Държавата да регулира монопола върху големите киносалони!

Людмил Тодоров не знае дали новият му филм ще тръгне на голям екран
Обновена: 6 фев 2012 21:06 | 6 фев 2012 17:45, Петя Славова
53
Държавата да регулира монопола върху големите киносалони!
Снимка: Булфото

Със скандал тръгва премиерата на новия български филм на Людмил Тодоров „Миграцията на паламуда”.

На специална пресконференция преди официалната прожекция в кино Люмиер на 6 февруари, режисьорът обясни, че не знае дали филмът му изобщо ще тръгне по кината.

Причината се крие в нова акция, която авторът на „Любовното лято на един льохман”, „Емигранти” и „Шивачки” подема, след като собствениците на големите киносалони у нас му предлагат унизителни условия, за да пуснат новия му филм на голям екран.

Оказва се, че монополистите, които държат близо 90 процента от кинозалите в България, искат 70 процента от приходите. Заедно с другите разпространителски къщи процентите стигат 90-95. Така продуцентът, копродуцентът, авторът и държавата трябва да си поделят оставащите едва 5 процента.

Режисьорът припомни, че миналата година Министерството на финансите е направило ревизия на Националния филмов Център, за да разбере защо въпреки растящите приходи на българските филми в държавата - копродуцент отиват съвсем малки суми.

„Черешката на сладоледа, е че собствениците искат такси, за да допуснат изобщо един филм в залите си”, доуточнява режисьорът.

Сумата надхвърля 600 лв цена за един екран. Ако залите в България, за които монополисите отговарят, са 20-ина, всеки автор трябва да даде 30 хиляди лева, за да бъде изобщо допуснат филмът му до залата. Оттам собствениците на големи киносалони вземат още 95 процента от приходите.

Людмил Тодоров обясни, че разбира защо повечето му колеги са приели тези тежки условия. Но с това описа и решението си да постави „Миграцията на паламуда” в толкова неизгодна позиция.

Само така авторът вижда, че може да извади този проблем на показ и той да бъде разбран не само от обществото, а и от държавните органи, които трябва да направят така, че да регулират цената и да сложат край на така съществуващия монопол.

„Тези 12 милиона, отпуснати за българско кино идват от джоба на всеки един от нас", обясни Людмил Тодоров. Зрителите ще дадат по още 10 лв. на касата, ако изобщо филмът бъде допуснат до залите. Режисьорът подхвана още една трудна тема – каква продукция се предлага на българския зрител в същите тези големи киносалони – „най-пошлото” американско кино, а европейските продукции много бързо падат от екран.

Що се отнася до „Миграцията на паламуда", зрителите все пак ще имат възможност да го видят по време на София Филм Фест, с програмата пътуващо кино, както и на малкия екран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещо много си заблуден. От 20 години в България има свободен кинопазар, който работи като американския с изключение на това, че парите за българските филми ги дава държавата.Ама нека после да задължи и зрителите да ги гледат, та да може режисьорът да си избие филма.
46
0
 
0
 
! Отговори
почитател преди 12 години
До всички, които се пишат компетентни оценители на българското кино и си гледат американските *** бози:За разлика от американските продукции при нас не се залага на грандиозните ефекти подплътени с никакъв сюжет (един отива и "размазва" всички), а точно обратното. Още не мога да повярвам, че така се ощетяват създателите в България - 5%!!! Държавата определено трябва да се намеси. Нека ограничи процента от печалбите отиващ в собствениците на киносалони за родните продукции
45
1
 
0
 
! Отговори
sgt.Hale преди 12 години
Тоя филм сигурно и комисията в НФЦ го изгледала с досада....Самото заглавие казва що за арт-авангардистично недоразумение ще да е..
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подозирам , че един акъв като режисьорчето е тук и цъка минуси... всеки икса дъжавно ид а си получава праичките наготово, като предлага смао посредствени филми и товрби...Конкуренцията не е за всеки, особено за бг "режисьорчета". особено противопоказна е за въздухари , които си мислят че творят нещо, а насреща раждат само.. газове
43
6
 
6
 
! Отговори
555 преди 12 години
Кажете ми един свестен български филм от последните 22 гд. Всички са с насилия като се мъчат да копират американските екшъни с бандити, отвличания и насилия.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, наемането на салон струва пари, ама освен наемането да се взимат 95% от приходите!!! После смятайте кой стои зад АКТА - не производителите, а търгашите
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е така е, сага като приемат АКТаА и въобще няма да може да правиш филми. Авторските права ще ги държи "Чичо Скрудж" и киносалона ще е негов, и парите за филма ще са негови. Пусни си филма в мрежата промоционално за лев после за 5 лв. примерно и ще си избиеш парите, ако е добър филма. Ако не ... сори.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пусни го в Замунда и после ако е добър те сами ще те потърсят за договори. Ама като се знаеш какво можеш, ...как да рискуваш.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Салоните са празни, защото билетите струват майка си и баща си, и се разчита повече на наемите от закусвалните всякакви, отколкото от приходите от филмите. Най- скъпия билет едно време беше колкото кутия народни цигари, а евтините бяха на цената на една кифла. Затова предпочитам театъра, на половин цена от филмите, салоните винаги са пълни.
38
5
 
6
 
! Отговори
Сульо преди 12 години
Абе бате Бойко е умен пич - що не збрани да се дават пари на режисьори тунеядци? Който му се прави българско кино - има чужди фондове защитават си свръх хгениалните идеи там, и ако фондовете са убедени ( а това с БГ филми няма как да стане) ще дадат пари. Освен това трябва да питат Арени ко дали искат да разпространяват ПРЕДВАРИТЕЛНО (както се прави в белите държави) и после да правят нещо. Ама не - направил великия титан на мисълта Тодоров някаква *** с гръмко име и после се сетил ха ха
37
5
 
6
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
Посредствени филми, безсюжетни не ги наричам култура- нали говорим за пазар и конкуренция... нека по-добрите филми спечелят, а не по националност...какво като е наше? мен ме е срам , че е "наше"
36
3
 
3
 
! Отговори
деде преди 12 години
Бойко обича монополите.Той е мноооооого гладен
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 39 - и все пак не може да искаш толкова много пари за бг кино, за американско - да, но условията за наш филм, трябва да са различни. все пак говорим за нашата култура и това е важно
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По екраните се въртят филми които пълнят салоните. Снимането на филм не е безплатно, но този господин дали е запознат колко струва един киносалон, като оборудване, отделно наема или купуването на площта (обема)... 70% е много, но като се има предвид че бай-*** чака филма в замунда а не отива на кино и е успех ако салона се напълни на половина....
33
1
 
3
 
! Отговори
123456 преди 12 години
ШОУБИЗНЕС = ШОУ + БИЗНЕС Няма шоу няма бизнес
32
3
 
5
 
! Отговори
456 преди 12 години
Не мога да разбера какво се оплаква очевидно неговия филм няма да предизвика интерес в масовия зрител .
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ново двайсет - че нали уж пиратството ограбваше творците? Сега излиза че пиратите бъркат в джоба с някакви смешни стотинки. А потърпевши са... безкрайно оядените собственици на салони и разпространителски къщи. Е поне един посмя да си каже истината право куме в очи с ясното създание, че филма му няма да види бял свят по киносалоните.Сега остава да се сети, че филма може да се гледа и само онлайн подобно на Love.net - и да си прибере парите и отсвири монополистите...
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бате Любо дай малко паламуд ве, не се стискай ве, чаветата гладни, жената и той.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
30, коя американска продукция е глупава?! Междузвездни войни, Властелинът на пръстените? Хайде, кажи един бг филм от последните години, спечелил международна награда. Няма такъв- дисквалифицират ги още преди селекцията май поради *** сценарии, лоша игра, за режисура да не говорим, банални и нелепи сюжети...Просто не стават и след това реват за субсидии. Филм като "Време разделно" скоро няма да гледаме, спечелил гомята награда на фестивала във Венеция 89г
28
4
 
4
 
! Отговори
askhole до 30 преди 12 години
Извинявай много, но не се чувствам длъжен с моите данъци ( субсидии за такива псевдофилми) да стимулирам роно производство. Трябва да се стимулира качественото и ако ще ходим на кино само защото е бг, а не защото е хубав, просто не стимулираме по никакъв начин конкуренцията и креативността. Бг киното все разичта на най-грешната максима "изберете българското" и разчита на стара слава. Но добрите режисьори и актьори, които печелеха междунар. награди вече не са живи, а оснтанаха посредствените.