TV риалити

Какво може да гледа българският зрител, когато заседне пред телевизора в делничната вечер?
12 окт 2005 14:59,
TV риалити
Снимка: Corbis
От няколко дни си правя телевизионни експерименти. Какво може да гледа уважаемият зрител, когато заседне в 7 и нещо вечерта пред екрана, като в торбата слагам и предавания, и реклами. Обзорът е интересен.

19 часа, Треска за злато. Тук за половин час се случват доста занимателни неща, всички свързани с бързо и трескаво печелене на пари. Най-забавното е да гледаш как баба Надка от село X се опитва да спечели джакпота в размер на 100 хиляди лева.

Ало, здравейте, от Треска за злато сме. Не ва чувам. Намалете си телевизора. Гошооо, намали чиливизора. Много се вълнувам и много ви обичам. Добре, сега надолу или наляво? Мълчание. Ми, надясно. Не, не, не можете надясно. Надолу или наляво? Надка, вие гледате ли си телевизора? Ало, ало? Честито, спечелихте 437 лева. Благодаря, много ви обичам.

Рекламна пауза:
Пърдящи възглавнички. Превръзки, които те предпазват, когато се изправиш рязко. Салам. Стоматолог обяснява зъбни проблеми. Шоколадови бонбони, защото Мартин го направи!

Новини: Първо са тези по bTV, после тези по БНТ. С леки разлики е едно и също. По БНТ обаче има тегава заставка между водещите на централните новини и водещата на спортните.

Целта е да се получи профирна и елегантна връзка между новината за поредното показно убийство в София и мача на младежите ни с Малта, но не става. След неуверено интро, водещата обявява на зрителите да очакват спортните новини след малко, другите водещи пожелават едновременно „хубава вечер“ и завесата се спуска.

Рекламна пауза: Вафли. Милиони микроби, които не смятат да отстъпват. Кренвирши. Доктор Ана Суралова, която ходи по къщите и оглежда тоалетните /миналия рекламен сезон беше Яна, но аз пак я познах/. Я, русалка-а-а!

БНТ продължава с поредния епизод на руски филм. bTV пуска Красавицата и Отличникът, за да видим огромната пропаст между хубостта и интелекта и дали тя, пропастта, може да бъде запълнена докато сменяме гуми на колата.

Биг Брадър отново тече по Нова телевизия, където проследяваме колко спирала ще се размаже по лицето на Елена тази вечер. Рев, сополи, сълзи. Родителите на всички, въвлечени в тъпоъгълния любовен триъгълник, защитават своето си отроче. В директна връзка с Къщата виждаме как всички останали съквартиранти продължават да са в сянката на драматичните сърдечни терзания.

Всъщност въобще не виждаме останалите съквартиранти, тъй като Елена отново реве, а сватята, тъстовете и другите роднини до трета съребрена линия, спорят. Разбираме, че Миро наричал съпругата си смотла, докато самата Елена чете прочувствено писмо. И реве.

Рекламна пауза: Петко изсипва цяла табла с наденички и домати върху чистия чаршаф в семейния хотел. Стоматоложка обяснява зъбни проблеми. Кредити за къща. Мартин, ти да видиш, отново го направил. За кратко се появява и Кремена, с разресана коса.

Ситуацията продължава в същия ред още известно време, а след това зрителите просто включват Animal Planet, където няма истерични семейни драми и телелото, но пък могат да видят как се ражда антилопа гну насред саваната и как се спасяват коалите в Австралия. По-риалити от това - здраве му кажи.

Което, като се замислиш, е доста по-интересно и смислено от „коя е различната картинка – обадете се, чакат ви 200 лева“. И от „надолу и надясно, а сега наляво“. И от „мамо, надявам се и ти да ме разбереш“.

Е, разбира се, гледайки Hallmark или Discovery Channel, пропускаш златната възможност да разбереш как можеш да спечелиш пърдяща възглавничка. Но, както се казва, изборът е личен.

P.S. Мартин пак го направи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание