За уроците от прехода ще разкаже Симеон Дянков

Той е сред редакторите на "След Стената. Преходът в Източна Европа"
11 ное 2015 10:50, Петя Славова
8
За уроците от прехода ще разкаже Симеон Дянков
Снимка: Колибри

Уроците от прехода в източноевропейските страни след падането на Берлинската стена са събрани в сборника "След Стената. Преходът в Източна Европа".

Книгата излиза на 16 ноември в превод на Георги Иванов, Вера Асенова и Ивайло Георгиев.

Сборникът е под редакцията на бившия български вицепремиер Симеон Дянков и на шведския икономист Андерс Аслунд. Двамата съставители хвърлят светлина върху процесите в страните от Източна Европа след края на комунизма.

„След Стената” търси отговор на въпросите защо част от бившите „братски” страни успяха, а други се върнаха към авторитаризма. Според изводите в книгата успешните реформи са дело на политици-визионери, които не се страхуват да предприемат ранни и радикални промени с бързи стъпки. Най-краткото обяснение дава бившият премиер на Естония Март Лаар: „Да отлагаш, означава да се провалиш”.

Текстовете за прехода в различните държави са представени от водещи политици – участници в събитията. Бившият премиер и президент Вацлав Клаус е автор на изследването за Чехия, статията за Полша е на Лешек Балцерович, за Естония - на Март Лаар. Промените в Словакия са разгледани от Иван Миклош, в Грузия – от Михаил Саакашвили, в Унгария - от Лайош Бокрос, в България - от Симеон Дянков. Бившият български вицепремиер анализира и микроикономиката на прехода в региона. Сред авторите са и директорът на Центъра за европейски политически изследвания Даниел Грос, професорът в Женевския международен институт Шарлз Виплош и политологът от Калифорнийския университет Даниел Трейсман.

Премиерата на книгата у нас ще се състои на 24 ноември, 2015 г. от 19:00 ч. в Националния археологически музей на ул. „Съборна” 2 в столицата, с участието на Симеон Дянков и Иван Миклош - вицепремиер и министър на икономиката и финансите в няколко правителства на Словакия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стената беше една. Съборихме я. Но вече има хиляди видими. И много повече невидими СТЕНИ. За какво беше всичко?
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дянков е много еродиран човек на светлинни години от средно статистическия *** българин, жалко е че хората не четат достатъчно за такива личности, а наблягат на четенето на жълти вестници и от там си вадят заключения за хората. Най-голяма грешка, както казва самия Дянков е че се е наел да бъде финансов министър в управлението на ГЕРБ - от тук по-умните хора сами ще си извадят изводите. Човека преподава в университет в Русия и е търсен и изтъкнат икономист, срамно е да го плюем, но това е БГ!
3
1
 
3
 
! Отговори
RE: № 2 преди 8 години
До Анонимензаглавието ще е : бук фор стюпид............щом Дянков започна да пише книги..значи е Аут от всякъде
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво е заглавието на английски?
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Би било интересно четиво.