Мики, Микии Маус!

Искахме нещо приятно и затова измислихме малко мишле, тъжно като Чаплин - казва великият аниматор и режисьор Уолт Дисни
24 ное 2008 12:06, Петя Славова
9
Мики, Микии Маус!
Снимка: БГНЕС

Неговата съдба се е определила изцяло от щастливия заек Осуалд.

Първо Уолт Дисни мислел да го замени с кон, куче, котка, жаба и крава.

После се сетил за мишката - домашен любимец, която имал като дете в семейната ферма.

"Искахме нещо приятно и затова измислихме малко мишле, тъжно като Чаплин. Хората се смеят на Мики Маус, защото прилича толкова много на човек. Това е тайната на популярността му" - казва великият аниматор и режисьор.

И е така...

Преди 80 години анимационният герой се ражда доста грозничък, с големи черни уши и ходещ на два крака. Доста по-късно мишката, наречена Мики Маус, ще придобие повече човешки маниери.

На 18 ноември Мики стана на 80 години. Навърши тази сериозна възраст като най-известния киноперсонаж в света, но без да се разболее от алцхаймер, подагра или някоя друга старческа болест. Просто защото не остарява и продължава да радва най-малките зрители. Този факт не изненадва, защото зад неговия образ стоят около три милиарда долара. 

Всъщност първата поява на Мики е през есента на 1928 г., а в основата на неговото рождение е обичаен производствен конфликт. В студиото на Уолт Дисни се работи над популярния анимационен сериал за щастливия заек Осуалд, правата над който принадлежат на Чарлз Минсу от компанията Universal.

В края на 1927-а, след молба на Дисни да се увеличи бюджетът, един господин купува по-голяма част от персонала на неговата студия и милостиво обявява готовност за по-нататъшно сътрудничество с бъдещия гуру, но само ако той се съгласи на сериозно финансово съкращение.

Дисни  решава да приключи договора си по работата над Осуалд и да създаде нов персонаж.

Скоро е била готова нова студия, състояща се от трима души, единият от който е Уолт Дисни и още двама негови верни другари. Работата закипява.

Образът на животното, което преосмисли света, е измайсторено от тези тримцата за няколко месеца. То говори и танцува, весело гуляе и какво ли още не.

Съществува трогателна легенда, гласяща, че първоначалният образ на Мики Маус е изригнал от детските спомени на израсналия във ферма Дисни.

В началото мишката е изглеждала съвършено различна - Дисни нарича героя си с кошмарното име Мортимър Маус, но тук, както обичайно се случва в подобни дела, се намесила жена. Точно съпругата на Дисни – Лилиан,  дава идеята за Мики.

Първата поява на героя на екрана не минава с особен интерес от страна на публиката и остава незабележима за критиката. Така 15 май не става официалният рожден ден на Мики Маус.

Затова са необходими още няколко месеца упорита работа, за която е създаден филмът “Параходът Уили”. Той е анимационна пародия на филма с участието на Бъстър Кийтън, излязъл на екран на 18 ноември 1928 г. и станал отправна точка на биографията на ушатия мишок.

Още едно заслужено качество – това е първият звуков рисуван филм. В него Мики прислужва на борда на параход, командван от злия капитан Пийт. Той го накарва да бели картофи в кухнята, когато музикалните изпълнения на мишлето му идват до гуша.
   
В ранните си филми Мики си играе с вимето на крава в "Параходът "Уили" или похотливо преследва Мини Маус в Plane Crazy, като я принуждава да скочи от самолет, за да избегне целувката му.

След оплаквания на фенове режисьорът променя фриволното поведение на Мики Маус и той става идеален символ на зараждащата се империя на семейни развлекателни филми. Героят се променя и физически...

Вижте тук продължението на историята - с всички козметични и идейни промени в най-известния анимационен герой, както и българския принос към славата му

Ето и спомен от ранния Мики Маус и една от първите му срещи с Мини през 1928 г.

 



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Мирела Здравкова преди 13 години
ЧРД Мики!Нека още дълги години да ни радваш и никога да не остаряваш!Страхотен си!Винаги ще те обичам и ще ти се радвам!
8
2
 
0
 
! Отговори
ТонеФ преди 15 години
Аааа,б***ааси якото! Котарак изнасилвач,щраус алкохолик и мишка супергерой.Иначе до последния момент стоях на тръни и незнаех как ще свърши,с нетърпение очаквам излизането на другия епизод :D :P
7
1
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Честит рожден ден, Мики! Да ни радваш още дълго със страхотни филми и все така да си любим герой на всяко следващо поколениe деца. Винаги ще те обичам.
6
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако не знаете, стара новина е!
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Абе очевидно отгледал е прародителите ни, отгледа ни и нас.
4
2
 
0
 
! Отговори
edna преди 15 години
милата малка мишТка :)
3
2
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Браво на това малко мишленце, още поне толкова години да е на екран. Не мога да повярвам, че това хубаво филмче е от далечната 1928 година, та баба ми тогава е била едва на 4 годинки, но при комунзима кой ти е знаел за Мики
2
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Уааа, тоз мишок ще излезе набор на Лили Иванова бе? :) Иначе клипчето е желязно, умрях да се хиля!!
1
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Честит рожден ден, Мики! Надявам се да ни радваш и през следващите 80 години!