Да притежаваш наглостта да наречеш романа си "Макбет"

Норвежкият писател Ю Несбьо ще пренапише пиесата на Шекспир
15 яну 2014 20:39, Петя Славова
1
Да притежаваш наглостта да наречеш романа си "Макбет"
Снимка: Reuters

Какво ли не им хрумва на писателите. Ето че норвежкият писател Ю Несбьо е решил да превърне пиесата на Шекспир "Макбет" в роман, съобщи Би Би Си.

Авторът споделя: "Макбет" е близка до мен история, защото засяга теми, с които се сблъсквам, откакто започнах да пиша".

Писателят разкрива, че в произведението си ще отдаде заслуженото на Шекспир, а не на разказаната от него история. "Ще взема това, което може да ми послужи, и ще напиша собствена история" - казва норвежкият писател и добавя, че е достатъчно нагъл, за да нарече произведението си "Макбет".

Несбьо ще е един от авторите, които е поканен да участва в проекта "Хогарт Шекспир" на издателство "Хогарт", пише БТА. В рамките му няколко популярни писатели от различни държави ще напишат свои версии на няколко пиеси на драматурга, придавайки им съвременно звучене.

Целта е да се привлече нова читателска аудитория, за която поетичният език на произведенията на Шекспир е прекалено сложен. Проектът е посветен на 400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир, която ще бъде отбелязана през 2016 година.

Досега са известни имената на четирима творци, които ще модернизират произведения на Шекспир. Сред тях са канадката Маргарет Атууд, която ще се заеме с "Бурята", британката Джанет Уинтърсън, която ще пренапише "Зимна приказка", американката Ан Тайлър, която ще се заеме с "Укротяване на опърничавата" и британският писател Хауърд Джейкъбсън, който ще преработи "Венецианският търговец".

Ю Несбьо получава световна известност с криминалните си романи за инспектор Хари. Серията започва да излиза в края на 90-те години на миналия век. Книгите на писателя са преведени на 40 езика и са издадени в повече от 100 страни.

Сред книгите на Ю Несбьо, преведени в България, са "Немезида. Случаите на инспектор Хари", "Червеношийката", "Пентаграма", "Ловци на глави", "Спасителя", Снежния човек" и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари