Борба с престъпността

За опасните престъпници, агресивните рецидивисти и анонимните злосторници
30 мар 2005 15:06,
Борба с престъпността
Борба с престъпността. Илюстрация: Ивайло Нинов/ "Стършел"

В нашата държава някой непрекъснато съди някой друг или нещо.

Кеворкян съди Михнева, че го нарекла кредитен милионер и съдът постанови тя да плати 11 лева.

Софиянски се изправя пред иск за над 5 милиона лева за бизнесцентъра на “Гурко” 1.

Иван Славков ще завежда дело срещу ВВС заради филма, който го компрометира като корумпиран.

Сульо съди пульо.

Тези дни обаче има и едно друго интересно дело, което е заведено не от кой да е, а от самия генерал Бойко Борисов. Нещастникът, който ще бъде съден, е второкурсникът Здравко от УНСС, а провинението му е, че пратил sms на генералния секретар на МВР.

На 8 декември миналата година в Кърджали, на студентски купон, някой съобщава, че има номера на главния секретар на МВР. Едно от момчетата решава да провери и се обажда, търсейки "Иван". От другата страна обаче мъжки глас го предупреждава да спре да се "закача". Десет дни по-късно немирникът Здравко отива на купон в Студентски град, където същата компания решава да прати SMS на този номер.

Около 2 часа през нощта генералът получава заплашително съобщение, сигнализира НСБОП и в края на краищата се установява, че номерът принадлежи на опасното лице Здравко. Така сега агресивният престъпник чака делото си, което няма да се учудя ако приключи с доживотен затвор или нещо подобно. Не става обаче ясно дали генералът се е отърсил от страха или все още го облива студена пот нощно време. Добра терапия в такива случаи е леенето на куршум или баенето от врачка.

Историята малко прилича на тази на “Вълшебника от Оз” - там имаше един лъв, който знаеше, че е цар на животните, обаче му се разтреперваха мартинките от всеки повей на вятъра. Така и генералът наш се почувствал застрашен от среднощното съобщение и след залавянето на рецидивиста побързал да заведе дело срещу него, така че да има поне един осъден престъпник в страната.

Моята позиция, както и на всички нормални хора, е категорично против изпращането на каквито и да били sms-и на политици и хора в държавната администрация, а и не само на тях, особено ако са заплашителни /sms-ите, не хората/.

Но все пак звучи малко смешно човекът МВР да съди някакъв току що излязъл от тийнейджърската възраст младеж с мотива, че се уплашил от съобщението, което получил от него.

Доста по-полезно ще е да накарат диването да извърши нещо обществено полезно или просто да плати някаква глоба. Да не говорим, че срещата с ген. Борисов си е достатъчно страшна сама по себе си.

Пък и цялата работа прилича на историите за осъдени младежи, хванати с няколко цигари джойнт, докато големите наркотрафиканти се измъкват като братовчеди на Худини.

Иначе искрено пожелавам на ген. Борисов да не получава подобни съобщения, защото страхът доказано не е полезен за здравето. А той определено ни трябва здрав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание