Честито Рождество Христово!

Християнският свят празнува Коледа
Обновена: 25 дек 2013 11:50 | 25 дек 2013 08:00,
48
Честито Рождество Христово!
Снимка: архив Reuters

Християнският свят отбелязва Рождество Христово. Чества рождението на Божия син - Исус Христос. Според Евангелието това станало в град Витлеем, провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия.

Малко преди раждането майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем. Там те не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете.

В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясли, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

В мига на рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят.

Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда.

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая Коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари, коладници, коледаре, коледници.

От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

Коледарите се събират отново на 26 декември, за да разпределят краваите помежду си. Всеки взема кравая на своята любима. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Печели онзи, който даде най-много пари.

Останалите събрани продукти се разпродават и средствата се предоставят на църквата или на училището.

На Коледа семейството се събира, но за разлика от Бъдни вечер похапва и блажно. Обредната трапеза включва пача, свинско печено, прясна пита, баница с месо, млечница, печен дроб, пастърма със зеле, печена кокошка. Вярващите ходят на църква, където има празнична рождественска служба.

Според народните вярвания, ако вземеш сол на заем по Коледа и не я върнеш, ще те болят очитe. Ако ти писне ухото на Коледа, означава, че ангел небесен е минал край теб. Затова трябва да се прекръстиш три пъти и каквото си намислиш - ще се сбъдне.

Коледните празници продължават до Стефановден - 27 декември. През тези дни не трябва да се работи.

Именници на Коледа са Младен, Радомир, Радослав, Радостин, Христо, Христина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН продължение преди 10 години
1:31 И ето, ще зачнеш в утробата си и ще родиш син, Когото ще наречеш Исус.1:32 Той ще бъде велик, и ще се нарече Син на Всевишния; и Господ Бог ще Му даде престола на баща Му Давида.1:33 Ще царува над Якововия дом до века; и царството Му не ще има край.1:34 А Мария рече на ангела: Как ще бъде това, тъй като мъж не познавам?1:35 И ангелът в отговор й рече: Светият Дух ще дойде върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; за туй, и светото Онова, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Божий Син
13
2
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!С пасажи от Евангелието от Лука 1;26 А в шестия месец ангел Гавриил бе изпратен от Бога в галилейския град наречен Назарет,1:27 при една девица, сгодена за мъж на име Иосиф от Давидовия дом; а името на девицата бе Мария.1:28 И като дойде ангелът при нея, рече: Здравей благодатна! Господ е с тебе, [благословена си ти между жените].1:29 А тя много се смути от думата му, и в недоумение беше какъв ли ще бъде тоя поздрав.1:30 И ангелът й рече: Не бой се, Марио, защото си придобила Божието благоволение.1:31 И ето, ще зачнеш в утробата си и ще ро
12
14
 
2
 
! Отговори
..... преди 10 години
Включа ТВ-о...попове,включа радиото....попове..,.включа ютията...попове....,включа пералнята.....попове......включа компютъра пак попове.Кога ще свършат тези"празници" които ми се натрапват че да си гледам "Великолепния век" и Фериа .Там е истината другото е пропаганда. АЗ ПРАЗНУВАМ ДЯДО МРАЗ
11
1
 
19
 
! Отговори
пореден преди 10 години
Тогава си чети корана бе метил какво ми четеш тука и даваш това което нямаш.Чесита и Весела Коледа на всички .
10
1
 
23
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
честито на всички и не се сърдете на глупаците.прощавайте така както Господ прощава на нас нашите глупостиа ние правим доста.
9
1
 
22
 
! Отговори
Жо преди 10 години
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО на всички хора!Забързани в празничната еуфория, в бясното пазаруване, в приготвяне на безброй манджи, украси и подаръци, ние често забравяме най-важното- да благодарим на Бога за това, че ни даде Спасител от греховете ни! Ако не направим това, какво всъщност празнуваме?
8
9
 
7
 
! Отговори
попполковник Гуси преди 10 години
Ами рециклираните от соца възкръснаха и се опитват чрез църквата да държат народа в подчинение.Сверете си часовниците!
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До попполковник Гусити луд ли си ?какво възкресение? РОЖДЕСТВО....
6
1
 
6
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Hristos e roden prez iuni ne dekemvri ama karai
5
1
 
22
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Мир,любов и братство между всички хора.Честита Коледа.
4
3
 
16
 
! Отговори
yasensl преди 10 години
до 2За тебе истината е това което ти казва ходжата в джамията вземи прочети малко книжки.Честит празник да си жив и здрав.
3
17
 
4
 
! Отговори
попполковник Гуси преди 10 години
Докладваха ми вече !Честито возкресение!
2
49
 
5
 
! Отговори
МЕТКО преди 10 години
ГОЛЕМИ *** СА БУГАРИТЕ.НЕ ЗНАЯТ КВО ПРАЗНУВАТ ПА СЕ РАДВАТ. В КОРАНА СИ Е КАЗАНО КАКВО И КАК СЕ ПРАЗНУВА ,А ПРОСТОЛЮДИЕТО БУГАРСКО ДАЙ МУ ПОЧИВНИ ДНИ И НА МАЙКА СИ ПОГРЕБЕНИЕТО ША ПРАЗНУВА.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
chestita koleda i na redakciata. jivi i zdravi i da ni radvate s hubavi statii.