Медиана: ГЕРБ води с 10% на ПП, битката за третото място е сериозна

Очаква се ниска избирателна активност
24 сеп 2022 07:40, Александър Попов
350
Медиана: ГЕРБ води с 10% на ПП, битката за третото място е сериозна

Очаква се много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80 % заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 - 2.3 милиона избиратели (около 35 % от избирателите по списък). До този извод стига ново проучване на агенция "Медиана", проведено в периода 16 - 22 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю. То е реализирано със собствени средства.

Изследването не взима предвид гласуването в чужбина, което при тези избори  може да има значително влияние.

Засега ГЕРБ определено доминира, като води с близо 10% пред „Продължаваме Промяната“ - 26,3% срещу 16,3%.

Въпросът за второто място в предстоящите избори далеч не е решен. Засега „Продължаваме Промяната“ са втори, но на малка дистанция от три партии - БСП (13,1%), ДПС (11,5%) и „Възраждане“ (12%). За последните две партии се предполага, че имат значителен скрит от изследванията вот и значителен брой избиратели в чужбина– нещо, което не е отразено в настоящето изследване. На практика битката за от второ до пето място предстои и зависи от мобилизацията на тези партии.

„Демократична България“ (5,9%) и „Български Възход“ (5,2%) са стабилно над 4%-ната бариера за влизане в народното събрание. Въпреки, че при „Има такъв народ“ (4,7%) продължава отливът на избиратели, засега те запазват възможностите си за представителство в парламента. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва известни шансове за новия парламент.

Прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне значително - до около 88 - 90 хил. избиратели.

Ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина. Същевременно тя е предпоставка за значителни „изненади“ – доколкото малки разлики в реалния брой избиратели ще доведат до значителна разлика в процентно изражение. Като цяло, ниската избирателна активност ще даде на всички партии по-голяма „тежест“ в процентно отношение (при относително нисък брой реални избиратели).

Резултатите от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще (12 % от запитаните се опасяват не от обедняване, а от възможността да изпаднат в крайна мизерия).

Заедно с това нарастват и опасенията от война в непосредствено бъдеще. Само за три седмици броят на хората смятащи, че има голяма опасност от война в близко бъдеще се е увеличил с 9 %.

Инфлационният шок и страхът от въвличане на страната във война засилват антиевропейските и анти-НАТО настроения в обществото. 40% са убедени, че е добре, че България е член на НАТО и само 21% смятат за допустимо разполагане на военни съоръжения на НАТО у нас.

23% считат, че не е добре за България да е член на ЕС, а против приемането на еврото са 55%.  

Изследването е проведено в периода 16 - 22 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още по темата: избори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върнете ни синьото!
260
3
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Бог, Цар, Отечество, Разум, Вяра, Надежда и Любов!
259
1
 
8
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
ПЪПЪ ШАЙКА ЕДНОДНЕВКИ ДАЖЕ НЕ СА ПАРТИЯ СЪБРАНИ РАЗНИ *** ЛЪЖАТ МАНИПУЛИРАТ КРАДАТ ЗАБЛУЖДАВАТ ШАРАНИТЕ ДЕТО НЕ РАБОТЯТ КАКВО ВТОРО МЯСТО ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА КОМИСИОНЕРИ НА ГАЗ С 30 % ПОВЕЧЕ ВЕДНАГА ОТ ДЕН ПЪРВИ ЗАПОЧНАХА ДА КРАДАТ СПРЯХА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ХЕМУС ПРИБРАХА ГОТОВИ ОСТАВЕНИ ПАРИ СПРЯХА СТРОИТЕЛСТВО ИНФРАСТРУКТУРА НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ПРОСТО НЯМАТ СОБСТВЕНИ ФИРМИ ДА КРАДАТ КАКТО ПРИ ГАЗОВИТЕ ДОСТАВКИ КРАДЦИ В ЗАТВОРА БИО МАЛИНИ ЯДАТ УУУУУ
258
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствените, които се съобразяват с волята на народа, са Възраждане, така че не се учудвайте от резултатите в анкетата на сайта. До пролетта може и да имат 50%
257
2
 
7
 
! Отговори
Мартин Петров преди 1 година
Реално отиват малко над 20% от избирателите, а надписват почти 50% избирателна активност - безгранична престъпност.
256
9
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
И "Медиана" си получи порцията от Чекмеджето.Приятен апетит.
255
4
 
8
 
! Отговори
Константин преди 1 година
Прокурора е поставено лице, медиите са под контрол, цените на тока да извън контрол, нямаме армия, нямаме и въоръжение за тази армия. Пътищата се рушат, къщите се наводняват, язовирите се пресушават, митниците са частни, чуждите фирми се отказват да инвестират и така мога да продължа до утре :) И това не е от последната година или две. Но който иска да е сляп, не може да му попречим
254
8
 
15
 
! Отговори
Константин преди 1 година
Пиша последно. За мен е важно да отворя очите на хора, които искат да прогледнат. За подкупените не ме интересува. Факт е, че след "успешното" управление на ГЕРБ сме на дъното по всички показатели в ЕС. Страните кандидатки за членство ни дишат във врата, някои даже ни изпреварват. Държавата се топи, грамотността пада, лекари няма, хората мрът пред болниците, бежанци се разхождат свободно из страната, в шенген 10 години не ни приемат, няма осъден корумпиран политик, пари се раздават без контрол.
253
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Роко ин раша За ПП ще гласуват флашките . Всичко е нагласено ,пронумеровано ,прошнуровано с подпис и печат от Козяк . Мъти се НАЙ голямата фалшификация от 9 ноември ,досега . Навсякъде прокълнавани ,прогонвани с хули и псу .вни и .....О ЧУДО ....ВТОРИ .... Така е при демонокрацията . Още ли не сте свикнали ?
252
6
 
14
 
! Отговори
Константин преди 1 година
Това, което описах, ще се случи който и да управлява. Не пиша да защитавам ПП. Не съм техен привърженик, както и на ГЕРб. Но троловете на ГЕРБ, както и самата партия цели да печели сплашвайки и лъжейки хората. А самите ГЕРБ управляваха няколко кризи и във всяка вдигаха дълга. Крадеца вика дръжте крадеца. Не искам да ме управляват хора дето нямат идеи, а искат да печелят с плашене. Никой не споменава ширещата се корупция последните 33 години и факта, че ГЕРБ не направиха нищо срещу нея
251
2
 
9
 
! Отговори
Партизански схеми преди 1 година
ПП още първия ден като взеха власта смениха ръководството на Булгаргаз което беше назначено от Радев .Веднага продадоха газта в газохранилището в Чирен на Румънска фирма...И после копуваха газ през нея .А дали не си купуваме същата нашата си газ от Чирен с 1000% надценка ?Както едно време беше с житото по времето на Жан Виденов...
250
1
 
6
 
! Отговори
Гаро Мафиян преди 1 година
До КонстантинДобре спокоен съм имало причина да ни съдират кожите.Само локуми разтягате ПП умеете да баламосвате.Ако ще за спасителната акция на малко пухкаво пингвинче което се е изгубило в Патагония да отиват парите резултата е един и същ- дългова спирала.
249
4
 
5
 
! Отговори
Константин преди 1 година
Ако не бяха вдигнати доходите, сега хората няма как да покриват сметките си и да се хранят. Виждате ли верижната реакция. Всички "експерти" икономисти само критикуват, един не даде решение. Защото няма. Само трябва да се надяваме войната да спре. В противен случай ще става все по зле с времето. Това политиците нещът да го казват, за да няма паника.
248
5
 
7
 
! Отговори
Константин преди 1 година
Течовете в държавата дойдоха от борсовите цени на тока и високите горива. Първите са благодарение на ЕС и посредничеството на Боко в угода на енергийната мафия. В следствие на това сега държавата подкрепя фирмите, за да не фалират. Същото се случва с горивата, които получаваме от Русия. В следствие на войната в Украйна и цените на тока и горивата има инфлация, която е в целия ЕС. При нас е двойна, заради първите два фактора, енергията и горивата. И кредитите са неизбежни.
247
9
 
16
 
! Отговори
читател преди 1 година
Никога повече ГЕРБ.
246
9
 
12
 
! Отговори
Константин преди 1 година
Ако те управлява мутра ще живееш в мутренска държава. Нито демократична, нито правова, нито евроаталнтическа, а мутренска. Такава държава няма бъдеще и върви към гибел. Ние сами се унищожаваме принизявайки се.
245
8
 
11
 
! Отговори
ПП преди 1 година
ПП-Продължаваме Поробването.12 милярда дупка в бюджета оня преди дни теглиха 4 милярда да запушват течовете на ПП.От хилядолетия има два пътя да станеш роб :1. Държавата ти губи войната - попадаш в робство . 2. Неможеш да си върнеш дълговете-попадаш в робство.
244
8
 
11
 
! Отговори
Роко ин раша преди 1 година
За ПП ще гласуват разни шушляци дето се "информират" от платените им реклами във фейсо и тубата.Иначе ПП са си партизани от сой...
243
9
 
7
 
! Отговори
До Джаф преди 1 година
Няма разлика. Но това е целта на ГРОБ, да убие алтернативата. Ако повече хора гласуват на ГРОБ и ДПС им пада процента, защото техния електорат е на хранилка и е твърд. Докато при по-силно дефрагментиран парламент партиите ще имат по-голям контрол и ще им се наложи да работят. За да спечелят доверието на избирателя. Това е единствения шанс на народа да принуди партиите да работят. Като не даде на никой цялата власт.
242
11
 
3
 
! Отговори
джаф преди 1 година
ако избора е м/у Тиква и Про100, има ли разлика за стадото?