"Галъп" при избори сега: ГЕРБ-СДС печели 27,4% , ПП-ДБ – 17,9%

Степента на неяснота обаче е висока
11 апр 2024 19:33, Александър Попов
398
"Галъп" при избори сега: ГЕРБ-СДС печели 27,4% , ПП-ДБ – 17,9%
Снимка: БГНЕС

Ако изборите за Народно събрание бяха в началото на април, деклариралите, че ще гласуват са 37,4%. От всички гласуващи, 3,5% казват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“. Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българската национална телевизия. Изследването обхваща 805 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведено чрез интервю „лице в лице“ с таблети между 28 март и 5 април. То няма как да отрази последните развития и представлява моментна снимка към края на мандата на предходното правителство..
 
В подадените за партии, коалиции и кандидати гласове резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха взели 27,4% , ПП-ДБ – 17,9%, ДПС – 15,2%, „Възраждане“ – 14,9%, БСП – 10,5%, ИТН – 5,2%. Останалите гласове остават за различни други по-малки формации.
 
По отношение на изборите за Европейски парламент 34,2% е декларираната сигурност за гласуване. 3,1% декларират гласуване с „Не подкрепям никого“.
Вероятните дялове на подадените за партии, коалиции и кандидати гласове, закономерно за подобна ситуация изглеждат сходно с тези за НС: ГЕРБ-СДС биха взели 27,9% от гласовете, ПП-ДБ – 17,7%, ДПС – 14,8%, „Възраждане“  – 14,6%, БСП – 9,8%, ИТН – 5,4%. Останалите гласове остават за различни други по-малки формации.
 
Степента на неяснота е висока, доколкото регистрацията тепърва предстои, затова и данните няма как да се четат като прогноза за изборен резултат.
 
Изследването е проведено за БНТ между 28 март и 5 април 2024 г. сред 805 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още по темата: избориГЕРБПП-ДБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
330
4
 
9
 
! Отговори
гост преди 1 месец
има време, ще става и по-зле за пп-дб
329
4
 
8
 
! Отговори
Миро преди 1 месец
Дали на тези избори народа ще бъде отново пасивен. ДБ отчая хората да гласуват
328
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това не са избори, слабо
327
3
 
22
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Ква Русия ква Украйна гледайте си в собствената кошарка,и гласувайте масово,само така ще приключим с модела ГРОБ+ДПС.
326
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
17 ПРОЦЕНТА ДА СЕ ЧЕТЕ ПЕТ ПРОЦЕНТА ХАХАХАХА
325
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОНСТИТУЦИОННАТА РЕФОРМА НА ХРИСТО ИВАНОВ ЗА ВТОРИ ПЪТ Е КОЙ МИ ТАКОВАТА В ГАЩИТЕ ХАХАХАХАА ЧЕСТИТО НЕКАДЪРНИЦИИИИ У,УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ
324
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сравнявам Главчев с Денков... мале мале Денков отървахме се от нещо невероятно... абе тия от нпо сектора които ни ги пробутват как ги избират - конкурса за най-некадърен политик ли е...
323
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ППДБ е редно да бъдат заличени, защото не са българска партия. Редно е да се кандидатират за украинската Рада... Там до некорумпирани като Зеленски, Порошенко, Яюценюци и другите айдуци ще са си на мястото и най-накрая ще случат на народ който няма да презират а ще им е на нивото на абсолютното политическо дъно.
322
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде сладури дойде време да докажете, че обичате Америка и сте готови да умрете за нея )))))Напред - в атака !!! )))) Прокси войната я водят за сметка на украинското бъдеще с украинска кръв. Напред прокситроловете татататата !!!!!!!!!!!!!
321
5
 
13
 
! Отговори
скандално преди 1 месец
КАКВИ СЕДЕМНАДЕСЕТ ПРОЦЕНТА ЗА КОРУМПИРАНИТЕ АНТИБЪЛГАРИ, АЙДЕ СТИГА С ТОВА ФАЛШИВО МАШИННО ГЛАСУВАНЕ. ЧЕСТНИ ИЗБОРИ БЕЗ МАШИНИ!!!!!!!!!!!!! КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОПЪЛНИ ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА И Я ПОДАВА НЕВОЛИДНА Е НЕГРАМОТЕН И НЕ МИ Е ЖАЛ ЗА АНУЛИРАНИЯ МУ НЕГРАМОТЕН ГЛАС.
320
2
 
3
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
До Доктора.И кои са МЕЧ,отлюспени от ПП ДБ,ха ха несириозно но дано минат 4%,ще свалят процентите но ГРОБ И ДПС,успех.
319
2
 
2
 
! Отговори
Доктора преди 1 месец
До СофияМЕЧ ,МЕЧ ,МЕЧ !!!
318
2
 
0
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
До Анонимен 324,с такива нар.ко.мани кото теб нищо хубаво не ни очаква,и не съм т.рол а антит.рол.
317
1
 
1
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
До Анонимен52,ментално болни,при положение че сме на бунището с такива драскачи като теб,твоето мнение е меко казано маловажно и нищожно.
316
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А да, да допълня - човек трябва да е напълно откачил да гласува и за чалгарите, и шута на мафията Славчо. Забележете кога го активираха, в момент на най-силно недоволство към Борисов, за да обере протестния вот и после как в няколко парламента проваля усилията да има правителство, без да се крие дори. А неяо смислено да са свършили или предложили от неговата циркова трупа?
315
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако някой пак гласува за ПП ДБ и ГЕРБ, след всичко на което се нагледахме през последните 9 месеца, то той е пълен ид...иот и е за Дарвиновите награди.------------------------------------------------------------------------Корекция - ако някой гласува за ГЕРБ и ДПС (за Възраждане не говоря, там са ментално болни) e за Дарвиновите награди - след всичките лъжи, спънки, провокации, откровени престъпления и корупционни схеми
314
2
 
1
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
До КРИСИ.И кой остана,не за тоя не за оня,за твойте крадци ли.
313
9
 
3
 
! Отговори
КРИСИ преди 1 месец
Как може въобще да се мисли да се гласува за Възр.-това е старомодна,безперспективна формация-НАИСТИНА ЛИ ХОРАТА ГЛЕДАТ НА НЕЯ КАТО НА ПРОЕКТ ЗА БЪДЕЩЕТО-ОПОМНЕТЕСЕ,БЪЛГАРИ-ВИЖТЕ КОЛКО ХОРА СА В ЕВРОПА И ИМАТ ДРУГО МИСЛЕНЕ-СТИГА С ТЕЗИ ПОЛУПАРТИИ КАТО ВЪЗР. И ИМАТАКЪВ...НЯМА ТАКЪВ НАРОД,СТИГА МАНИПУЛАЦИИ...
312
5
 
0
 
! Отговори
тъпомер до 312 преди 1 месец
Съгласен съм с теб,но как да обясня това на майка си 81 год. ПП ДБ и вдигнаха пенсията,или на крадливото племе на ГРОБ те го назначили и си краде на воля.
311
3
 
3
 
! Отговори
София преди 1 месец
Пълни глупости!Вчера с колеги правихме неплатено проучване от 324 чоека на възраст между 22 и 59 г. 237 ще гласуват за МЕЧ ,82 за Полковник Марков,другите за Възраждане.Не ни подвеждайте Алфа рисърч и Маркетлинк!!