Делян Добрев: Намираме се вече в рецесия, нужни са антикризисни мерки

Според него парламентът е в "насипно състояние"
Обновена: 27 окт 2022 08:37 | 27 окт 2022 08:37, Петя Славова
39
Делян Добрев: Намираме се вече в рецесия, нужни са антикризисни мерки
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев започна своите консултации с партиите от 48-ото Народно събрание за съставяне на редовен кабинет.

Първата среща, която бе публична, бе с ГЕРБ-СДС. "Направи ни добро впечатление, че президентът се бе запознал с антикризисните ни мерки", коментира пред БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, но уточни, че правителство с първия мандат не се задава, защото част от партиите се държат като "зли духове".

"Истината е, че кризата тропа на вратата. Ако гледаме консумацията на електроенергия в страната и консумацията на свободния пазар - енергията за бизнеса, виждаме спадове от по 3-4% в последните 3-4 месеци. Това е ясен индикатор, че вече се намираме в рецесия, въпреки че статистиката ще отчете това след няколко месеца", заяви още той и допълни, че най-важното е да се приложат антикризисни мерки.

 "В Народното събрание казват "при никакви обстоятелства с тези не искаме". Те като говорят за корупцията, какво стана с тяхното правителство", попита риторично Добрев.

"Не знам какво правителство ще предложим, тъй като парламентът е в насипно състояние. Затова искаме поне нещата, които са важни за хората - тока за бита да ги предложим, да ги разгледаме в комисии и до края на месеца да ги приемем", каза още той.

ГЕРБ са разбрали, че служебното правителство е стартирало нов търг за 10-годишен договор за газ на консултациите при президента вчера, отбеляза Добрев.

"Добро впечатление направи, че президентът осъзнаваше колко е важно точно в този момент НС да предложи и приеме антикризисни мерки. Стори ни се, че президентът подкрепя мерките, които ние предложихме, между другото по част от тях има консенсус и в НС, така че се надявам в следващите седмици да бъдат приети".

Президентът е съобщил на ГЕРБ, че има 27 компании, които са проявили интерес към доставка на газ за България.

Още по темата

  "Отбеляза, че в процедурата е записано, че количествата газ не могат да бъдат от държава със санкционен режим, тоест руският газ е изключен. Това, което ще направим е да коригираме проекта на решение, така че да не спира тази процедура, а по-скоро да даде санкция на НС за провеждането ѝ", посочи Добрев.

Заяви, че от ГЕРБ предлагат забрана на либерализация на битовия пазар на електроенергия до началото на 2026 г. Посочи и мерките на партията за поевтиняване на горивата:

 "Продължаваме да твърдим, че горивото е надписано с 1 лев отгоре. Предлагаме с проект на решение НС няколко варианта - да се въведе мито върху уралския нефт, който нашата рафинерия купува евтино, но ни препродава скъпо".

По думите му допълнителните приходи в държавния бюджет ще са около 3.5 млрд. лв. и ще могат да бъдат дадени като компенсации за гориво не само на крайните потребители, но и на бизнеса. Втората предложена мярка е изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества, а третият вариант е служебното правителство да предложи собствен механизъм.

Освен това ГЕРБ предлагат компенсациите за тока за бизнеса да продължат да действат през цялата 2023 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Славчо беше острието на интелигентните българи дето громят ГЕРБ по форумите от тоалетната в склада дето бачкат или от къра в Испания, ама острието нещо се затъпи и даде фира. Важното е че блокира държавата за бая време и я направи на чалгария
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо БЪлгария се е съгласила да има либерализация на цените на енергията? Всяка държава има право на вето?
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе къде е Салвчо главния чегъртач, изчегърта ли ГЕРБ вече?
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чегъртачите на ГЕРБ начело с фигуранта успяха да наредят 3 - 4 пъти избори и да избутат ДПС до 14% и другите руски агенти *** до 10%. Та това е за сега успеха на чегъртането. А най големите борци от ДБ си бяха и в коалиция с БСП.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението е едно, абразио (чегъртане) на герберският тумор. А тиквата крадлива в панделата.
4
3
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Суверена каза че след толкова чегъртане ГЕРБ е номер 1. ФАКТ. Всички други вредите и работите за руските интереси тука да е хаос. Някои за пари други от слабоумие.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този се изживява като някакъв разбирач-икономист. Всъщност не може да реши едно квадратно уравнение. Единственото му качество е, че може да се подмазва на Бойко Методиев Борисов.
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов и борисовчетата трябва да бъдат изчегъртани до корен
1
7
 
13
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 година
Тоя лъже като шефа си баце му Бойко!Пак някоя мръсотия са намислили!