"Козият рог" е бил на крачка от "Оскар", но защо не е взел статуетката?

Филмът и екипът са срещали сериозна съпротива
18 мар 2021 13:05, Петя Славова
119

Номинацията на Мария Бакалова за "Оскар" събуди спомените и за други постижения на българското кино. Преди 49 години "Козият рог" е напът да бъде номиниран в категорията "Най-добър чуждестранен филм". Това обаче не се случва, припомня Bulgaria ON AIR.

"Козият рог" – смятан за върхово постижение в българското кино, е единственият, който попада в селекцията за "Оскар" до този момент. Невена Андонова - дъщеря на режисьора Методи Андонов, която влиза в ролята на малката Мария, разказва, че най-вероятно филмът е забелязан от членове на Американската академия.

Но на крачка от успеха надеждите за голям пробив са попарени.

"Академията тук не получава отговор. Дипломатическата мисия в София се свързва с киноцентъра и го иска отново. Но не го дават", каза дъщерята на Методи Андонов.

Версиите са две.

"Въпреки че има статут на номинираност, изобщо не е пратено копието, другата версия е, че е технически негодно копие, без звук", допълни тя.

Точната причина и до днес не е ясна.

"Или са чисто партийни комунистически съображения, или някакви хора в българска кинематография са му попречили по професионални колегиални причини", коментира още Невена Андонова.

Филмът и екипът са срещали сериозна съпротива.

"Хонорарите на Методи Андонов и Николай Хайтов е трябвало да бъдат над 150 000 лева, нещо нечувано. Променили са този тип наредба, за да не се дадат тези пари", допълни тя.

"Козият рог" печели европейска слава, продаден е в над 60 държави. Дори се говори, че е в личните колекции на Франсис Копола и Педро Алмодовар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
11
 
! Отговори
до 22 преди 3 години
Това което казваш е много грозно и абсолютно невярно първо хората не са избягали от добро и второ добре че са те че знаеш ли колко гърла хранят в България и си купуват имоти.
23
9
 
9
 
! Отговори
Ганьовци преди 3 години
Та така размазали са психиката на хората с тея Соц. Филми не че сегашните бози стават. И все пак в комунизма не се живяло толкова зле както се опитват некви да втълпяват. Те сега са първи Боковисти тука всички да от номенклатурата предишна. Максимум 10 добри филма има от соца от демокрацията няма и толкова ... сигурно друсало-мафиотския сериал Под прикритие е топа сметайте какво житейско падение .
22
5
 
23
 
! Отговори
До Ганьовци преди 3 години
Ти не си ***, ти си мохамед. И чиста истина е филма. Как са крали и насилвали турците. Какво ги защитаваш? Такива като тебе далеч от България по добре.
21
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрян е заради бруталните порно сцени пред малки деца. Хем изнасилвачите не са наказани, а лицата им се видяха ясно -Това бяха Тодор Колев, Климент Денчев, Стефан Мавродиев и тн. Никой от тях не беше осъден.....
20
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трудно е за гледане, аз всеки път рева. Не знам дали е мазохизъм но го гледам от време на време. И децата на българите трябва да го гледат задължително в училище, в часа по история.
19
12
 
12
 
! Отговори
Паметлив преди 3 години
Те ни държаха в плен десетки години. Какъв ,,Оскар''? За БКП и КПСС напомням.Ама днес все още има хора,които вярват , че всичко било -,,ХОРОШО" при нашият модел социализъм, та ще гласуват за БСП-приемника на комунистите.Ние стомана леехме за СССР. ,,Оскар" ....,но на 36 септември...
18
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички, които избягаха от България да не ми веят знамена и да ми говорат колко обичат родината! ЛИЦЕМЕРИ!
17
13
 
12
 
! Отговори
Ганьовци преди 3 години
*** да ви питам на вас Любимият ви филм е ,,Време разделно нали и той е за Оскар избрахте го по БнТ за филм на столетието .... как ви манафат там 500 г жертвичките с такова Сервилно отношение Бойко и подобни кюрди ще ви манафат още 500г . Как няма да избягам да носа тоя срам до живот , вечните мрънкачи и жертви на обсоятелствата. Тоя филм същата простотия - изнасилвания , сервилноста на попа и др . Как па не избраха с Деца на Море и наистина Парцалев дето е актьор за 2 Оскара .
16
4
 
8
 
! Отговори
До Ганьовци преди 3 години
Хубаво е че няма да оставиш поколение!!!
15
11
 
7
 
! Отговори
ИВАН ПиШМАн преди 3 години
Трудно е това за гледане.Става само да си накажеш децата
14
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Озвучаването на българските филми е екзистенциална трагедия. Да не говорим и че сегашните актьори фъфлят и нищо не им се разбира, щото не учат сценична реч. Пример-Ромът Ачо, който/О, Боже/ е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА АРТИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ !О, Небеса......
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някога театъра и филмите бяха с нагаждачите от партията, връзкарите, шуробаджанаците и т.н. удобни хора наши хора и играеш не играеш заплата взимаш това още не е изчезнало , например бнт което има персонал 5 пъти повече от снн и сега ако пуснете бнт 3 ще видите как дават някакви мачове и ги повтарят по 10 пъти, които никой не го интересуват, просто всичките бнт-та трябва да се окрупнят в едно , а персонала да се оптимизира с 80 надолу.
12
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Филмът изобилства с диви, нечленоразделни звуци, особено в първите 20 минути.Дивашка работа, диви хора1Ако са му обърнали внимание, то е точно заради това - заради екзотиката. Животът на някакви *** от някакво диво място!
11
9
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Чебурашка,*** според теб и българския филм "Селялинът с колелото"е трябвало да бъде номиниран за "Оскар"или другия български филм "Преброяване на дивите зайци"нещастници.
10
16
 
13
 
! Отговори
професор пръц преди 3 години
Играта на актьорите е все едно са ги хванали от улицата...от въспитание не казвам-лудницата...
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
31 години няма БКП и КПСС пък филм за Оскар пратихме ли и кой ни е виновен? Жалба по младост
8
27
 
12
 
! Отговори
Ганьовци преди 3 години
Много сте зле типични Балкански мазохисти , аз за това избягах от *** прости и зависъливи роби точно като героят КараИван във филма . И в кой точно жанр шеше да спечели Оскар козията рог - хорър и Клане . Във филма има само комплекси за малоценост .... изнасилвания , убийства и простотия продължавам да стоя зад думите си . Естествено е и художествена измислица слава Богу. Сега е актуален всъщност в опита на Бащата да възпита ЛГТБ камикадзе хаха. Такава ви е народопсихологията ...
7
10
 
11
 
! Отговори
факт преди 3 години
Голям праз, на никой не му пукаше за България.
6
2
 
13
 
! Отговори
Най- преди 3 години
Най- продаваните филми тогава са "Козият рог" и "Демонът на империята"
5
46
 
18
 
! Отговори
Ганьовци преди 3 години
Абе хаховци как тая тъпотия ще вземе Оскар . Поредните *** че то озвучението му е като за нямо кино от времето на Чарли Чаплин, дори и субтитри да му сложат какъв е сюжета некъв ревнив баща психар дето и оряза косата на щерка си и после от злоба ги запали в плевнята ... само овце и насилие и простотия във филма . То и сега общо взето е същото де живота е Бг .