След снощния дебат: Депутатите подкопават доверието в избирателите

Според експерти, те са усложнили изборния процес
2 дек 2022 10:35, Петя Славова
57

След близо 18 часа спорове в НС, депутатите решиха да се гласува смесено на следващите избори. Също така идеята за район "Чужбина" остава, броят на членовете на ЦИК също няма да се променя, ще има и видеонаблюдение при броенето на бюлетините. Очаквано най-ожесточен беше спорът за това да има ли смесено гласуване с хартиена бюлетина и машина.

Според Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК, след като е решено, че са необходими промени, те са се случили.

"Създаде се усещане в обществото, че задължителното машинно гласуване, което беше въведено през 2021 г., ограничава изборните права на определена група гласоподаватели. Не може да се коментира дали това е така или не, тъй като ЦИК, въпреки настояванията на Обществения съвет, не насрочи достоверно представително социологическо проучване, което да покаже кои са причините за спада на избирателната активност", каза тя в "България сутрин".

Още по темата

Народното събрание отново върна смесения начин на гласуване в секциите с над 300 избиратели, но начинът, по който са въведени промените в изборното законодателство, за пореден път подкопава доверието на избирателите, коментира още тя.

Според преподавателя по конституционно право доц. Наталия Киселова, както налагането на машините в секциите с 300 избиратели, сега и връщането на алтернативната възможност - избирателят да има избор, ще създаде затруднения в края на изборния ден.

"Членовете на СИК ще се наложи да преброят освен хартиените бюлетини, така и разписките. Сумата от двата начина, по които са гласували избирателите, ще трябва да бъде имплементирана в един протокол. Основното предимство, което имаше при принтирането на протокол, който сумира резултата, частично няма да бъде преодоляно и онова, което беше предимство. Ще станем свидетели на нещо, което ще бъде проблем - продължителният изборен ден. Това може да доведе до проблеми в протоколите", поясни доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Процесът със смесеното гласуване ще се усложни, смята също Цветелина Пенева.

"Снощи депутатите зачеркнаха едно от най-важните предимства на машините - автоматизираната обработка на резултатите. Това беше форма за контрол. Като обществен съвет подчертаваме, че е важно да има одит на изборната технология", настоя тя.

Дали видеонаблюдението може да се ползва като доказателство, или ще бъде само основание да се поиска оспорване, попита доц. Киселова и допълни, че са възможни проблеми.

"Възможността да дадем на ЦИК да определи колко депутати ще бъдат излъчени от район "Чужбина" - това може да означава  4, но може и 10. При тази изострена обстановка всяка една от страните може да ни наведе на мисълта, че ще ни очакват ожесточени избори", подчерта доц. Киселова.

По думите на Цветелина Пенева видеонаблюдението може да наруши правата на избирателите и да се ползва като натиск за някои групи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи целия рев да е само машинно Гласуването обслужва само ПП и ДБ, това е върл комунизъм. Демокрацията изисква да има повече право на Избор Гласоподавателите и се оказа че старите Партии са най Демократично мислещите хора Смесеното Гласуване дава право на всички да решат как да упражнят своя вот на доверие ,сега ако се върнат и цветните БЮЛЕТИНИ цена няма да имат
20
1
 
1
 
! Отговори
Гнес.бг: преди 1 година
18 часа алабализми как да запазят топлите си депутатски кресла...
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако машините за гласуване бяха толкова надеждни и не се манипулираха,щяха да се използват в цял свят,но щом навсякъде гласуват с хартиени бюлетини,то това е достатъчно красноречиво за какво иде реч!!!
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17:Заври си парите от платените си коментари където слънце не огрява!Дано ти се скапе програмката за лайкове!Да бъгяса всичко,което има достъп до нета!Бог да те накаже дано за лъжите ти и изкуствените лайкове където сам си слагаш!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално да се подкопае доверието...кой гласува за Пълното Падение?Никой освен родата им!Като обикаляха страната едвам 2-3 човека отиваха да ги видят...Говорят срещу президента и все едно говорят против нас.Ние си го избрахме,а те така автогол си вкарват.
16
5
 
1
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До Калеко Алеко: Стига и ти с парашутистките си г'лупости и двата си грама мозък. Само простотии ръсиш от сутрин до вечер.
15
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върнахте хартиените бюлетини.Да ви преседнат,дай боже.Винаги има Видьов ден
14
4
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами то доверието се подкопа под вдигнатия юмрук на един кремълски парашутист оградил се с Черевената номенклатура от Прехода и кадрите на ДС, а тези които се наредиха под юмрука изсипаха в обществото и пред Брюксел, море от пYмия наред с кулажите на кюлчета и чекмиджета във Фейсбук, плюха България и политиката в страната, както никой не я е плюл, само за да се докопат до заветната Власт с антуража си от кумци, кумици и любовници..хубаво е че част от метежната шлака вече се отече в канализацията
13
3
 
3
 
! Отговори
Честито преди 1 година
Ще видим пак навалицата с чувалите пред НДК. Ромските махали този път ще гласуват, ще могат да си продадат гласа. Невалидни бюлетини, сгрешени и преправяни протоколи. След дивотиите на Слави това беше капакът на всичко. Когато хората излязат пак на улицата тогава нещо може да се промени.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същите които докараха България , до най-бедна , най-неграмотна , най-болна и най-корумпирана държава --БСП-ДПС и герб , отново искат да КРАДАТ И ДА УНИЖАВАТ НАРОДА БЪЛГАРСКИ !
11
1
 
6
 
! Отговори
СЛЕПИ ли сте ??? преди 1 година
ДПС се приближава като 1-ва политическа сила на избори ...
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кохортата ГЕРБ ДПС БСП Възраждане Български възход си върна хартиената бюлеетино. Честито на олигарсите, феодалите и масоните, и всички ченгета които през почивните дни ще празнуват по хотелите си купени с ограбени пари. Ще празнуват връщането на мултаците и открития пред тях път към новите милиарди. Честито на онези, които позволиха това. Честито на крепостния диванен селянин, който отново ще си е на същото място и ще обвинява другите за собстветата си трагедия, причинена от самия него. Честито
9
2
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ лели преди 1 година
Лойко отново спаси България? Да живей!
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** си заслужава "партиите "на мафията (пп-дб)
7
4
 
11
 
! Отговори
Гласувайте! преди 1 година
Виждате ли защо е важно да се гласува. Като не гласувате - печелят ГЕРБ-ДПС и БСП.
6
3
 
7
 
! Отговори
Аплодисменти! преди 1 година
ГЕРБ-ДПС и БСП решиха основния проблем на хората - гласуването с машини вече е премахнато. Децата ми вече спят спокойни, а семейството ми е сито и подсигурено за години напред. Благодаря другари от ГЕРБ-ДПС и БСП! Аплодисменти и топовни салюти за вас!
5
0
 
7
 
! Отговори
Не ви искаме преди 1 година
Повишаване отново на всички битови сметки, стоки и услуги, банкови такси и лихви...Хора се самоубиват ежедневно от крайно отчаяние и безизходност, а тези вредни предатели се борят пак за власт на новите избори, за да ни доограбят и унищожат с евро и нови хиперинфлационни абсурди, данъци, капани облечени в "закони"..
4
1
 
3
 
! Отговори
Редови Гражданин преди 1 година
Ние идваме със гръм и трясък и няма да ти хвърлям в очичи пясък. Когато поискЪъм в краката ми ще пропълзиш, като риба на сухо - ти смъpдиш! Мърчувате си мaйкътаа във yстата! Аз ти заповядвам, такава е играта! Заставам пред теб, погледни ме във очите! Виждаш ме нали? Ние сме звездите!Със ръката в главата и главата във стената, показвам правилния път - надолу към земята! Когато те погледнам, трябва да замръзнеш и не аз,а ти сам, трябва да се гръмнеш.Срещу нас ти не можеш да излезеш, инак ще умреш!
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махайте ги всичките тези хартиени плъхове!
2
8
 
9
 
! Отговори
ОК преди 1 година
Когато сложиха машините, не го ли подкопаха??? Ревете...