Братя Мормареви и техните "Мъже без мустаци"

Излиза ново издание на романа от класиците на българската литература
14 окт 2020 15:50, Петя Славова
1
Братя Мормареви и техните "Мъже без мустаци"
Снимка: ИК"Сиела"

Излиза ново издание на романа "Мъже без мустаци" от класиците на българската детска литература Братя Мормареви, за да върне спомена за смелостта и непокорството на родителите на днешните родители – някогашните деца.

Авторите на някои от любимите класики в златния фонд на българската детска литература –"Войната на таралежите", "Васко да Гама от село Рупча", "Лили" – Братя Мормареви се завръщат отново с "Мъже без мустаци" за да докажат, че някои истории нямат възраст.

Романът за деца "Мъже без мустаци", излязъл през 1986 г., възкресява първите години след Втората световна война, когато в България всичко, наистина всичко се променя. А на фона на политическия ураган четири деца с безгранично въображение влизат в ролята на квартални детективи.

Във възрастта, в която торба откраднати наполеони не са по-важни от шепа гумени отпадъци, един радиоапарат може да се превърне в цял нов свят. Заподозрени се разхождат на свобода, съмнителни пакети, съдържащи великденски козунаци, сменят собствениците си, крадци отмъкват документи, а някъде по старите тайници се укрива зъболекарско злато.

Светът на Братя Мормареви е населен със смели таралежи, които воюват за баскетболното игрище между блоковете, с храбри мореплаватели, които приключенстват по моретата, и неудържими деветгодишни момичета на име Лили, които могат да обърнат цялата държава надолу с главата. Но в „Мъже без мустаци” – екранизиран в телевизионен сериал, показан години след излизането на книгата – всичко се променя освен детството. Детството е вечно.

"Мъже без мустаци" – шеметна история с цяла лавина от приключения от класическия тандем Братя Мормареви, излиза в ново издание за децата на някогашните деца. Несъмнено някои таралежи се раждат с повече бодли от други – но дяволитото непокорство винаги побеждава над всяко зло.


1
Още от СФФ 2020
Георги Дюлгеров с чешиткса книга "Биография на моите филми"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари