Холивуд, Боливуд...Уеливуд?

Столицата на Нова Зеландия се превръща в световен център на филмовата индустрия
Обновена: 16 ное 2012 09:20 | 16 ное 2012 07:06,
9
Холивуд, Боливуд...Уеливуд?
"Аватар" е най-касовият филм в света Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След световния успех на трилогията „Властелинът на пръстените“ столицата на Нова Зеландия се превръща в Меката на филмовата индустрия. Световната премиера на следващия хит, заснет там -„Хобит - неочаквано пътешествие“ е съвсем скоро, съобщава германският „Handelsblatt”.

Една малка страна с 4,4 млн. жители на края на света: Нова Зеландия определено не се славеше като център на успешна филмова индустрия. И точно този факт успя да промени режисьорът Питър Джаксън с таланта си за специални 3D ефекти в родния си град Уелингтън. „Световно чудо, една успешна история, която няма конкуренция“, така коментират неговите успешни продукции колегите от Американския филмов институт.

През 2010 г. Джаксън получава и титлата „рицар“ за заслугите си във филмовата индустрия.

А на 28 ноември Уелингтън отново ще стои под светлините на прожекторите: със световната премиера на „Хобит – неочаквано пътешествие“. Отново една трилогия от приказния свят. Филмът ще бъде пуснат масово в кината през декември и тогава феновете на специални дигитални ефекти могат да се насладят на ново приключение.

„Уелингтън е в сърцето на иновативната филмова индустрия“, ликува кметът на новозеландската столица Силия Уейд-Браун още през септември.  Ето защо Уелингтън ще бъде назован „Центърът на центъра на Земята“ през седмицата на премиерата.

И няма нищо изненадващо в това: филмовата индустрия се развива скоростно от години насам, дялът й в цялостните икономически резултати се удвоява от 2005 г. до 2011 г. с брутни постъпления от 1,4 млрд. новозеландски долара или почти 1 млрд. евро.

Развитието на Нова Зеландия като център на филмова индустрия започва още през 1896 г., когато французинът Жастон Мелие снима филма „The Vanishing Lady”, пише още Handelsblatt. Този филм е известен с това, че е първият по рода си със специални ефекти. Почти 100 години по-късно режисьорът Джейн Кемпиън печели цели три Оскара за новозеландския филм „Пианото“. По това време Питър Джаксън снима филми на ужасите, едни от които са „Bad Taste” и „Heavenly Creatures“. С последния Кейт Уинслет започва кариерата си.

Успехът на новозеландския режисьор започва през 1993 г., когато заедно със свой колега основават Weta Digital – една от водещите фирми в света на специалните ефекти. Успехът продължава с трилогията „Властелинът на пръстените“ през 2001 г. до 2003 г., след това „Последният самурай“, „Хрониките на Нарния“. Статистиката показва, че в Нова Зеландия са снимани 128 филма в рамките на само 9 години. За сравнение – от 1940 г. до 2000 г. са били направени 166 филма в страната.

Продукциите на режисьора са толкова успешни, че и Холивуд обръща поглед към далечната Нова Зеландия. Режисьорът на „Титаник“ Джеймс Камерън идва в Уелингтън през 2009 г., за да снима заедно с Weta Digital 3D-филма „Аватар“.

„В Нова Зеландия се развива една глобална индустрия“, споделя Камерън в интервю. Също и Стивън Спилбърг ангажира фирмата на Питър Джаксън за създаването на специални ефекти за филма от 2011 г. - „Приключенията на Тинтин“.

С „Аватар“ и „Завръщането на краля“ от трилогията "Властелинът на пръстените“ Уелингтън се превръща в център на най-касовите филми в света – „Аватар“ достигна печалба от $1,6 млрд., а „Завръщането на краля“ - почти $480 млн.

Столицата на Нова Зеландия се наслаждава на славата. Но предложението на Джаксън за 28-метрова табела на летището на Уелингтън с надпис „Уеливуд“ не се прие с голяма радост от жителите на столицата. Според тях градът им няма нужда да бъде представян като имитация на Холивуд, за да бъде успешен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
7
 
! Отговори
преди 11 години
И да резне лентичката!!!
6
3
 
8
 
! Отговори
преди 11 години
ББ веднага да направи Боковуд!!!
5
8
 
3
 
! Отговори
НПР преди 11 години
Всички се намираме в Педивуд! Защото обръщаме внимание на такива статийки!
4
4
 
2
 
! Отговори
pipinana преди 11 години
ne znaia , ima koi da re6i BOKO znae nai-dobre
3
0
 
3
 
! Отговори
мо преди 11 години
Кивиууд :)
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако дойдат тук ще кръстя софето на Троливуд.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
боянауд звучи по добре