210 писатели са кандидати за Нобелова награда за литература

От тях 36 имена се споменават за първи път
14 фев 2014 17:29, Петя Славова
0
210 писатели са кандидати за Нобелова награда за литература
Снимка: Reuters

Дългият списък с кандидатите за Нобелова награда по литература за 2014 година се състои от 210 имена, написа днес в блога си постоянният секретар на Шведската академия Петер Енглунд, предаде РИА "Новости".

Списъкът е бил утвърден на 13 февруари. "Получихме 271 предложения, в резултат в списъка се оказаха 210 имена - някои от творците са предложени за наградата по няколко пъти, както обикновено се случва", пише Енглунд.

По думите на постоянния секретар на академията 36 имена се споменават за пръв път, пише БТА. Краят на работата над дългия списък означава началото на непосредствената дейност по избирането на лауреата за 2014 година.

През април списъкът вече ще е съкратен до 15-20 души, а след това до пет, от които през октомври членовете на академията с мнозинство от гласовете ще изберат един. Той ще бъде представен официално в Стокхолм.

Наградата по литература е една от петте, учредени според завещанието на шведския изобретател, инженер и предприемач Алфред Нобел в самия край на XIX век.

По традиция церемонията по награждаването е в Стокхолм на 10 декември, в деня на кончинатана основателя на Нобеловата награда. През 2013 година с отличието за литература беше удостоена канадската писателка Алис Мънро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари