"Козият рог" е бил на крачка от "Оскар", но защо не е взел статуетката?

Филмът и екипът са срещали сериозна съпротива
18 мар 2021 13:05, Петя Славова
119

Номинацията на Мария Бакалова за "Оскар" събуди спомените и за други постижения на българското кино. Преди 49 години "Козият рог" е напът да бъде номиниран в категорията "Най-добър чуждестранен филм". Това обаче не се случва, припомня Bulgaria ON AIR.

"Козият рог" – смятан за върхово постижение в българското кино, е единственият, който попада в селекцията за "Оскар" до този момент. Невена Андонова - дъщеря на режисьора Методи Андонов, която влиза в ролята на малката Мария, разказва, че най-вероятно филмът е забелязан от членове на Американската академия.

Но на крачка от успеха надеждите за голям пробив са попарени.

"Академията тук не получава отговор. Дипломатическата мисия в София се свързва с киноцентъра и го иска отново. Но не го дават", каза дъщерята на Методи Андонов.

Версиите са две.

"Въпреки че има статут на номинираност, изобщо не е пратено копието, другата версия е, че е технически негодно копие, без звук", допълни тя.

Точната причина и до днес не е ясна.

"Или са чисто партийни комунистически съображения, или някакви хора в българска кинематография са му попречили по професионални колегиални причини", коментира още Невена Андонова.

Филмът и екипът са срещали сериозна съпротива.

"Хонорарите на Методи Андонов и Николай Хайтов е трябвало да бъдат над 150 000 лева, нещо нечувано. Променили са този тип наредба, за да не се дадат тези пари", допълни тя.

"Козият рог" печели европейска слава, продаден е в над 60 държави. Дори се говори, че е в личните колекции на Франсис Копола и Педро Алмодовар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
6
 
18
 
! Отговори
Ретроспекция преди 3 години
Филми с номинация за Оскар:През 1982г - "Куче в чекмедже"През 2020г - "Евро в чекмедже"
43
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Мария Бакалова беше малко по-умна, сама щеше да се откаже от номинацията, защото те буквално се подиграха с нея и я използваха като една ттъна балканска п ростачка, която да изиграе ролята в този уникално безумен филм.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МагдебургМного добре казано!
41
4
 
7
 
! Отговори
до 41 преди 3 години
Нямало БКП. Как да няма - има и то две. бкп1 =БСП и бкп2= герб.Както и цска уж няма ама има две.
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Невероятно изпратили го за участие и с действията си за легализиране на продукцията как произведена в единствената държавна кинематографична компания за странатасами си го цензурирали за евентуално представяне на престижна награда за най-добър чуждестранен филм от представените много други по националност в тази категория филми,което е умопомрачително за отношение към представено собствено произведение за достижение на конкурсни начала пред организирана експозиция на световна културна изложба.
39
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля,не сравнявайте " Козият рог " и извратените американски еднодневки !Имайте достойнство и пазете националните ценности !кому е нужен тоя кич, джендеризъм , перверзии, евтини сеири с менструални изливи ?
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Златната къпинкаДо сега не знаех, че съществува подобно недоразумение.
37
8
 
5
 
! Отговори
Ганьовци преди 3 години
Пурковци за вас Пурко е за Оскар ... точно такива сте Господинчовци за един ден даже и за половин и за толкова не струвате дето ме храните от злоба . Озлобени пурковци търкайте бюлетинка на Гроб и мечтайте за американките о йе докато сте затънали в *** айде със здраве .
36
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пука ни за оскарите на юдейския Холивуд. Примерно не съм гледал по голям комедиен актьор от Тодор Колев. И какво като няма Оскар. Той е гений. А само той да беше. Съзвездия имахме, не проблясъци.Сега се лансират бози ала Борат и Супер мен срещу супер на супера, художници дето трябва пояснение какво е намацано, писатели ала Хари Потър и всякакви халтури. И това ще премине обаче. Още малко.
35
2
 
21
 
! Отговори
Магдебург преди 3 години
И какво от това? Ако "Борат" вземе Оскар, да не е "повече филм" от "Козият рог"?Трябва да спрем да сме комплексирани от тея западни глупости, и да гледаме стойността, не външността на нещата.
34
11
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Пълни глупости!!! Този филм оглавява тройката на най-скучните и безсмислени филми.
33
3
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
Бе аре стига с тия оскари бе, аре спрете се малко!Гулем праз че не сме получили оскар за нещо си!Още сме живи и можем да продължим да живеем и без оскарите и без тях да си гледаме кино!
32
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз от този филм помня само едни дивашки крясъци и викове - така си общуваха... Не знам какъв Оскар би спечелил с тематика "Дивите обичаи на местните".
31
6
 
10
 
! Отговори
Златната къпинка преди 3 години
А за модерния римейк на "козият рог", който беше на крачка от номинация за адълтмувиауордс в категорията софтпорно - що не напишете нещо.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаКажи какво работиш?
29
2
 
35
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
През 1973 г. не са можели да се правят филми като сегашните, с които са свикнали голяма част от пишещите негативи тук !!!Отделно, тези, които харесват само ефектите и елементарните филми, не могат да разберат емоционалния заряд на този филм !!!Такив афилми вече по-малко се правят, че не носят много пари, нищо, че са по-стойностни !!!
28
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28Много добре знам какво е положението. Всички искат на хляба мекото! Проблемите не се решават с бягство в чужбина, а тук на родна почва! Сега си ти, утре аз, др ден, той и накрая какво? - малцинствата ще ни управляват!
27
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото тогава беше старото нормално и беше трудничко. Сега си покажи цикъла и оскара е в кърпа вързан
26
3
 
5
 
! Отговори
Трол? преди 3 години
До ЧебурашкаКажи какво работиш, какв ти е професията?
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** Друже, не съм сигурен, че хората тук са ***, но че ти си Бай *** е повече от очевидно!Бъди здрав!