Авторите, за които може и да не сме чували

Стартира месец на европейските разказвачи
14 май 2013 16:41, Петя Славова
0
Авторите, за които може и да не сме чували
Снимка: Reuters

С “Авторите, за които можеше и да не сте чували” може да се запознаем в Деня на Европа – 9 май. Инициативата, която ще продължи до края на май, е на специализирани сайтове на книги.

Сред представените автори в рамките на Месеца на европейските разказвачи ще бъдат както добре познати имена като Хенинг Манкел, Михаел Енде, Мария Грипе, така и нови за българската публика писатели като Тимоте дьо Фомбел, Ева Ибътсън, Марко Зимса и др.

„В момент, в който по-малките читатели у нас обръщат внимание по-скоро на сюжетите и героите в книгите, решихме да насочим погледа им към това колко важна всъщност е фигурата на автора, на разказвача като създател на истинска магия от думи“, казва Александър Кръстев от сайта „Аз чета“.

„И понеже като че ли пазарът толерира най-вече американските автори на книги за подрастващи, най-естествено е да потърсим майсторите сред европейските разказвачи и да ги изведем на преден план поне за няколко седмици“, допълва Валентина Стоева, главен редактор на сайта „Детски книги“.

Читателите ще могат да се запознаят както с любопитни текстове с подробности от биографиите на част от разказвачите, така и с рецензии на издавани у нас техни книги. Мнение за тяхното майсторство ще дадат и преводачите, които имат нелека задача да пренесат словото им на български език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари