Георги Господинов с престижна датска награда за разказите си

Носителят се избира от датско жури от писатели и критици
13 авг 2021 15:51, Елка Василева
15
Георги Господинов с престижна датска награда за разказите си
Снимка: архив, БГНЕС

Българският писател Георги Господинов е тазгодишният носител на наградата "Цинклар" за майстор на късия разказ, връчвана от Асоциацията на датските писатели, съобщиха от издателството "Жанет 45".

Отличието се дава на две години, от 2013 г. насам, на световни и датски писатели за приноса им в жанра на разказа.

С тази награда Господинов се нарежда сред имена като британския писател Джулиан Барнс, американските автори на кратка проза Лидия Дейвис и Лори Мур, германската писателка Юдит Херман и др.

Носителят на "Цинклар" се избира от датско жури от писатели и критици. Наградата ще се връчи на специална церемония в Копенхаген на 10 септември, последвана от дискусия с автора. Призът е в размер на 100 000 датски крони.

В мотивацията на журито се посочва: "Със своите разкази, публикувани в най-различни контексти, Георги Господинов разширява границите на това какво може да бъде един разказ и как може да се разкаже една история. По отношение на стила, жанра и фикционалните си светове, неговите разкази се характеризират с невероятен жанров диапазон, който включва реализъм и фентъзи, философски размишления, криминална проза, научна фантастика. Удивителен е и начинът, по който историите могат да променят ритъма и тона си, да постигат неочаквани обрати от изречение в изречение. Да четеш Господинов е като да влезеш в машина на времето, която предлага разширяващо съзнанието пътуване през водовъртежа на историята и лабиринтите на човешкия ум".

Наградата е признание и за датската преводачка на Господинов Хеле Далгор, превела както сборника с разкази "Сляпата Вайша", така и всички романи на българския автор.

Отличието е на името на един от най-обичаните датски и скандинавски писатели Фин Цинклар, който завещава голяма част от наследството си за създаване на награда, популяризираща жанра на късия разказ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Совите не са това, което са.
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей голямо плюене! Някой от плювците дава ли си сметка, че един от малкото други носители на същата награда е Джулиан Барнс? Или това не им говори нищо ?
13
0
 
0
 
! Отговори
начинаеща поетеса преди 2 години
ГOTE днес рожденик си ти, но уви но уви в кабинета началнически вече не си . Но не тъжи с УЗО наздравица вдигни и приятелите прегърни. След 3 години пенсионер ще бъдещ пенсията ще ти върви, бизнеса в Халкидики си стои. Я дай усмивка изпрати. И на Калоян звъни почерпка му прати нищо, че в твоя кабинет купоните вече той върти. На 47 ставаш ти, а младежа в теб още гори. И помни на село най обичан си, бостана обери , съселяните си почерпи НЕ НИ ЗАБРАВЯЙ НИВГА ТИ .
12
0
 
1
 
! Отговори
пеперудка преди 2 години
БРАВО!
11
3
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Много е скучен този Гошо. В първата си книга е написал доста гадости. Нищо не ме грабва от него. И втората му жена го е напуснала, не се търпи такова чудо невиждано. Не го познавам, може и да не съм прав.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът при Гошо е че хич не разбира историята.Стефан Цанев 2.Влече го само парата около литературата. Незнам кой е по-гаден от двамцата.Стефан ,за да стане писател предаде Марков.Гошо е бездарен злобен чичка,той даже няма кой да предаде,защото няма и приятели..
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички тук, които са вдигнали копито, да хейтват, са бездарни, старомодни завиствици.
8
3
 
9
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Лъжеписател. Подражател на западната мода.
7
4
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Не само ти,никой нито тук, нито на запад разбират глупостите на Гошо Г.Целта на такива автори е именно потапянето на литературата в безмислени словоблудства.Унищоженето на истинския приключенски разказ с морален смисъл-това е идеята на днешния социалистически псевдолитературен свят.Затова Гошо ще бъде награждаван ,защото върши тази *** работа на мафията.Плащат му като на убийците чрез тия награди,а той се готви за следващия удар!
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия награди убиха литературата.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният търговец в храма на литературата!
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мафията на Сорос не спира да награждава своите!
3
4
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Нека да ги награждават...колегите ,че да идва и...нашия ред.Наградата като материална стойност се равнява на 26 хил.и 300 лева по сегашен курс на кроната,не е лошо,да си ги харчи със...здраве.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Взех си първата му прехвалена книга. Напънах се 40 стр. нищо не рабрах. Само алегории синволики и т.н. Препоръчайте нещо, явно за малко по *** като мен. Не чета научни трудове всеки ден, ама съм прочел доста книги, Признавам с неговото творчество леко се затруднявам и не ме влече.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А!Зъбчо изскочи от някъде,а къде е Ушко?Пак ги е подгонил Козела.