18-часов маратон в НС: Спор, скандали и лични нападки за смесеното гласуване

Депутати от ПП и ДБ напуснаха пленарната зала
2 дек 2022 07:00, Петя Славова
110
18-часов маратон в НС: Спор, скандали и лични нападки за смесеното гласуване
Снимка: БГНЕС

След близо 18-часов маратон мнозинство от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП прие окончателно текстовете в големите секции избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване, като за отпечатване на бюлетина от машинното гласуване ще се използва специализирана хартия с допълнителни защити.

Споровете "за" и "против" връщането на смесеното гласуване прераснаха в скандали, лични нападки, напускане на пленарната зала от депутатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", призиви за протести и заявката на ПП, че ако хартиената бюлетина се върне, няма да предложат правителство на малцинството с втория мандат.

Най-остри бяха споровете около връщането на хартиената бюлетина, предава БНР.

Още по темата

Съпредседателят на ПП Асен Василев заяви: "Единствената причина ние да сме против хартиения вот е, че той в България се организира с чували - чували с пари и чували с фалшифицирани бюлетини".

Георги Свиленски от БСП, които са вносители на смесеното гласуване, подчерта: "БСП е "за "прозрачен, честен вот, осигурен по всякакъв начин. Защото проблемът, освен съмненията, които има, проблемът е и с отказа на български граждани да гласуват".

Депутатите направиха десетки окончателни гласувания. В залата беше отхвърлена идеята на "Демократична България" за преброителни центрове.

Район "Чужбина" се запази, но остава тепърва да се решава колко и откъде ще се разпределят мандатите.

Кабините отпадат и се заменят с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини.

Останаха 40 заявления за разкриване на нова секция в чужбина, запази се 15-членният състав на Централната избирателна комисия, запазват се техническите носители, на които ще се записва резултатът от машинното гласуване.

Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

И още: Централната избирателна комисия ще предоставя достъп до изходния код от машинното гласуване на партии и коалиции, прескочили 4-процентната бариера на последните парламентарни избори, записаха окончателно депутатите с приетите поправки в Изборния кодекс.

Достъпът до кода и останалата електронна документация няма да може да се предоставят 10 дни преди изборния ден.

Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложението на ДПС да се гласува само с хартиени бюлетини, необходимо за въвеждане на нов тип машини.

Отделно парламентът отхвърли и предложението на ДПС за въвеждане на машини с оптични устройства за сканиране, с които да се броят гласовете.

Разискванията продължават и през нощта. Мнозинството в парламента удължи пленарното заседание до окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс.

До 21:00 часа бяха гласувани едва една трета от предложенията в доклада.

Със 153 гласа "за" от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане" се записа окончателно, че отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става с преброяване на бюлетините от машинния вот.

Предложението на правната комисия резултатът да се отчита само след ръчно преброяване на бюлетини от машинното гласуване не подкрепиха от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които предложиха отделни редакционни поправки, които по същество изискваха към протокола за ръчното преброяване да се прилага и разпечатан протокол от машината. Предложенията им бяха отхвърлени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
започва купуването на индииските махали за това е целия вои забрана загласуване в турция
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ-СДС искат с измама да се върнат на власт.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста пари и извадиха мутрите от чекмеджетата за пропаганда и дезинформация, че с машините се правели манипулации.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спорът е дали ще се фалшифицират изборите с хартиената бюлетина или няма да се фалшифицират с машинното гласуване. Фалшификаторите победиха този път.
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навсякъде по света отпада хартиената бюлетина, а в България мутрите я върнаха.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП върнаха фалшификациите на изборите.
69
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Това що за спор е, не можах да разбера. Толкова седмици им отне да се обясняват с хартия или с електронна хартия, отпечатана на принтер. Отвличат ни вниманието с маловажни теми, вероятно за да прокарат тихомълком някое законче като онова преди петнайстина години, когато със задна дата приеха, че спрените коли от движение дължат данъци със задна дата.Така много хора изгоряха мислейки си, че по закон не са длъжни да плащат данък. Само пример давам, кок може да ни забаламосат.
68
3
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Навсякъде по света се гласува с бюлетина подмяната дойдоха с измама и продължават да манипулират и репресират инакомислещите крещят Заплашват викат ПОДМЯНАТА БЪЛГАРИЯ Е НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ
67
1
 
5
 
! Отговори
До 76 Анонимен преди 1 година
По същата логика ПП и ДБ са манипулирари машинните избори!
66
2
 
5
 
! Отговори
NNN преди 1 година
Не желая неграмотни и полуграмотни , не говорещи български език да имат право на глас!
65
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ и ДПС пак ще манипулират избори
64
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Киро и Асан са в шок, край с манипулациите." Да, така е. Направо са изпаднали в истерия. Сутринта пускам ТВ, там киро вие и заплашва целия български народ с нови протести на умнокрасивитета. Къде е демокрацията и правото на избор??? Уж демократи, от ПП и ДБ, но искат с терор и протести да налагат на българите как да гласуваме, как да живеем и какво да мислим??? Това надминава дори тоталитаризма в НРБ. Стига, за 2 години счупихте България. ПП и ДБ ще гледат следващото НС само по ТВ, на бас!
63
3
 
6
 
! Отговори
Не преди 1 година
До 67 "Срам" - не е системата винова. Хората са, матриала е такъв! Каквато и система да му сложиш на тоя матрял, все ще е същото - не иска да учи и да работи... все далавера да има...
62
8
 
5
 
! Отговори
Добре преди 1 година
Никъде в Европа не се гласува с машини! Да, но и никоя друга страна в Европа няма толкова неграмотни на глава от населението. Не може да не можеш да четеш, а да имаш право да гласуваш! За да искаш и да имаш правя, трябва първо да дадеш и да се научиш!!! Това е голата истина, нека си го кажем - не може необразовани *** да ни определят бъдещето!
61
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро и Асан са в шок, край с манипулациите.
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тия 18 часа що алкохол са изпукали в почивките....
59
8
 
5
 
! Отговори
Срам за Срам преди 1 година
Зло са партиите на статуквото за които гласуваш.
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
18 часа маратон едва ли не прозвучава като 18 часа много работа...а те 18 часа се нападат и нареждат и си правят кефа така, сякаш са в селската кръчма.
57
6
 
4
 
! Отговори
Срам преди 1 година
След 33 години " възход" отново тема на парламента са честни и прозрачни избори. 33 години провал след провал. Хора системата е виновна не ние. Системата-фалшивата демокрация и нейния хегемон-САЩ са злото на света.
56
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кохортата ГЕРБ ДПС БСП Възраждане Български възход си върна хартиената бюлеетино. Честито на олигарсите, феодалите и масоните, и всички ченгета които през почивните дни ще празнуват по хотелите си купени с ограбени пари. Ще празнуват връщането на мултаците и открития пред тях път към новите милиарди. Честито на онези, които позволиха това. Честито на крепостния диванен селянин, който отново ще си е на същото място и ще обвинява другите за собстветата си трагедия, причинена от самия него. Честито