"Козият рог" е бил на крачка от "Оскар", но защо не е взел статуетката?

Филмът и екипът са срещали сериозна съпротива
18 мар 2021 13:05, Петя Славова
119

Номинацията на Мария Бакалова за "Оскар" събуди спомените и за други постижения на българското кино. Преди 49 години "Козият рог" е напът да бъде номиниран в категорията "Най-добър чуждестранен филм". Това обаче не се случва, припомня Bulgaria ON AIR.

"Козият рог" – смятан за върхово постижение в българското кино, е единственият, който попада в селекцията за "Оскар" до този момент. Невена Андонова - дъщеря на режисьора Методи Андонов, която влиза в ролята на малката Мария, разказва, че най-вероятно филмът е забелязан от членове на Американската академия.

Но на крачка от успеха надеждите за голям пробив са попарени.

"Академията тук не получава отговор. Дипломатическата мисия в София се свързва с киноцентъра и го иска отново. Но не го дават", каза дъщерята на Методи Андонов.

Версиите са две.

"Въпреки че има статут на номинираност, изобщо не е пратено копието, другата версия е, че е технически негодно копие, без звук", допълни тя.

Точната причина и до днес не е ясна.

"Или са чисто партийни комунистически съображения, или някакви хора в българска кинематография са му попречили по професионални колегиални причини", коментира още Невена Андонова.

Филмът и екипът са срещали сериозна съпротива.

"Хонорарите на Методи Андонов и Николай Хайтов е трябвало да бъдат над 150 000 лева, нещо нечувано. Променили са този тип наредба, за да не се дадат тези пари", допълни тя.

"Козият рог" печели европейска слава, продаден е в над 60 държави. Дори се говори, че е в личните колекции на Франсис Копола и Педро Алмодовар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
10
 
17
 
! Отговори
То тогава преди 3 години
При бай Тошо цялата култура му се въртеше окло к..... а
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Програмата GPT-3 може да "пише" плоски журналистически статии на нивото на този сайт и дори филмови сериали със сюжет и развитие, но проблемът е, че те дори не са на нивото на турски и бразилски сериал създадени от човек. За това след голямото зануляване когато всичко ще се контролира от изкуствен интелект, нивото на хората трябва да бъде свалено до нивото на изкуствения интелект, хората трябва да бъдат механизирани и да се превърнат в cкотове-биороботи.
62
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 1989та години в България имаше изкуство и култура.
61
5
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До KromТочно това е големият проблем на света. Света върви към ''идиокрация'' (гледай този филм на братята Коен). Милиарди в ютуб слушат и гледат видеото на Деспасито, а Вагнер - няколко ''нещастни'' милиона. Но в света винаги е имало елит и винаги е имало популярни.
60
7
 
9
 
! Отговори
лесно е преди 3 години
Щото имахме велики филми.Днес нямаме и затова лансират някоя *** за Оскар.
59
1
 
4
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До *** - намерил си малко свободно време между чистенето на два ке.нефа за да ни по.върнеш размислите си? Запази ги за себе си, подтиснато човече. Никой от нас не е отговорен за това как се чувстваш. И на никого не му дреме за "следобедния" ти чай!
58
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредните комплекси.Защо Козият Рог не бил получил Оскар?Боже,мой,вие давате ли си сметка колко сте ***.Скоро всичко ще се пръсне на парчета и целия ви Холивуд ще отиде под водата,където вече му е мястото.
57
11
 
9
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Вуйчо Ваньо - а ти си най лошия продукт на българщината. Злобен, завистлив, бездарен и анонимен. Виж сега, това "дете" Бакалова, го знае вече целия цивилизован свят. Теб - за радост - никой. Злобата разяжда драги. Несъмнено след като си се кръстил на герой на Чехов, страдаш от псевдо интелектуални напъни. Но, само напъни. Сигурен съм, че Бакалова я чака бъдеще в киното. А ти продължавай да хейтиш.
56
2
 
14
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
E, сега ще спечели Оскар, доколкото си спомням филма, има транссексуален момент-бащата възпитава дъщеря си като момче.
55
1
 
1
 
! Отговори
Добре де преди 3 години
До ГаньовциНие може и да сме такива, но вие какъв сте? С този следобеден чай, не сервилничите ли?
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** Свободен си да напуснеш. Прав ти път, крива ти пътека
53
14
 
6
 
! Отговори
Ганьовци преди 3 години
Вие винАги сте били сервилни мижитурки , като ви кажат истината в очите почвате да нападате джафкате като бити песове. Тва ви е защитната реакция бочко бибочко за тва ви гледка , лаеши пумяри дето не хапете .... където трябва държани на каишка хаха айде лек ден от мен Време е за следобеден чай .
52
3
 
5
 
! Отговори
До Вуйчо ваньо преди 3 години
тотален инфантил те е събрал от земята с вилицата!!!
51
4
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
Обидните към България и Българите са на почит в тази "медийна" група!!!
50
7
 
18
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Оня ден гледах Бакалова в интервю.Еми то си е дете още, тотален инфантил, не пропусна да "изпусне" няколко реплики на american english, което не разбрах с каква идея го направи, много приказки и нищо смислено не каза.Хванали да играе тъпачкатта в безспорно *** филм с който юдейте се присмиват на арабите, и тя нашата си повярвала вече. Глобуса се размина, ама сега като вземе Оскара охаааа.Малиии, за нея песни ще се пеят и хора ще се вият във всяка махала.
49
1
 
5
 
! Отговори
До 53 преди 3 години
Пpocяците и беззъбите са от твоя "етнос"
48
2
 
4
 
! Отговори
до ганьовци преди 3 години
А ти от къде си?! Да не си роден в Бъкингам?!
47
2
 
3
 
! Отговори
До Ганьовци преди 3 години
А от къде взимаш помощи бе ***
46
13
 
13
 
! Отговори
Ганьовци преди 3 години
Злобарите в Бг се редят за 50 лв и си продавст г_за и душата , вижте се в какви мижитурки сте се превърнали бе за 10 г. Къде стигнаха съседите ви къде сте вие България прилича на Диарбекир - гладни , просяци беззъби хора , мръсотия. Андрешковска кал в Сф . Бе погледнете една Гърция , Румъния всички даже една Сърбия на границата се вижда разликата ... на Калотин бездомни кучета , непрано знаме и изоставен офис на ВМРО е тва сте вие в очите на нормалния свят некъпани *** Чърчил го е казал
45
2
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
В турция и сега е така