Мирчев: Нужно е да има нов бюджет, който да е на излишък

Според него, служебното правителство ни връща към времето на Борисов
26 окт 2022 22:38, Петя Славова
26

Може ли да се управлява бюджета от 2022 г. при високата инфлация у нас, която официално надвишава 14%, коментира депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Според него, новият бюджет трябва да отрази реалностите от 2022 година, особено в година, когато инфлацията не е била 2-3%, а говорим за 18-19%.

"Нужно е да има нов бюджет. Другото е, че бюджетът, който се предлага от Министерството на финансите, ние подхождаме скептично към него, защото там става въпрос за 6,6% бюджетен дефицит, което е недопустимо", каза той в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му бюджетът трябва да е на излишък, особено когато една страна е във валутен борд.

"В лоши години той може да е в дефицит, но не трябва да надвишава 3%, които всъщност са доста критична стойност. Бюджетът тази година първите 9 месеца при 6,7 млрд. капиталови разходи, са изхарчени 2,5 млрд., остават 4,1 млрд. да се изхарчат за ноември и декември. Ние попитахме министъра на финансите за какви проекти ще отидат тези пари - няма отговор. Обещаха ни до една седмица да разберем", допълни Мирчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че служебното правителство, с тези си действия, ни връща към отминалите времена на Борисов.

"Тогава знаете какво ставаше - цяла година имахме един подценен бюджет, в края на годината излиза Борисов, който казва: "НАП свърши страхотна работа, събра 6 млрд. повече". Тези практики трябва да ги спрем. Дори да има излишък - той трябва да се преразпределя от парламента, а не от Министерския съвет с решение на министър-председателя", категоричен е той.

Според него няма нищо лошо в еврозоната.

"Страни като Италия, Германия не са по-наивни от нас за това, че те са в еврозоната, а ние не сме. БСП също трябва да има по-отговорна позиция по тази тема и отговорно отношение към хората. В Хърватия след месец ще започнат да имат ниски лихви, ще започнат да си плащат в евро и това е само предимство върху самата страна", подчерта народният представител.

От ДБ смятат, че връщането на хартиената бюлетина е обществена деградация.

"Даването на оръжия за Украйна по никакъв начин не е било най-важното нещо. Най-важна обаче е сигурността на България, включително и президентът Радев трябва да бъде съгласен с това. Нека да разглеждаме това предложение като обновяване на българската армия. Няма по-старо въоръжение от нашето в ЕС - стари танкове, стари самолети, които изобщо не са адекватни. И ако трябва, ще поканя президента да видим кой стреля по-добре", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бюджет с излишък, може да има само, ако се вдигнат данъците и разходната част се харчи рационално. Без прогресивно данъчно облагане, няма как да стане, но другаря Мирчев, това не го устройва, щото трябва да пазим парите на IT- та. За справка, няма просперираща държава без прогресивно облагане- колкото повече печелиш, толкова повече плащаш - simple as that
18
0
 
2
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Ало ...., селски... От зелена тиква семе не вземам ! Анадъм ? Оди си у Добрич.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Позиционира се в дясно - това устройва малка и сравнително заможна част от населението. Партията ще си разчита на тези <10% електорат. Реално обаче, бюджета е на 4% дефицит през 2020,2021,2022 и е била на 5.3% дефицит през 2014. Кризите изискват дефицит. Критерия за еврозоната е 3.5% , така че не може да се говори за брутално задлъжняване. Най вероятно и за 2023 ще е 4% дефицит пък после зависи дали инфлацията ще се укроти. Излишък скоро няма да видим освен ако не вдигнат данъците.
16
0
 
3
 
! Отговори
т преди 1 година
Първия отслабнал депутат!
15
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Това момче е много зле с материала, който се опитва да коментира.Това е характерно за голяма част от новоизлюпените политици. Не искам да навлизам в подробности, но има водещи стратегии в това направление! Колко бюджети в Европа са на излишък, както предлага господина. Не коментирам отношението му към Русия.
14
0
 
6
 
! Отговори
анономен преди 1 година
Страх ме е да отворя консерва с храна на котката- възможно е тоя и от там да излезе)))))))) и да почне да се изказва "компетентно"
13
0
 
11
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 1 година
Тоя откъде се пръкна? Какъв излишък те е патил бре тарикат?Цяла Европа с дефицит ние с най- бедния народ с излишък!
12
1
 
11
 
! Отговори
Чадо преди 1 година
След парите за машините за гласуване, 8 + 8 самолета F16, захранването на сметките на олигарсите като Прокопиев, Бобоков, Божков и т.н. цените станаха невъзможни за хората, ама на тия не им стига.
11
0
 
10
 
! Отговори
Шиши преди 1 година
Т.е. още по-високи цени, за да си пълнят шкафчетата.
10
0
 
9
 
! Отговори
Тоя преди 1 година
Не беше ли от червените "демократи" на Кроела Нинова? И има наглостта акъл да дава. Ей, ***, ай стига де.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами за да има излишък ще ни заробват в кредити и ще отнемат парите и на правнуците.
8
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Мирчев, дали вие в ДБ наистина сте ДеБи*лни или само се приструвате? Щом ви трябва бюджет на излишек, хората, които са го правили и пак могат да го направят са до вас. Кирил Ананиев ви е спасението, но вие като удавник за сламка сте се вкопчили в некадърния псевдохарвардец Асенчо.
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе дайте излишъка на Боко!Той знае как да го оправдае!Ива 12 годишен опит!Народа да духа супата!
6
0
 
18
 
! Отговори
1313 преди 1 година
Този трътльо си е комунист. Запознайте са от какъв род произлиза. Мирчев недей да ядеш по две кофи манджа. Така ще се спестят средства.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свирчев е болен от мания Борисов, то всяка втора дума му е Борисов. Сигурно, сутрин става и се кръсти пред иконата, т.е. портрета му
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мирчев, нужно е от небето да завали злато, а?
3
1
 
19
 
! Отговори
Идея преди 1 година
Ако мирчев намали храната ще се справим със световния глад, ако спре да метанообразува ще отпадне необходимостта от зелената сделка:)
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мирчев, я виж камерата снима ли.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз станал комунист . Разправя за КТБ . Алоо това е частна фирма а не държавна . За какво трябва да плаща данъкоплатеца ??????? За да връщате комунизма ли ??????? Всеки да си носи рисковете за да са парите в икономиката а не в банките . КОМУНИСТИ.