"Негър" забрани "Приключенията на Хъкълбери Фин"

Класиката на Марк Твен вече не се учи в американско училище
16 дек 2015 09:00, Петя Славова
57
"Негър" забрани "Приключенията на Хъкълбери Фин"
Снимка: архив, Reuters

Училище във Филаделфия извади от програмата за 11-и клас книгата "Приключенията на Хъкълбери Фин" на класика на американската литература Марк Твен, съобщи в."Гардиън". Причината е, че в романа около 200 пъти се повтаря политически некоректната дума "негър", пише БТА.

"Влиянието, което четенето на тази книга може да окаже на обществото, надхвърля литературните достойнства на романа" - обяснява ръководството на филаделфийското училище. Произведението на Марк Твен обаче ще остане във фонда на училищната библиотека.

През 2011 г. на пазара бяха пуснати експерименталните издания на "Приключенията на Том Сойер" и "Приключенията на Хъкълбери Фин", но в редактиран вариант, в който от текста бяха премахнати "политически некоректни" думи.
 
Самият Марк Твен е противник на расизма и робството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Свен преди 8 години
Тия американци по времето на Вашингтон ако са знаели до какво ще доведе тяхната толерастия1 и мекушавост по отношение правата на африканци/черни са щели да бъдат за незабавното им екстрадиране обратно на черния континент. За съжаление една глупава постъпка оставена във времето неразрешена става все по-голям проблем за идните поколения.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анастас преди 8 години
Споко,Джек Лондон и ОХенри и те са забранени в УСА.
34
0
 
7
 
! Отговори
Питанка преди 8 години
А как се наричат представителите на негроидната раса ?
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
веднага да сменят *** ......
32
0
 
17
 
! Отговори
ГГ преди 8 години
Е който е чел романът като малък му е ясно, че това е една от най-хуманните спрямо расовата дискриминация книга за времето си със спектъра от образи на бели, ***, евреи, индианци и т.н. Голямото и достойнство се състои в това, че тя възпитава това отношение сред подрастващите, само, че тъпнарите в изроденото вече американско консуматорско общество повече държат на формата, а не на съдържанието. Обидно е да кажеш ***, но е нормално да ги оставиш в гетата с бандите, наркотиците и сутеньорите.
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бях купила на моят син плоча с Хъкълбери Фин ". Ама толкова пъти я слушаше че я знаеше на изуст.Хъкълбери Фин , това съм аз ... Ама имаше ли думата *** , не си го спомням да е обидно ! Защото сме го възприемали : *** си е н е г ъ р , какво да е друго ?Обаче той се озова в Америка и неговата приятелка не знаеше за Хъкълбери Фин .
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Н.егър е дискриминация , ц. И г анин е дискриминация . А ром сменя ли смисъла на думата , а афро американец сменя ли смисъла на думата . Ако един човек е черен , с черна кожа кое не е обидното за него , шоколадче ли ? Ами бял тогава също е обидно .
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***
28
0
 
9
 
! Отговори
dp преди 8 години
Чел съм го само като дете (т.е. на български) та не знам думата "nigger" ли е (обидна) или negro (не е текущо политически правилното "african american" (баси, чий болен мозък роди това), която не е предназначена да бъде обидна дума.
27
0
 
16
 
! Отговори
Робот преди 8 години
Да се забранят думите робот, компютър, телефон, телевизия, че хептен изкукуригаАме.
26
1
 
13
 
! Отговори
!! преди 8 години
Нищо, за сметка на това във всяко американско училище си имат представител на не-традиционната сексуална ориентация, който има грижата да се бори срещу дискриминацията. Това не е майтап - ФАКТ Е!
25
0
 
22
 
! Отговори
Striker преди 8 години
Н Е Г Ъ Р А си е н е г ъ р и по-бял няма да стане, не виждам нищо обидно. Та нали сме учили в училище, че има бяла, черна и жълта раса?!!
24
0
 
16
 
! Отговори
гост преди 8 години
О,неразумни юроде(уроде)поради что се срамиш........!Това като че ли важи и за други народи.
23
11
 
4
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
Не си спомням да сме я учили в училище, в днешно време не знам. Когато аз я четох бях по-възрастен. Направи ми впечатление, че романа е доста кървав, наситен с кръвожадни убийства и брутални сцени. Изобщо не ми заприлича на детска литература, а за думата "***" така и не си спомням - едва ли това е проблема на книгата.
22
0
 
18
 
! Отговори
Евролибераст преди 8 години
Да се изгорят на площада всички копия на тая расистка книга!
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хахаха произведение за 11ти клас ли??? А при нас Том Сойер и Хъкълбери Фин се учат в 3-4 клас
20
0
 
26
 
! Отговори
гринго преди 8 години
Боже ми сега кво ще учим няма *** няма индианци. Ще ни учат как да пием кафе от Макдоналдс без да се изгорим .
19
1
 
6
 
! Отговори
до някой преди 8 години
от НострадамосАз разбрах всичко в коментара Ви, колкото и странно да звучи, подобен начин притискане ще ни обогати речника, ще започнем да търсим синоними, за да заместим "звездните" думи, които не бива да се споменават и накрая вместо да извадят очи ще изпишат вежди. Езикът е жива материя, той се развива, не са те тези,които ще то убият.И ако слънцето изчезнеот тези небеса приветни,то в ада някой ще да слезе,главня да вземе, да ни светне.Весел и слънчев ден Ви желая!
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веднага да сменят Monte negro с нещо политически коректно... изтрещялки!
17
0
 
16
 
! Отговори
Нострадамус преди 8 години
Има толкова много звезди в коментарите, че мога хороскоп да направя- виждам ново небе и нова земя)))