Погребани в небесата...

Книга за алпинистите, повечето от които така и не се завръщат
15 ное 2013 18:56, Петя Славова
0
Погребани в небесата...
Снимка: Издателство "Вакон"

„Погребани в небесата: Удивителната история на хималайските шерпи в най-страшния ден от изкачването на К2“
от Питър Зукерман и Аманда Падоан

Уважаеми колеги,
Истинска история за мъжете, които буквално пренасят на плещите си алпинистите на света до К2 ни разказва „Погребани в небесата: Удивителната история на хималайските шерпи в най-страшния ден от изкачването на К2”.

Книгата ще ни припомни най-трагичната дата в историята на алпинизма - 1 август 2008 г. Четиридесет тренирани катерачи се отправят към К2 с намерението да покорят върха, след като седмици наред са очаквали подходящия момент и благоприятни метеорологични условия.

Единадесет от тях никога няма да се завърнат у дома и остават погребани сред небесата на осем хиляди метра.
Дали богинята Такар Долсангма, пазителка на К2, се е разгневила в онзи ден и търсейки жертви, е напуснала върха, яхнала своя зелен дракон? Само шерпите и техните легенди могат да ни дадат отговор на този въпрос.

Едно обаче е сигурно – ако през онзи август местните не бяха взели участие в злополучната експедиция, броят на жертвите щеше да е още по-потресаващ.

Така една от осъществените тогава спасителни операции се превръща в легенда. Когато нещастието връхлита в „Зоната на смъртта”, шерпът Чиринг Дордже Шерпа открива своя колега Пасанг Лама прикован към леден склон, без пикел, очакващ своя край.

И двамата са сред малцината местни, успели да се преборят с бедността и политическия хаос в страната, превръщайки се в едни от най-опитните катерачи на Земята. Въпреки това героизмът на шерпите, следващи западняците от предградията на Катманду и ледниците на Пакистан през базовите лагери та чак до върха, остава невъзпят. До сега. Пред вас е вдъхновяващата им история за борба на живот и смърт, разказана от Питър Зукерман и Аманда Падоан.

Автор на книгата е Питър Зукерман е носител на наградата „Ливингстън“, както и на Националната журналистическа награда – две от най-престижните отличия в американската журналистика. Зукерман живее в Портланд, Орегон. Братовчедка му Аманда Падоан е изкачила Каракорум и Хималаите. Списва статии за ExplorersWeb – планинарски информационен източник. Живее в Лос Анджелис, Калифорния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари