Кината "Арена" и "Синема Сити" не са в картел

Двете вериги не съгласуват ценовата си политика, постанови КЗК
Обновена: 21 мар 2013 14:55 | 21 мар 2013 13:04,
31
Кината "Арена" и "Синема Сити" не са в картел
Снимка: Creative Commons

Няма извършено нарушение по Закона за защита на конкуренцията в отношенията между „Кино Арена“ и „Синема Сити“, постанови Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Двете вериги държат над 80% от киносалоните в страната.

Решението е било взето на заседание на регулатора на 13 март и беше публикувано в сайта вчера.

От съобщението става ясно, че КЗК е разгледала казуса след сигнала на Людмил Тодоров – автор и продуцент на филма „Миграцията на паламуда“. По време на премиерата на лентата той коментира, че двете вериги предлагат едни и същи условия за излъчването й. И двете компании са поискали такса от 625 евро без ДДС за извършване на дигитални прожекции и еднакво процентно разпределение на приходите от седмичните излъчвания.

Описаните практики обаче се дължат на наложилата се световна тенденция и представляват обичайна търговска практика, уточняват от регулатора. Проверката е показала, че авторът на филма „Миграцията на паламуда“ е получил обичайните за независим производител условия за разпределение на приходите, които не се различават от договорените за други български филми като „Шменти капели“ или „Мисия Лондон“.

Що се отнася до таксата за изготвяне на дигитално копие (625 евро без ДДС), то тя е световно установен модел за поделяне на разходите по преминаване към по-модерна технология на излъчване. Проверката на КЗК е показала, че таксата при „Синема Сити“ варира в зависимост от договорките с производителя, а при „Арена“ е твърда сума. Тези факти обаче не са достатъчни да се направи категоричен извод има ли споразумение между двете дружества за размера на таксата, допълват от регулатора.

Двете кина са дали и обяснения по отношение на цените на билетите за зрителите. „Синема Сити“ обяснява ситуацията с цените на оборудването за кинозали, които са еднакви за всички участници на пазара. Що се отнася до цените на билетите – компанията не ги е променяла от юни 2010 година насам. Няма и големи различия по отношение на цената на билета в различните зали от веригата в цялата страна.

От „Арена“ обясняват, че единствените приходите за кината са от продажбата на билети. „Спецификите на продукта не предполагат билети за един и същ филм да се купят два пъти, както е и невъзможно един и същ зрител да бъде едновременно в два различни киносалона“, заявяват от компанията и допълват, че при такава ситуация кината се съревновават за зрителите си и непрекъснато търсят начини да увеличават посещаемостта.

От КЗК също не откриват доказателства, които да подсказват, че ценовите политики се постигат въз основа на координация. Двете дружества обаче безспорно са информирани за ценовото поведение на конкурента си. Това обаче е факт заради прозрачността на пазара и вертикалната му интегрираност.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: КАРТЕЛКЗК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
plamenn преди 11 години
to imali v balgaria neshto koeto dan ee kartel ,razbirase che niama vsichkoe komersializirano ili e v nekkavi acociaci kzs to kak shte preznae che ima kartel -demek pak sa prospali ili ne im iznasia da kajat che ima sled kato ne vijdat strano che sa s edni i sashti ceni , dvete firmis e opravdavt che bilo praktika dran dran koga edinpat tia glupaci korympirani kzs shtesastanat na mesto da svarshta nekoi rabota sreshto kartelite v bg
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ещомусловиятаивдветекинасаедниисъщисъссигурностнямакартелноспоразумение!
23
2
 
0
 
! Отговори
сульо преди 11 години
Рекнаха ли му го на кинобоклука Людмил тодоров? Хак да му е на него и на всичко кинобоклуци в България. Нека да им ВЗЕМАТ пари за да им дават редките бози в кината.ДА се благодарят , че още не е забранено със закон показването на български филми...Нека да им е гадно на всички български кинобоклуци !!!
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 25В Северна Корея не е така. Спокойно можете да отидете с гаджето ти там да си живуркате на евтенийка :))
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в бг бизнесът е сбъркан он неразчита на оборот а на надценка !
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Унищожиха старите киносалони и построиха нови по американски образец. Цените са свръх високи, и да искам, не мога да си го позволя. Гледаш в къщи на компютъра и това е! Лошото е, че младите хора с ниски доходи или безработни няма къде и момичето си да заведат... Интереса на частника иска печалби и пак печалби, нисък разход за труд и високи цени. Интереса на частника винаги е в разрез с обществения.
19
0
 
4
 
! Отговори
КЗК = корупция преди 11 години
Номер 15 е прав. Във Варна стана същото!!
18
2
 
11
 
! Отговори
darcas преди 11 години
Щом предлагаш едни и същи продукти на една и съща цена, и сте само 2-3 играчи на пазара, това е дефиницята за КАРТЕЛ бе мама ви проста корумпирана от Комисиите за клатене на топки! И на вас ще ви е.ем майката!
17
2
 
4
 
! Отговори
Manuelle преди 11 години
Муки, за мен е "грутесно" възрастни хора да са толкова неграмотни, ама да имат претенции към някого и нещо, ама нА. А тия с пуканките и колите сте най-големите противняци, заклевам се. По-гнусни са само начосите, накиснати в кетчуп. Дори и най-страхотния шефьовър да дават, оно няма да спре да хрупа, ако може и през *** ще ги инхалира тия пуканки, кока-коли и прочее ***. Никой не те кара да даваш пет ле'а за простотии, с които като капак пречиш на хората, които са отишли да гледат филма.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички са в картел. Много ми е чудно как тая измислена комисия установява има ли - няма ли.
15
1
 
15
 
! Отговори
П.С.Ц преди 11 години
Cinema ruse беше открито дек.2010г.От тогава съм ходил може би 20 пъти предимно в часовия пояс от 17:30 до 21:00.Повечето пъти в залата имаше около 20 човека.Да не говорим, че няколко пъти сме били под 10 човека.Ср.раб.заплата в Русе е със 175 лева под средната за страната.Мисълта ми е че политиката на кината е сбъркана.Те предпочитат в залата да има 10 човека по 8лв=80лв.Вместо да има 50човека по 3лв=150лв. Ако киното беше мое бих експерементирал за 2 седмици с ниски цени.
14
0
 
7
 
! Отговори
Vanich преди 11 години
А вие, може ли да сте едноврменно на майка си у п*тката и на баща си у г*за, а?!?!??!?
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е то от КЗК да не би да се очаква нещо друго.
12
2
 
7
 
! Отговори
_ преди 11 години
Глупости на търкалета.Кината по цял свят печелят основно от пуканки и прочие съпътстващи бизнес дейности.Приходите от билети са минимални. Само в България киното взима повече от билета, отколкото собственика на правата.
11
0
 
3
 
! Отговори
до Коко преди 11 години
Ако не се държиш като *** навън, никой не те гледа като такъв. Ако си си учил и си работиш като бял човек, навсякъде си те гледат като такъв
10
1
 
23
 
! Отговори
Муки преди 11 години
С картел или без, кино билетите са просташко скъпи за българския стандарт. Грутесно е в тази бедна държава 1 билет+пуканки и кола да е 15 лв. Да не говорим, че в София някой методично закри всички стари кина и на пазара се вихрят само две вериги, в чийто салони, за да се добереш, трябва да минеш през цял МОЛ или през дузина пицарии и кафенета. Мъка :(
9
2
 
20
 
! Отговори
Jonjo преди 11 години
КЗК е сред най-корумпираните и ибрикчийски организации в България. Срам!
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има и лесен вариант- Сигнал в Европейската комисия, и от там те решават има ли картел, няма ли.
7
2
 
19
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
Аз смятЪм че народа е в картел - наговорили са се да взимат 350 лева, купуват най евтиното и най-подозрителното е че напоследък се събират на едни и същи площади в едно и също време. Намирисва на картел Веднага КЗК за се сезираПоздрави от Сидни, скоро ще ви направя едно картелно клипче спецялно за днес.бг.
6
0
 
4
 
! Отговори
коко преди 11 години
НЕ , НЕ КАЗВАМ, ЧЕ зависятдоходите ми от киноиндустрията. Точно обратното- повече доходи, по-често на кино. ПРОСТО ТОВА Е СВЕТОВНАТА ТЕНДЕНЦИЯ- ЦЕНИТЕ СЕ УЕДНАКВЯВАТ, а работните места- отиват там където е най-евтино...и дори страни като САЩ си патят от това- но както им казали от "Електролукс"- това, че ни махате данъците за н години, не може да компенсира, че като преместим завода в Мексико- вместо 8, ще плащаме на работниците 1.70$ на час... тъжно, но факт...