От първо лице: Кое е истина и кое измислица в сериала "Чернобил"

Ликвидатори си спомнят: Не сме пили водка, даваха ни Пепси
Обновена: 11 юни 2019 16:41 | 8 юни 2019 13:56, Елка Василева
264
От първо лице: Кое е истина и кое измислица в сериала "Чернобил"
Владимир Бардалим. Снимка: Дойче веле

Не са носили предпазно облекло, пили са Пепси, а не водка и доброволно се качвали повторно на най-опасния покрив на света - ликвидатори на Чернобил разказват кое е истина и кое е измислица в нашумелия сериал "Чернобил".

„Имаше ред. И никой не се е разхождал около ядрената централа в цивилни дрехи", обяснява 72-годишният Владимир Бардалим, с когото гледаме нашумелия американски сериал "Чернобил", разказва в репортаж Дойче веле.

Бардалим е един от хората, на които навремето е било възложено ликвидирането на Чернобил.

"Палатките приличат на това, което помня", допълва той и още веднъж подчертава, че в района е царяла военна дисциплина.

През 1986 година Владимир Бардалим е майор в инженерно-сапьорните войски и служи в град Каунас, в Литва. На 1 май същата година, само няколко дни след аварията в Чернобил, изпращат батальона му на мястото на инцидента.

Разбрал, че аварията е сериозна, когато видял как заради операцията посегнали към военна техника, която дотогава била пазена в склада като „неприкосновен запас". След използването ѝ тази техника остава завинаги в Чернобил - послужила е за изсичането на горите около централата, чиито дървета първи поемат радиацията.

"Нито сме носили предпазно облекло, нито сме пили водка"

Но да се върнем към сериала, който ни показва военното градче, из което обикалят хора, облечени в костюми за химическа защита. „Никога не сме ходили с такива дрехи - беше толкова горещо, че това не би било възможно. Първоначално ни дадоха специални облекла, нещо като мушами. Но жегата просто не допускаше да ходим с тях - само след седмица ги свалихме и облякохме обичайните си униформи", спомня си Бардалим.

Русия недоволна: Шедьовърът на HBO "Чернобил" е карикатура!

През това време на екрана разтоварват кашони с водка. „Нищо подобно не помня. Още в самото начало, когато пристигнахме, имаше червено вино. Но след това го прибраха и ни даваха само минерална вода и Пепси-Кола", разказва очевидецът на събитията.

По неговите думи по онова време е бил установен сух режим, а селските магазини са имали забрана да продават алкохол на военните. „Войниците търсеха и намираха домашна ракия из евакуираните села - по дворовете, под кучешките колибки. Мнозина от тях бяха местни и знаеха къде да търсят скривалищата. Аз не възразявах, само молех вечерно време да не вдигат шум."

Сериалът, който бие всички рекорди

На най-големия кинопортал IMDB.com сериалът „Чернобил" вече има рекордно висок рейтинг, което се дължи в голяма степен на историческата му достоверност. Владимир Бардалим не оспорва достоверността на продукцията, но не крие, че не е успяла да го спечели.

Още по темата

На друго мнение е Елена Давидова от Минск. Лекарката, която е преглеждала хората в зоната на Чернобил няколко месеца след аварията, харесва сериала.

„Той съвсем не е лош - и с драматизма, и с емоционалността си. Разбира се, глупости не липсват - като например използването на обръщението „другарю" с повод и без повод. Но въпреки това в него има и много истина", отбелязва Давидова.

Посещавала е показаната в сериала знаменита Шеста болница в Москва, където са лежали болните с най-тежка форма на лъчева болест. Филмът представя тази болница напълно адекватно, разказва лекарката и обяснява, че не се дразни от предизвикалия много спорове епизод, в който една от героините трябва да плати подкуп, за да я пуснат при смъртно болния ѝ съпруг.

"Цели пет години се опитвах да забравя"

Една от най-емоционалните сцени в сериала (минута и половина без никакъв монтаж) показва заетите с ликвидацията спасители, които свалят графита от покрива на централата. За тази минута и половина ликвидаторите получават едва ли не критична доза радиация.

Владимир Бардалим също е бил на покрива и твърди, че неразборията е била много по-малка от показаната. Той си спомня, че на територията на централата е бил поставен макет на покрива в реални размери, за да могат хората да се подготвят и да знаят към коя част на покрива да се насочат.

А на връщане долу ги чакали с пачки пари, като размерът на сумата бил в зависимост от чина. Имало хора, които доброволно искали да се качат отново. Разрешавали им и те отивали за още минута и половина, за още една доза. Обяснението за безразсъдството им се крие във факта, че опасността е била невидима. „Радиацията не се вижда. Никакъв стълб, насочен към небето (какъвто е показан във филма), не е имало. Чак по-късно започваха световъртежите, повръщането и всичко останало", обяснява Бардалим.

В неговия батальон още първата година умират една трета от войниците. Бардалим предполага, че се е спасил, защото е отраснал в Кировоград, където се добива уран. Мъжът смята, че покрай това се е сдобил с някакъв имунитет.

Елена Давидова пък няма да забрави колко сплотен е бил екипът, в който е работила. И с какво уважение се отнасяли хората към тях. Но едва на третия път е могла да намери сили да изгледа докрай епизода, в който става дума за лъчевата болест.

За мнозина от ликвидаторите преживяното в онези дни си остава и до днес непреодолима травма. Един от тях прекрати разговора с нас още след първата минута: „Извинявайте, но цели пет години се опитвах да забравя всичко това".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
6
 
4
 
! Отговори
25 преди 4 години
Франсетата разбират само от жени и от вино..................освен това са много добри да крадат уран, злато, диаманти и нефт от бившите си африкански колонии...........знаем ги тия лицемери!!А френското лоби и политици като Мария Габриел са много вредни за България!!!
143
0
 
6
 
! Отговори
До 154 преди 4 години
Има филмИ за фукушима. Ама явно и ти не знаеш как се търси в нета. Пишеш Фукушима филм или фукушима муви и ти излизат няколко. Разбира се трябва да е н английски
142
4
 
5
 
! Отговори
25 преди 4 години
Франсетата нищо не разбират от ядрена енергетика................въпреки че радиоактивността е открита от французин (Анри Бекерел).............но сега Сорбоната (някога славен университет) е един третокласен университет на нивото на ТУ - Варна!!!
141
0
 
3
 
! Отговори
До 139 преди 4 години
Първо, сигурен ли си че споменатите от теб медии не са говорили по темата. Следиш ли ги ежедневно от години. Търсил ли си инфо? Или щом ти конкретно не си видял то не съществува? Щото с едно кратко търсене веднага излязе статия от дойче веле, в която цитират академик акаденмик от РАН който говори, за от 1440 000 до 1 600 000 жертви заради радиацията. Научете се да четете преди да правите внушения.Иначе е като шопът такова животно няма
140
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя филм обърква плановете на руската мафия и българските продажници за натрапването на убийствения за България руски енергиен проект АЕЦ Белене, затова сега е подета кампания за оневиняване на Русия и атомната енергетика. Всички ядрени проекти по света са спрени от години, а на нас руската пропагада ни проглуши ушите че тоя щял да строи оня щял да строи само и само да ни вкарат в кошарата пък след това ще има голямо доене. Света се ориентира към ВЕИ в комбинация с акумулаторни централи.
139
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"А защо няма филм за Фукушима?" защото реакторите са американски! някак не върви!
138
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...защото е отраснал в Кировоград, където се добива уран. Мъжът смята, че покрай това се е сдобил с някакъв имунитет" О, боже... имунитет срещу радиацията... Този човек наистина ли е толкова глупав!?!?!? Поздравявам го за това, че е помогнал, но...това изказване е умопомрачително...
137
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Във филмите им и космическите кораби винаги издават звук и грохот в космоса..." това се прави с цел да не заспят зрителите от космическата тишина!
136
1
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 4 години
Още едно експертно и аргументирано мнение. Нищо, че във Франция има 58 реактора, всичките местно производство. Без да броим изнесените в чужбинаИ по този показател страната е на второ място след сащ. Голямата Русия експлоатира 34. И с тези реактори няма инцидентис тежестта на чернобил фукушима три майл айлънд.Ама нищо де франсетата нищо не разбират от ядрена енергетика. Вземи заълчи, че ставаш смешен.
135
8
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 4 години
При соцаилизма само некадърниците заемаха високи постове затова ставаха аварии и хората живееха зле, а сега при евроатлантизма и демокрацията високи постове заемат само кадърните хора с евроатлантическа ориентация и живеем добре и не стават аварии.
134
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя филм няма нищо общо с истината................поредната антируска пропаганда!!!
133
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо само по дойче веле се води такава дива рекламна кампания за филма, докато в другите медии почти не се споменава?
132
1
 
1
 
! Отговори
25 преди 4 години
Японците нищо не разбират от ядрена енергетика, много са зле техните ядрени специалисти явно, за да допуснат такава трагедия във Фукушима , докато БГ ядрени специалисти са на световно ниво!!!
131
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Руснаците защо не направиха до сега достоверен филм ами спаха" - Защото е вулгарно да се прави зрелище за удоволствие от страданието на истински хора.Защото такива махленски стереотипи хвърляни безсрамно радват само простаците.
130
0
 
7
 
! Отговори
По-далече от Азия преди 4 години
Не трябва да се вярва на Русия и Китай. Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
129
4
 
4
 
! Отговори
25 преди 4 години
Само Русия и Канада произвеждат ядрени реактори , които могат да се използват в АЕЦ за производство на електроенергия..................има и други страни, които произвеждат експериментални реактори(например за медицински цели), но това е друга тема!Канадските реактори за пълна трагедия, с тежка вода............ако гръмне канадския реактор в АЕЦ-Черна вода(Румъния).........ще си говорим от другия свят, защото няма да има Балкански полуостров!!!
128
8
 
6
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Японците охлаждат активната зона във фукушима с проточна вода и цялата радиация се излива в океана, японците не им се дават няколко милиарда за циркулираща система за охлаждане пък и течението ще отнесе проблема при някой друг, фукушима е нанесла много повече вреда на природата от чернобилската аец ,обаче там се мълчи защото реакторите са американски
127
6
 
1
 
! Отговори
25 преди 4 години
Френски ядрени реактори.....................хаха................голям смях.................те франсетата освен от жени и вино, от друго не разбират...............много си зле!!!
126
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 119А какви по точно данни има за хората които са се разболяли в последствие от аварията в Чернобил, освен спасителите които са били на място, за тях още тогава руснаците изнесоха точния брой. Защо свободните медии като Deutsche Welle, CNN, BBC, Reuters, Fox и многото други свободни медии при демокрацията не изнесат тези много данни дето ти ги има?
125
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде...почна медийната война на русофилите...да ни убеждават...колко не бил верен сериала.