Радев да даде време на партиите или вървим към нови избори

Доц. Малинов: Новото НС е силно поляризирано
18 окт 2022 10:23, Йоана Цонева
30
Радев да даде време на партиите или вървим към нови избори
Снимка: БГНЕС

Добре е държавният глава Румен Радев да увеличи времето във връчването на мандатите. Няма естествено логично готово парламентарно мнозинство, заяви политологът Светослав Малинов пред бТВ.

Той предупреди, че има опасност отново да влезем в предизборна кампания. Обсъждането на бюджета за догодина не може да бъде част от предизборната кампания, но ако стане част от нея, може да станат неща, които граничат не само с безотговорността, а нещо по-лошо, изтъкна Малинов.

Според Малинов възможността за нови бързи предсрочни избори е много висока. Добре е Народното събрание да има повече време за работа, защото ще се окаже, че ще отидем на бързи предсрочни избори, а парламентът трябва да има достатъчно време за действия.

Доц. Малинов добави, че срещата на БСП в парламента от вчера е пиар ход на Корнелия Нинова. Инициативата на ГЕРБ е мъртвородена, но Борисов постави контактната група Плевнелиев-Паси в крайно неудобна ситуация, по думите му.

Първите два мандата няма да се реализират, има шанс за третия, но никой не знае на кого и кога ще бъде връчен. Най-разумната хипотеза са бързи предсрочни избори, но преди това приемане на бюджета, каза още Малинов.

Още по темата
Той коментира и изборът на председател на 48-ото Народно събрание. Доц. Светослав Малинов посочи, че сегашният парламент не е просто силно фрагментиран, но е и силно поляризиран. Той не смята, че ще бъде избран председател на Народното събрание от най-голямата парламентарна сила. Малинов смята, че втората по сила партия също не заслужава шеф на законодателния орган. Затова идва ред на по-малките дразнители в законодателния орган.

Д-р Борислав Цеков, доктор по конституционно право, добави, че може да се проточи изборът на председател на парламента, но все пак ще има такъв и той ще е най-възрастният почетен председател.

Според Цеков трябва да се даде шанс да се разговаря между партиите и да се потърси правителствена формула. До момента такова нещо няма, а има само предложения за подход с контактната група Плевнелиев-Паси.

Цеков не приема тоталния отказ за разговор за съставяне на правителство. Това е африканизация на политическия процес, оцени той и добави, че се виждат много белези на този тип мислене, което не е осъзнато в българските партии. "Не може да отказваш разговор с останалите партии, тогава за какво си в парламента и отиваш на избори", запита Цеков.

Според Цеков също се върви към нови предсрочни парламентарни избори и това изглежда най-вероятният изход от заявките на партиите. Тази ситуация може да продължи и след едни нови избори, предупреди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЛЯП ЛИ СТЕ ДОЦЕНТЕ,БУДА ВЕЧЕ Е В ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ?!!
26
0
 
1
 
! Отговори
До политиците ! преди 1 година
Българите няма да участват във война, ако конфликтът се разшири ! Българите ще емигрират във всички посоки, както направиха руснаците ! Ще си останете в Народното Събрание да си приказвате на воля и от сърце ! САМИ !
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елемвнтарен и отвратителен костовист.Фашист.
24
0
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
В грешка сте. Съветниците на президента следят всичко с ключова дума "Радев"
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре де нали гроп спечелиха ! Искам си евтиния бензин !!!!! Кога ще спираш инфлацията бойкоооооооооооу ?
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н доцент, ама президентът Радев не чете този сайт, та да разбере какъв акъл му давате. Язък!
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какео време ? изборите бяха на 2 Окт , резултатие бяха ясни на 3 Окт ,а още не е имало и едно събрание. Ако из имам съшата работна етика да са ме уволнили много отдавна . Никой не ви е пращал в парламента да се харесвате ,а да работите .Примерно ДБ,ПП и ГЕРБ имат много сходни програми и геополитическа ориентация, но видиш ли на Кирчо и Христо ББим бил корумпиран . Ако е така - вадиш доказателства и го осъждаш , ако не сядаш си на Д-то вършиш работата за която си изпратен.
20
0
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
И ако не се одобри от Черепа в Дубай.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не Радев, а Божков забърка това с ПП-то си. И ще кандидат само, ако Рашков е с пост. България не ги интересува. Чашков, та Чашков. Ще речеш да е национално богатство това бостанско плашило!
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно Радев забърка целия този хаос с вдигнатия си юмрук ! Тези избори струват на държавата ни милиарди ,докога?
17
1
 
4
 
! Отговори
112 преди 1 година
Парите за нови избори са като пари за семки спрямо заемите, кражбите и корупцията, на която ни подлагаха и гербаджиите, и киро-корнелите. Трябват нови хори. Факт. И дай боже населението да прозре, че трябва да гласува, иначе ще има по много от същото...
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експертен кабинет
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев да даде време на партиите да си скалъпят далаверката под ръководството на Сополона и ***.
14
7
 
4
 
! Отговори
Вие не разбрахте ли, преди 1 година
че няма да има правителство, ако съставът му предварително не е обсъден на "Позитано" 20 и одобрен от Кремъл? 33 години се мъчим да се измъкнем от тази хватка, но не се получава.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До асанка А бе ти му се смееш, но и в нашата история, и по света това е нещо, което се случва тогава, когато в някоя държава се нароят много партии и всяка от тях хем драпа за власт, хем тегли каруцата в различна посока. Нещо като "Орел, рак и щука", умножено по 30. Тогава на военните им писва и тръгват да налагат ред.
12
5
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 година
копейкин, онази смешка янев, диванната мумия слави, доган - все руски слуги.Дробене на електората, липса на правителство.Това е целта.И накрая чорапа ще пусне оферта за през. република по наредба на мУтрафончето.Добрия комунист е мъртвия комунист!
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко милиона ще ни струват още едни избори?
10
0
 
6
 
! Отговори
Хмм... преди 1 година
Кво време искаш ти бре Калинков? Или правите кабинет до пролет, да изкараме някак зимата или пак нови избори. И ако ще правите въобще нещо смислено, то това трябва да е бюджет за 23 година. Ама като ви знам кви сте....пак ще се скарате, някой ще го играят обидени или ощипани и може бюджет и да няма.
9
1
 
6
 
! Отговори
силно учудЕна преди 1 година
Колко бре Малинка, до нАпролет ли да ги чака?!
8
2
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
избори 2023 г с нови хора с тези дето са сега в нс с траншовете от ес есвършено камък върху камък няма да остане в българия