"Зовът на племето" - интелектуална автобиография на Марио Варгас Льоса

Книгата на перуанския Нобелов лауреат излиза у нас
27 окт 2021 12:40, Петя Славова
0
"Зовът на племето" -  интелектуална автобиография на Марио Варгас Льоса
Снимка: ИК "Сиела"


"Зовът на племето" -  интелектуална автобиография на Марио Варгас Льоса излиза у нас. В книгата на преден план са изведени произведенията, формирали начина на мислене и погледа му за света през последните петдесет години.

Основното послание на "Зовът на племето" е предимството на широкия хоризонт за търсещия ум пред безплодното вкопчване в първата изпречила се в живота – или наложена – идеологическа догма.

С блестящо перо перуанският Нобелов лауреат съставя мъдър и увлекателен пътеводител из трудовете на либералните мислители, помогнали му да развие нови идеи, за да преодолее голямата идеологическа травма както от разочарованието след Кубинската революция, така и от раздялата с възгледите на Жан-Пол Сартр, повлиял му най-силно през младежките години.

Варгас Льоса анализира Адам Смит, Хосе Ортега и Гасет, Фридрих Аугуст фон Хайек, Карл Попър, Раймон Арон, Исая Бърлин, Жан-Франсоа Ревел – авторите, разкрили пред ума му друга мисловна традиция, поставяща индивида в привилегирована позиция пред племето, нацията, класата или партията и защитаваща свободата на изразяване като най-висша ценност за упражняването на демокрацията.

Кариерата на испанско-перуанския писател, удостоен с Нобелова награда за литература през 2010 година, минава през главозамайващи смени на идеологии и политически режими, фалшиви герои и обречени битки, през различни стилове и техники на писане, които винаги, в препускащия ход на времето, се опитват да уловят трудната съдба на Латинска Америка и нейната мъчителна жажда за свобода.

Марио Варгас Льоса съчетава криминални мистерии и исторически факти, политическа алегория и непоколебима социална критика - всичко това облъхнато от брилянтно чувство за хумор. Творби като "Кой уби Паломино Молеро?", "Квартал Петте кьошета", "Герой по неволя" и "Зелената къща" свидетелстват за ангажираността на писателя с темата за същността на перуанското общество и неговите дехуманизирани механизми за подчинение и контрол. "Възхвала на мащехата" е мощен изблик на таланта на Варгас Льоса, непомръкващ шедьовър в творчеството на забележителния майстор на словото.

"Зовът на племето" е в превод на Катя Диманова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари