В памет на Кристо предлагат летището ни да носи неговото име

Предложението е на бившия депутат Юлиан Попов
Обновена: 3 юни 2020 09:40 | 3 юни 2020 09:40, Петя Славова
601

 

На 84-годишна възраст в дома си в Ню Йорк почина в последния ден от май артистът Христо Явашев – Кристо. Негови произведения има в 140 музея в света. А предложението софийското летище да бъде кръстено на негово име идва от бившия депутат Юлиан Попов.
Още по темата

"Предложението е сериозно, но аз си давам сметка, че то ще предизвика различни коментари, включително и за това, че той не се е връщал в България. Въпросът за това как да се кръсти едно летище не е въпрос на патриотизъм. Летището е място, където хората се събират от цял свят. И това е едно много динамично място", каза бившият служебен министър на околната среда и водите Юлиан Попов в ефира на "България сутрин".

По думите му това, което имаме сега, е по-скоро една голяма автогара или гара.

"Кристо е световна и глобална фигура. От една страна ние имаме някакво задължение да отпразнуваме изключителното изкуство и размах, който той има, независимо дали го харесваме или не. Струва ми се, че по този начин ще дадем на това съоръжение някаква форма, дизайн. Той не е човек, който беше враждебен към България, той е глобален човек. Така както 2 милиона души са напуснали страната ни, а повечето от тях няма да се върнат в България. Но вместо да им се предлага по 1 000 лв. да се върнат, да се извърши един жест", коментира Попов пред Bulgaria ON AIR.

Според него сме страна, която пръска хората си по света.

"Ние живеем с тази идея, че нека има българи по света, но и в България да идват успешни хора от света", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


601
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
443
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво ми дреме кво говорят разни цъpвyли за тоя тъкач? Трее ли да харесвам кенчето, а не бирата?
442
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишете These floating piers let visitors to walk on water в тубата и вижте как представят Христо "Родения в България конептуален артист". Погледайте какво е правил и как хората го възприемат. Има десетки клипове с негови неща. Вземете се ограмотете малко.
441
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак е еврейн, това е отворило доста врати.
440
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбективноВече ти се отговори подобаващо. Оттук нататък е ясно, че само тролиш.
439
2
 
24
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Правил си е...кефа човека,като правел някакви...инсталации по света и овивал къщи и мостове с брезенти и...чергила.Поне да беше дошъл до София след 10-ти ноември,да покрие...мавзолея,преди седесарчетата да го взривят,току виж би останал и за...атракция.Едва ли ще се приеме това предложение за...летището да е на неговото име,като той изобщо не е...кацал там.
438
9
 
26
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
През 1946 г под 1% от жителите на България имат висше образование, през 1965 г с висше образование са 2,4%. Кристо получава уникален за времето си шанс за висше образование, обаче избира да емигрира по "политически причини" т.е. обявява се за преследван и репресиран. Не виждам за какво трябва да му се извинява държавата, той трябва да е благодарен, че не е получил инжекция с рицин за предателството си. А сега и летище на негово име!!! Абсурд!!! Но съм съгласен за психиатрия на негово име :)
437
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Току що отидох във форум за хоби, което няма нищо общо нито с изкуство нито с България. Там имаше тема за него. От любопитство отидох в друго форум, пак небългарски и пак не за изкуство: и там имаше тема за него. Говорим за два напълно случайни форума (един английски един немски). Май само *** си мисли, че да говори за тоалетни когато става дума за него е оправдано. Жалки сте и заради това хора като него И сега, когато няма комунистически режим, ще бягат. Далеч.
436
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много противоречиви са оценките за "изкуството" му. Има достатъчно световни експерти, които открито се съмняват в психическото му здраве.
435
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя го е било срам да говори български език с други българи. Ай да си e6aвa *** лелина и да продължава да нема нищо общо с България. Ако ще Тръмп да се завива с опаковките му, но с България тоя не следва да има нищо общо!
434
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 459Не разбрахте ли, нищо от вашите мнения няма значение, единственото което показвате е колко сте зле.
433
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре нема нужда от тая голема нужда Христо Явашев.
432
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоалетната на летището може да носи неговото име напълно заслужено заради творческите екскременти които създаваше
431
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбективноМежду другото, България извини ли му се официално за това, че му е отнела гражданството?
430
10
 
2
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До ОбективноОбективно не знам той самия да се е обявявал за репресиран, тъй че не си си избрал ника много добре. Имал е уникален шанс. Нито е бил толкова "уникален" (не е вярно,че 1% е имал шанс за висше образование), нито е било нещо изключително специално за него - той идва от род с дълга история на интелелктуалци и търговци: хора, за което това е било нормално. Той не се е обявявал за враг на България,точно обратното,България го е обявила за враг.В общи линии сбърка нявсякъде където можеше.
429
4
 
19
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
От 1989 до днес 31 години каза ли веднъж, че е българин и обича България, направи ли постъпки да си върне отнетото - съвсем заслужено след свинската си постъпка - гражданство, направи ли нещо за развитието на изкуството в България?Не! Значи, никакво летище на негово име!Заслужил е за психиатрия или дом за социално слаби и неадаптирани лица, толкоз!
428
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До B.B. Може може автогарата или гарата е добра идея, да се знае че е българин.
427
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Луда работа. Човек който не признава и познава България да кръстят цяло летище на него. Колко проекти направи за страната в която се е родил.
426
5
 
16
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Толкова е бил тормозен и репресиран от лошите комунисти, че от 1953 до 1957 г учи висше образование в Националната художествена академия, която тогава се казва ВНИИ Н. Павлович. Това във времето, когато едва 1% от българите имат висше образование, а 15-20% изобщо са неграмотни.Т.е. получил е уникален за времето си шанс за развитие.Той обаче избира да емигрира и да се обяви за враг на България. От 1989 до днес 31 години каза ли веднъж, че е българин и обича България, направи ли постъпки да си
425
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 450В кене* сте израсли, затова в кене* ще живеете и за това сами сте си виновни. Неслучайна е приказката за това, че в ада само на българския казан няма дяволи на пост, щото българите един друг се дърпат обратно вътре ако някой вземе да се измъква.
424
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже се беше отрекъл от българския си произход, което си е родоотстъпничество, не е лошо с цел да му се вмени вина и с цел пряко волята му да му се напомни пред целия свят, че е българин, за наказание нещо да се кръсти на негово име, но не летището, а да кажем автогарата или гарата най добре, противно свърталище е хе, хе....