Параноята на международния шпионаж в "Достопочтеният ученик"

Нов роман на Джон льо Каре излиза у нас
Обновена: 16 фев 2016 15:58 | 16 фев 2016 15:56, Петя Славова
1
Параноята на международния шпионаж в "Достопочтеният ученик"
Снимка: Колибри
Джон льо Каре се завръща с романа „Достопочтеният ученик”, отличен с наградите „Златна кама“ и „Джеймс Тейт Блек Мемориъл“. У нас романът излиза в превод на Венцислав К. Венков от 22 февруари.
 
Според „Ню Йорк Тайм” всяка страница от тази книга излъчва интелигентност и изящество. Сюжетът заплита брилянтна фабула с остроумен диалог, за да ни върне към любимата тема на автора – параноята на международния шпионаж и сложната, морално нестабилна реалност на производния й разузнавателен апарат. Британските тайни служби са компрометирани от действията на съветски двоен агент.
 
Предателят е разкрит, но шпионската мрежа на Цирка е разбита. Жива легенда в разузнаването, Джордж Смайли се заема да възстанови репутацията на организацията. Назначен временно за шеф на тайните служби, той изпраща в Хонконг достопочтения Джери Уестърби – агент, представящ се за журналист, който трябва да разбере какво крои московският Център за Китай и да помогне на Смайли да си отмъсти на съветския офицер Карла. 
 
Джон льо Каре е литературният псевдоним на Дейвид Корнуел – едно от най-уважаваните имена в света на шпионския трилър. Полифонични романи като „Най-търсеният човек” и „Изменник по вкуса ни” се концентрират върху сложните междуличностни отношения на персонажите, въпросите на международната сигурност, опасността от тероризъм, религиозната нетърпимост и неопатриотизма.

Литературата „Льо Каре“ е художествен документ за това, как дори в най-мрачните моменти от историята човешкият дух продължава да търси и пази най-благородните си ценности. „Достопочтеният ученик“ е втора част от знаменитата трилогия „Карла“, която започва с „Дама, поп, асо, шпионин“ и завършва с „Екипът на Смайли“. Повечето произведения на Джон льо Каре имат успешни екранизации. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Питър Райт преди 8 години
Джан льо Каре е най-великият !