?
199
11
 
5
 
! Отговори
Един от суверена преди 1 година
Понеже всички партии досега се издъниха много яко, смятам да ги 'даря' с един наказателен 'възрожденски вот' та малко да се опомнят.
198
5
 
8
 
! Отговори
Иван Костов преди 1 година
До Нет Рубля, Нет ГазьАми да протестират срещу Русия и лилипута с неработеща пи*ка Путин, какво протестрита срещу жертвата на войната? И между другото - да, протестът в Чехия беше основно на комунисти и фашисти, аз от години повтарям, че разликата между комунисти и фашисти е техническа, те затова и хем много се плюят, хем се покриват по 90% от позициите си. Та така е и в БГ - фашистите Възраждане и комунистите БСП се плюят, а на 90% им съвпадат позициите - няма нощо случайно!
197
9
 
9
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Имаме си наша валута .Казва се лев.... Няма нужда да приемаме друга.И само да кажа защо не трябва да приемаме еврото . От ЕС можеш да излезеш има механизъм ама от Евро зоната няма излизане и Гърците го разбраха.За тези дето ще кажат че сега левът е свързан за еврото . Да обаче ние имаме възможноста винаги да се откажем от борда от еврото не можем да се откажем.Затова за Възраждане за да си запазим вълутата.
196
5
 
3
 
! Отговори
Трудноподвижен преди 1 година
Аз съм гласувал на всички избори до сега, но последният път с машините едвам излязох от секцията и сега няма да ходя.
195
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане ще е голямата изненада на тези избори!
194
8
 
8
 
! Отговори
20000 преди 1 година
Привърженици на Възраждане, помагат в бедстващите от наводнения села! Патриоти!
193
3
 
2
 
! Отговори
Да приемем преди 1 година
Рублата или Юана! Или поне вона!
192
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави впечатление, че голяма част от коментарите са срещу Възраждане. Явно се усеща, че да заплаха за някого. По всички въпроси те заеха позиция в защита на българскя национален интерес и не се отметнаха! Затова ще гласуваме за тях!
191
7
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Пак ще има изненади на тези избори. Аз не виждам откъде Винету ще събере толкова смахнати индианци да гласуват за него. Винету ни направи последни в ЕС. След Румъния. А Хърватия влезе 2013-та в ЕС, шест години след нас и вече ползват евро. Минаха ни като малка гара. С Винету начело ще ни изпреварят и африканските държаваи. ФАКТ!
190
9
 
12
 
! Отговори
За Възраждане преди 1 година
Гласувам за Възраждане, защото те са единствената партия твърдо против приемането на еврото!! Не ни трябва валута която всеки ден губи стойността си!
189
7
 
7
 
! Отговори
Само Възраждане преди 1 година
Колегите в Чехия изкараха 150 000 недоволни от ЕС на протест в Прага! В Париж се очакват над милион!
188
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново уж проучване! Кой ще избере ГЕРБ, останаха малко зависимите от тях и споменът за едни 13 години кражби! А ПП - още от същото, но още по-нагло! Да не говорим за отдавна обезличените БСП, ДБ! ИТН проигра шанса си няколко пъти. Надежда само във Възраждане!
187
4
 
9
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
120000 чехи протестираха против ЕС и санкциите!
186
2
 
1
 
! Отговори
До 220 преди 1 година
Има няколко! Най голямата Евророма е в коалиция с БСП
185
9
 
10
 
! Отговори
Успех на Възраждане преди 1 година
Странно как не намерих едно изказване или действие на Костадинов в което той казва България да става сателит на Русия или да влиза в евразийският съюз. България има нужда да има добри отношения с Русия .Така също и с другите държави. Ако заради това го наричате Копейкин може да наричате и мен защото аз споделям това мнение на 100% И ще гласувам за Възраждане . Единствената Българска партия .Всички друиги са ку-ви на мериканското или турското посолство
184
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо няма ромска партия? Все пак ромите са най много в тази държава.
183
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костадинов заяви пред президента че ще върне мандата.
182
4
 
11
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
80 000 излязаха в Чехия на Протест срещу Украйна! Явно и Чехите са Комунисти, Русифили и какви ли още не или просто си искат стандарта на живот, който Руските рексурси като Газ, петрол, стомана, въглища и т.н. им осигуряваха!
181
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте против тези, чиито трoлове така дивашки ни облъчват с лъжи.