Борисов: Две години застой, само дългът расте нагоре

"Василев твърдеше, че ГЕРБ е против членството на РСМ в ЕС"
24 сеп 2022 16:00, Нели Христова
365
Борисов: Две години застой, само дългът расте нагоре
Снимка: БГНЕС

"Имаме едно много счупено нещо, наречено държава, и трябва да имаме голяма разлика с другите, за да се справим. Ако разликата е няколко процента, ще е рисковано да се вкараме в управлението", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на живо във Facebook страницата си.

"Били слаби институциите?! Ами сегашните институции са назначени от ПП, ДБ, БСП, да не пропуснем и ИТН. Последните, две години говореха много щуротии. Като видяха за какви крадци става дума, тогава чак тръгнаха да излизат от коалицията", каза той.

"Магистралата щеше да ви е подминала вече и да е към Велико Търново. Това са 2 години застой, с изключение на държавния дълг, който расте нагоре", уточни Борисов.

Той призна, че ще е трудно да оправят положението, но припомни предишните кризи, с които управлението на ГЕРБ се е справило. "Когато дойдохме през 2009 г., беше световната финансова криза, но ГЕРБ беше як и успяхме да измъкнем държавата. После 2013 г. Орешарски доведе до фалит на КТБ, неплащане на енергията на американските централи и бяхме осъдени от руснаците за двата реактора, но ГЕРБ беше як и за една година изплатихме на вложителите от КТБ, на руснаците, на американците и излязохме чисти, като сваляхме и дълга и бяхме шампиони в Европа по най-нисък дълг, а управлявахме и с бюджетен излишък", изтъкна Борисов.

Той припомни и че по време на неговото управление мигрантският поток е бил овладян заедно с Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и Ердоган, докато сега има частично бедствено положение в Свиленград заради мигрантите. "След 2 октомври с Ердоган много бързо ще го решим този въпрос. Цените на горивата ще слязат надолу, на газа също – аз имам решение, защото съм го правил 12 години, не приказвам ей така", обеща Борисов.

Той разказа и как Асен Василев е твърдял пред американското посолство, че ГЕРБ е против присъединяването на Северна Македония в ЕС. "В същото време аз от Банкя говоря с Урсула фон дер Лайен и гарантирам как това не е вярно. На другия ден се принудихме и внесохме предложение на парламента да подкрепи Френското предложение", заяви лидерът на ГЕРБ.

И обвини "Продължаваме промяната", че още не е заявила своя позиция срещу Путин в отговор на мобилизацията и ядрения шантаж.

"Много ме е страх наистина, че всеки ден атомната централа в Запорожие я атакуват постоянно и сега, когато виждам колко се изнерви обстановката, агресията на Путин е видима и целият демократичен свят сме твърдо решени, че това трябва да приключи. Руският народ ни е приятел, но това, което прави Путин, е извън всякакъв нормален коментар – ядрен шантаж и бой по Запорожие, а тя е изключително близко до нас. Няма как да не съм против човек, който пряко ни заплашва", каза Борисов.

"За първи път в историята си България няма подсигурени доставки на природен газ, което значи заплаха за националната сигурност. "Продължаваме промяната" изоставиха енергетика", заяви бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова в Търговище, където заедно с лидера на партията Бойко Борисов се провежда среща с избирателите.

"Кризата в енергетиката много пряко засяга всички – цените на тока са непосилни. Ако не бяхме ние от ГЕРБ и СДС да се преборим и да наложим таван на цената за бизнеса, общините болниците, това означаваше фалит на българските общини и бизнеса. Много от политическите ни опоненти си приписват тази мярка, но тя е възможна благодарение на нас и дори в опозиция спасихме българския бизнес и граждани", категорична беше Петкова.

"Живеем в тежки, трудни времена и от гледна точка на външнополитически фактори, икономика, в такъв момент повече от всякога страната се нуждае от стабилно управление, силен лидер, който да изведе страната от кризите, и такъв силен лидер е нашият – Бойко Борисов", допълни тя.

Петкова разясни и какви ще са енергийните мерки, които ще приложи ЕК. Първата от тях е предложението на ГЕРБ, което вече се случи в България – таван на цената на тока, ЕК иска таван от 180 евро на мегават час. Втората мярка е солидарност към държави, които са 100% зависими от внос на ток от друга държава. Това не би засегнало България, защото ние сме най-големият нетен износител в региона, но не сме държава износител на 100% за друга държава.

Трета мярка е да бъдат обложени свръхпечалбите на рафинерии, компании за добив на природен газ – 1/3 от печалбата им да отива за бизнеса и битовите потребители. В България това ще засегне рафинерията на "Лукойл" и "Мини Марица-Изток". ЕК иска да осигури и ликвидност за важните енергийни предприятия – у нас това са "Булгаргаз" и "Топлофикация София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След изборите Лойко ибрикчията ще сложи феса,и право при Ердоган
277
6
 
10
 
! Отговори
https://youtube. преди 1 година
Завалията все повече и повече заприличва на еничара Кара Ибрахим.Ако вземе отново власта,се записвайте на курсове по чужди езици.най вече балкански.
276
11
 
9
 
! Отговори
Просто Киро преди 1 година
Кражбите на ПП трябва да бъдат спрени, за 2 години изнесоха милярди в офшорки
275
9
 
6
 
! Отговори
ех преди 1 година
Това ни надробиха *** от ПП , Асен и Киро в затвора.
274
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горкия,жив да го оплачеш.две години не е крал
273
3
 
9
 
! Отговори
бойкоумре преди 1 година
По 5 милиарда теглиш за година,всеки може да "управлява"така.чекмеджанее
272
2
 
8
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Братя...ние сме...не можете преодолеете егото че сте по-"висши",не сте,Бог ни е дал животите като равни...не се отричайте от Бог моля ви!моля ви да се замислите как да продължим...на дъното сме хора,с какви очи гледаме децата си за бога,нямаме училища,нямаме армия,нямаме детски градини,нямаме пътища,нямаме правила,нямаме администрация...нямаме България,и ние сме виновни,че им го позволихме...срещу 50 лв.платени ви от пеевски-борисов-вебер ограбени от вас,война е и ще става още по зле,страха е ..
271
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чекмеджан и Копейкин потриват ръце, ще си напазаруват гласове колкото им трябват и после коалицийка ще си направят да се таковат с 200-та. Чекмеджан е за панделата, а Копейкин за фронта!
270
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** " ще оправят "отношенията ни с Русия,щото РФ цъфнала и вързала и е много оправена.И какво ,ше оди да се кланя за субсудии на партията си или КК ще въвежда диктатура като в Путинландия.Ще признава непризнатите республики,които дори и Ердоган не би ги признал.Обират някакъв вот,но той не може да е националистически,нито патриотичен в тази ситуация,просто някакви сбъркани.Иначе КК има качества,е обича да си скатава субсидии,но преиграва с тази източна карта .
269
4
 
8
 
! Отговори
ББ преди 1 година
*** е заплаха за националната сигурност на България и ЕС,работят за путин и не го крият,рекламират ги по Националната телевизия...а е Война,това е предателство,рекламират поддръжници на убийства...подръжници на заплашващи ни с ядрени удари...хора луди ли сте...те не трябва да излизат от затвора...вие ги каните в...пАнорама,да насаждат страхове и зависимости...тотално сте откачили!!! и сте им съучастници!!!Гешев...джерзински не донесе нищо на никого...вземи се в ръце човече!...или излизаме!
268
2
 
5
 
! Отговори
ББ преди 1 година
голям резил за борисов...плюнките идват от *** актива,финансиран с парите които ограби пеевски от теб...найстина ли не го разбираш?пеевски те цака както цака всеки докоснал се до него!*** *** "аплодираха"пеевски,че им купил...сандвичи,маащи маанета пред А.Невски,...Светая...за Народа ни!тарикат ама...сляп!!!
267
3
 
13
 
! Отговори
Срам и позор! преди 1 година
Срамна страница от историята на България. Това е ГЕРБ.
266
2
 
5
 
! Отговори
ББ преди 1 година
умре бате,първо живеем в глобален Свят и няма тайни!САЩ знаят всичо,и го знаеш!и въпреки това финансираш с пАсолството...уро.и като ***,демек...се повтаряш...то с атака...с валерката...с марешки...никога не тръгна с Народа ни!защо бре...предателю?къде ще носиш кюлчетата и пачките?какво ще правиш с душите на убитите от теб Българи?...в Ада имат ли офшорни и банки?а можеше да останеш в иСТОРИЯТА на Народа ни,поп Крьстю е карикатура пред вас с копейкин костя...позор сте за децата си!!!
265
2
 
11
 
! Отговори
БКП преди 1 година
КЪДЕ ТИ Е ПАРТИЙНАТА КНИЖКА БЕ, КОМУНИСТ?!
264
2
 
8
 
! Отговори
преди 1 година
Някой изобщо пита ли се как човек, чиито дядо е "убит от червен вятър", вози отговорника за убийството на дядо му, отваря му врати и му целува ръце?
263
2
 
8
 
! Отговори
Боко Комунист преди 1 година
Още се въртят клипчетата как Боко слугата прикляка и с умилено изражение подава ръка на бай Тошо да се качи в Крайслера, след което му затваря вратата нежно и отпрашват с 200 към залеза.
262
2
 
9
 
! Отговори
Прост Въпрос преди 1 година
Що не са назначили мене за охрана на бай Тошо? Много просто - защото не съм комунист, като Боко Тиквата.
261
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко е незаконен син на бай Тошо. За това си приличат. За това му е бил охрана. Бай Тошо му е викал "Сине, сега ще те науча как да управляваш." в крайслера. А Боко сега се бие в гърдите, че е антикомунист.. Бреййй... брей... ей гиди дей!
260
2
 
7
 
! Отговори
Само Бай Тошо! преди 1 година
Пазача и сменявача на памперса на Тодор Живков пак счупи тъпoмeра.
259
5
 
5
 
! Отговори
Уникално тъп ГЕРбер преди 1 година
Школата в Симеоново е класи над Харвард и Оксфорд.