Оптимизъм до безумие

„Бруклински безумства“ е поредният блестящ роман от Пол Остър - този път - оптимистичен
30 яну 2009 10:10,
Оптимизъм до безумие
Корица: Колибри

„Бруклински безумства“ е петата книга на Пол Остър, която излиза у нас.

Четем я след криминалната „Нюйоркска трилогия“, поетичния пътуващ „Лунен Дворец“, кино-мистерията „Книга на илюзиите“ и писателската метафикция „Нощта на оракула“.

Новото заглавие от определяния като „най-добър съвременен американски писател“ се счита за най-оптимистичния му роман, но всъщност става дума за най-реалистичния.

Сюжетът от първо лице следи Нейтан Глас – пенсиониран застрахователен агент, който, след тежък развод и диагноза "рак", се мести в Бруклин, за да прекара спокойно последните дни от живота си.

Там запълва времето си с работа по "Книга на човешката глупост" – труд-описание на всички безумни случки, сконфузни ситуации и шамари от съдбата, които са се случили на него и познатите му.

Перфектният на пръв поглед план обаче се обърква след срещата с любимия му племенник Том.

Някогашен блестящ студент, той не само не е просперирал според очакванията, ами е напълнял ужасно и е потънал в безперспективно и депресирано ежедневие.

Единствената му компания са мечтите за КСМ - Красивата Съвършена Майка, в която Том е безнадеждно влюбен и Хари Брайтман – ексцентричен гей, търговец на книги и неуспял мошеник, за когото Том работи.

Постепенно компанията чудаци стават приятели и докато се опомнят, животът им започва да взима множество неочаквани завои.

Цялата книга не включва много пътувания, но е постоянен процес, изпълнен с типичните за Остър увлекателни описания и забавни и самиронични разсъждения.

В основата й са лекуването на болестите в душата и тялото на човека, смисълът на живота, приятелството, любовта, пътят към другия и възможността да оставиш съдбата да те отведе на правилното място.

Всичко това – разбъркано и подправено, както само Остър може.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание